blog

Късмет

Какво е късмет?

късмет В зависимост от философски, религиозен, мистичен и емоционален контекст най-общо късмет е безцелна, непредсказуема и неконтролируема „сила“, която оформя събития благоприятно или неблагоприятно за едно лице, група хора или кауза. Друго по кратко определение за това какво е късмет е: събития, които влияят върху живота и на пръв поглед са отвъд нечии контрол. Около късмета много хора имат своите късметлииски символи, които са популярни в цял свят и приемат различни форми. В някои държави намирането на 4-ри листна детелина е късмет в други, ако притежавате фигурка на жаба или слон в дома си също е на късмет и т.н. Има данни за първично използване на думата късмет от славянските народи, а сравнително късно и на английски.

Късметът най– общо има 3 аспекта:
– Късметът може да бъде добър или лош
– Късметът може да бъде случаен или предусещан
– Късмета се отнася за чувство

Някои примери за успех:
– Намиране на пари
– Спечелване от лотарията
– Правилно отговаряне на въпрос които не знаете
– Избягване на инцидент в последната секунда
– Да си вземеш изпита без да учиш

Например римляните са вярвали в олицетворението на късмет като богинята Фортуна, докато философа Даниел Денет вярва, че „късметът е просто късмет“, а не собственост на един човек или предмет. Карл Юнг пък например разгледана късмет като синхрон, което той също така описва като „значимо щастливо съвпадение“.

 

Как се тълкува думата Късмет!

1. Като липса на контрол – късметът се отнася за това което се случва с човек извън неговият контрол. Това са явления в живота на човек, които са случайни събития. Това например е мястото на раждане или например раждане в заможно семейство. Ако разгледаме късмета при липса на контрол то има три различни вида късмет:
– Конституционният късмет – това е късмет с фактори, които не могат да бъдат променени. Място на раждане и генетичната конструкция са типични примери.
– Косвен късмет с фактори, които са случайно предизвикани. Инциденти и епидемии са типични примери.
– Невеж късмет – това е късмет с фактори които човек не знае.
2. Като заблуда – мисли се че късмета е лично дело, а то по скоро е вид комар. Например събитие А се случва и след това събитие Б се случва. Но човек казва, че събитие А е повлияло на събитие Б, а това не е така.
3. Като същество – има редица духовни или свръхестествени вярвания по отношение на богатството. Тези вярвания се различават значително едно от друго, но повечето са съгласни, че късмета може да бъде повлиян чрез духовни средства и извършване на различни ритуали. Късметът може да бъде и вярата, един вид суеверие които се интерпретира по различен начин от различните хора.
4. Като самостоятелно пророчество – някои хора вярват, че позитивното мислене може да повлия и да доведе до късмет в живота на човек. Хората, които вярват в успех са по-оптимистични, по-доволни от живота си, и имат по-добри настроения. Ако „добри“ и „лоши“ събития се случват на случаен принцип за всички хора, то вярващите в добро ще имат добър късмет, и обратно за невярващите лош късмет.

 

Тълкуване на думата късмет в социални аспекти

1. Игри – спечелването на играта може да зависи от късмета, а не от уменията или вложените усилия. Например играта шах, не включва никакви случайни фактори, като например хвърляне на зарове. Също така в играта домино има късмет на жребия при избор на плочки. В покера чистия късмет може да реши цялата ръка. Положителен и добър късмет има играча, ако позицията му се подобрява и отрицателен лош късмет има, ако се влоши.
2. Лотарии – Много страни имат национална лотария, а в някои дори и частни такива. В повечето случай когато някои спечели хората казват, че е имал късмет. Това е така защото човека които е спечелил няма никакви специфични умения или умения, които другите хора нямат.
3. Средства за разрешаване на проблеми – оставете я на случайността казват хората. Например хвърляне на монета в началото на спортно събитие, която да определи кой ще е на първо място и кой на второ.
4. Нумерология – в повечето култури има нумерология, където се смятат цифри за да се определи дали човек ще е щастлив или нещастен. Установено е, че е особено силена в азиатската култура , където получаването на „късметлийски“ телефонни номера, автомобилни регистрационни номера и битови адреси се търси активно, понякога хората заплащат голяма парична сума за да получат точното число. Нумерологията е по-близо до изкуството, отколкото на науката, но тук все още нумеролози, астролози и екстрасенси няма да се съгласят. Тя е взаимосвързана с астрология и до известна степен да парапсихологията и духовността.
5. Наука – различни мислители са обсъждали ролята на късмета в научни открития. Ричард Уайзман е провел 10 годишно проучване за късмета и е разкрил, че до голяма степен хората свързват техните добри и лоши моменти с късмета. Неговото изследване е открило, че късметлийските хора имат 4-ри основни принципа: те създават и забелязват възможности, взимат решения чрез късмета си, създават самоизпълняващо се пророчество чрез положителни очаквания и приемат положителна нагласа която превръща лошия късмет в добър.

 

Тълкуване на думата късмет в религията и митологията

1. Будизъм – Гаутама Буда, основател на будизма учи своите последователи да не вярват в късмета. Той ги учи, че нещата които се случват, трябва да имат причина, материална или духовна и че тези неща не се дължат на късмет, шанс или съдба. Идеята за морална причинно-следствената връзка е кармата и тя е от основно значение в будизма. Въпреки това вярата в късмета е широко разпространена в много предимно будистки страни. В Тайланд например будистите могат да носят амулети, които са били благословени от монаси за защита от вреди и за късмет.
2. Християнство – тук късмета не е засегнат, а всичко се свежда до това, че Бог активно насочва събитията.
3. Индуизма – в деня на Дивали, се правят декорации по дворовете на къщите които са предназначени като свещен приветлив район за късмет.
4. Исляма – липсва концепция на късмет в Исляма , различна от дейностите, определени от Аллах въз основа на достойнствата на избора, направен от човешки същества.

NLPtherapy.bg ви желае да грабнете късмета на живота за които мечтаете и да бъдете истински щастливи.

Spread the love