blogСТРАХОВЕ

Лечение на Страх от Тъмното с НЛП

Сигурно сте любопитни да разберете как техниките от НЛП могат да се използват за лечение на страх от тъмното. В работата ми на НЛП Терапевт постоянно се налага да използвам комбинирани техники от НЛП терапия за лечение на психологични проблеми, а често и те да се модифицират в процеса на работа.

Ще ви разкажа за И.М, 19 г. момиче, което изпитваше силен страх от тъмното (тъмна баня) и с правилния подход за лечение на страх от тъмното с НЛП, тя го преодоля.

лечение на страх от тъмното с нлп Момичето се плашеше панически да влиза в тъмна баня, ако осветлението е изключено. С разума си разбираше, че там няма нищо страшно, и че нищо не я заплашва, но с доближаване до фаталната врата я обхващаше такава тревожност, че да се насили и да погледне в тъмната баня, тя не можеше. За да влезе в нея, момичето трябваше да светне задължително. Там дори през нощта трябваше да е светло, а вратата на помещението заключваше отвън с ключалка. В същото време тъмното в останалите стаи на нейния апартамент (в кухнята, в спалнята) не я притесняваше.

При първия сеанс за лечение на страх от тъмното с НЛП техники и бе предложен методът „промяна на личната история”, за да се изясни кога е възникнал страхът от тъмнината. Появиха се редица подобни страхове, които са намирали място в нейното детство. Тя си спомни как, когато била на 12 г. и си почивала при баба си, при нея изведнъж се появил страхът от тъмното, как на 10 г. тя се изплашила силно от филм, в който се показвало престъпление, извършено в банята. След това в паметта и излезе момент от 7–годишната и възраст, когато нейната сестра и разказала страшна история (от тези, които децата обичат да разказват преди сън), като накрая изведнъж извикала: „Дай си сърцето!” – и момичето се свило от силна уплаха. Най–ранен от разказаните моменти на страх от тъмното се оказа случаят, който станал, когато тя била на 5 г. Тогава я били сплашили с история за страшно голямо куче („с човешки ръст”), което живеело във градче, което се намирало недалеч от мястото, където през това време живеела.

Тъй като беше ясно, че в настоящия момент, проблемът който тя има, а именно страх от тъмното, идва от детството и, беше решено да се използва методът за лечение на страх от тъмното с НЛП техника за „промяна на личната история” от момента на 5–годишната и възраст (тъй като дадената НЛП техника предполага ясно споменаване на психотравмиращото събитие).

Важна част в процеса на промяната беше, че момичето имаше решителност за възстановяване с НЛП. Беше осъществена корекция на събитието със страшното куче с последователно „прокарване в бъдещето” по всички проявени моменти. Въпреки всичко, макар състоянието да се подобри малко, кардинална промяна по отношение на страха от тъмното не настъпи. Той, както и преди, предизвикваше у девойката страх, но тежестта на ситуацията се оценяваше не на 8–ма, както преди, а на 6–та степен.

След няколко дни беше проведен втори сеанс за лечение на страх от тъмното с НЛП, където бе решено да се използва методът за „бързо лекуване на фобии”, насочен към корекция на момента с филма, който я е изплашил, когато била на 10 г. Проблемът се състоеше в това, че този подход бе изпробван върху реални ситуации, станали с хора, докато тук се предполагаше да бъде използван по отношение на филм, което е невъзможно, ако приложим техниката в класически вариант. Дадения метод на НЛП действа добре, когато с човека се е случило някакво реално събитие, съпроводено с определени действия – травма, нападение, изнасилване и т.н. В процеса на използването и пациентът трябва да изгледа филм за дадено събитие и да погледне ситуацията, която го е травмирала в миналото, отстрани (дисасоциирано). Тъй като в нашия случай буквалното изпълнение на дадената техника не беше правилно решение, ние минахме на друг вариант. На клиентката бе предложено да си представи, че тя сякаш отстрани гледа филмът, който някога я е изплашил. Във него главния герой отваря вратата на банята и вижда труп на мъж, който плува във ваната. В този момент на екрана в едър план се показва застиналото в предсмъртни мъки лице на покойник. Именно това застинало в ужасна гримаса лице, изплашило някога девойката до степен, че страхът се заселил в душата и в продължение на дълги години. Трябваше да се „пренесем в детството” и и по някакъв начин да променим отношението на момичето към филма.

Смисълът на измисления от мен метод за лечение на страх от тъмното с НЛП, беше свързан с това да се замени трагичното с комичното. Предложих и да изгледа мислено филма за снимките на дадения трилър. Тя трябваше да види как актьорът, който във филма щеше да играе мъртвеца, се потапя във ваната и как режисьорът дава команда за начало на снимките. В най–отговорния момент актьорът го засърбява носа и той кихва, като с това нарушава сценария.

След това започва втори дубъл. Започва приближаване към „мъртвата глава, в кадър е страшно, а застиналото лице в най–трагичния момент отваря очи и казва, че е страшно жаден, като моли за чаша вода. Режисьорът се кара, в гнева си предлага да си пийне направо от ваната, но моли за чаша, макар че и вторият дубъл отива на вятъра.

Прави се трети опит да се заснеме епизодът с ваната. И отново в най–трагичния момент актьорът, който играе ролята на покойник, си обръща главата и виновно моли режисьора да му позволи да отиде до тоалетна.

Калибрирането на кинеститичните реакции показа, че мисленото възпроизвеждане на „страшния епизод” се удава на девойката все по–лесно и не предизвиква онези вегетативни реакции – страх от тъмното, които се наблюдаваха първоначално.

После според НЛП техниката и бе предложено да превърти всички епизоди по „снимките на филма”  в обратен ред пет пъти. След това с нея бе проведено „прокарване в бъдещето”. Веднага след приключване на сеанса за лечение на страх от тъмното с НЛП настроението и се подобри значително и оценката за тежестта на ситуацията се понижи от 8–мо до 2–ро ниво (по десетобалната система).

Следващите терапевтични сесии за лечение на страх от тъмното с НЛП терапия потвърдиха, че страхът от тъмното се е свел на практика до нула (след няколко месеца при нея все още понякога възникваха слаби негативни емоции, които тя доста лесно преодоляваше).

Ако имате този страх, може да се свържите с НЛП Терапевта – Милен Петров на телефон 0879859058  сега  и да попитате, какви са възможностите за справяне с проблема.

info@nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *