blog

Маниакална Депресия – СИМПТОМИ

Маниакална депресия е болестно състояние, при което настроението се променя от висока активност (мания) към ниска (депресия), т.е. от мания към депресия.

Това психично заболяване в много случаи е продължително и повтарящо се.  Болестта представлява сериозно мозъчно разстройство, при което човек може да изпита крайни различия в своето мислене, настроение и поведение. Познато е още под названието маниакална депресивна психоза или биполярно разстройство.

Състоянието е строго индивидуално. Някои хора биха могли да получат предимно депресирани състояния, а други – предимно маниакални фази. А трета възможност е едновременно да бъдат получени депресивни и маниакални симптоми и човек да изпадне с състояния на повишена активност, а в следващия момент да премине към забавеност в реакциите.

Симптомите на маниакална депресия могат да се разделят на две групи с оглед на състоянието на висока активност (мания) и на ниска активност (депресия).

 

Симптоми на висока активност (мания) при маниакална депресия

Симптомите на висока активност (мания) могат да бъдат следните:

 • Поява на намалена нужда от сън поради високата енергия
 • Поява на повишено сексуално желание
 • Поява на лоша преценка
 • Поява на увеличена енергия, която е в значителни количества
 • Поява на проява на несъвместимо социално поведение
 • Поява на бързо говорене
 • Поява на големи очаквания и безумни вярвания
 • Поява на раздразнителност в неподходящи случаи
 • Поява на възторг или еуфория в неподходяща ситуация
 • Поява на много бързо променящи се мисли и несвързани изказвания

 

маниакална депресия симптоми Симптоми на ниска активност (депресия) при маниакална депресия

Симптомите на депресивно състояние (депресия), характерни при маниакална депресия, са същите като тези при тежко депресивно разстройство. Те включват:

 • Проблеми с паметта и трудно вземане на решения
 • Поява на затруднения при вземането на адекватни решения
 • Поява на чувство за вина, безполезност, безпомощност
 • Поява на чувство на безнадеждност или/и песимизъм
 • Поява на безсъние и ранно сутрешно събуждане или зашеметяване
 • Поява на определени продължителни физически симптоми, които не отговарят на лечението, като главоболие, храносмилателни нарушения или хронична болка
 • Поява на умора и намалена енергия
 • Неспокойствие, раздразнителност
 • Поява на повишено тегло от преяждане
 • Поява на загуба на тегло от намален апетит
 • Поява на постоянно тъжни, тревожни или безчувствени настроения
 • Поява на чувството за загубата на интерес или удоволствие към хобита и дейности, на които някога болният се е радвал
 • Поява на постоянни мисли за смърт или самоубийство

 

Лице, която преживява маниакална депресия, не винаги може да усети някои от изброените симптоми.

Промяната в настроението може да се прояви през дълги периода от време.  Нестабилността в настроението, причинена от маниакална депресия, е в различни диапазони от „високи” към „ниски“ нива.

Заболяването в чести случаи води до недобро изпълнение на работата, проблеми в училище или в личните взаимоотношения.

Заболяването маниакална депресия се проявява с различни симптоми в повечето случаи се влошават без лечение. Много е важно да се вземат предварителни мерки, ако даден човек усети някои от изброените симптоми по-горе.

Хората, които не знаят за болестта и не са предприели лечение, понякога се самоубиват. Това води до заключението, че болестта не е в никакъв случай за подценяване.

 

Диагностициране на маниакална депресия с оглед на симптомите

В повечето случаи маниакалната депресия започва преди човек да навърши 25-годишна възраст. Определени хора могат да почувстват първите симптоми още в детска възраст или в по-късни години в живота, например в пубертета.

Често болестното състояние е трудно да бъде диагностицирано и открито, защото се появява бавно и постепенно и се влошава в определен период от време.

Лекарите от спешната помощ обикновено започват проверката на състоянието на пациента с въпроси, свързани със симптомите и тяхната медицинската история.

Лекарите от бърза помощ също така искат да разберат дали болният употребява алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

Медицинските работници също така могат да извършват лабораторни тестове, за да изключат всякакви други отклонения в здравословното състояние на пациента. Факт е, че повечето пациенти ще потърсят помощ само по време на тежък депресивен период, последван от хронични симптоми. Затова е важно медикът да извърши пълна диагностична оценка с тестове, преди да се обърне към психиатричен специалист за правилното лечение на болния.

По-голям е рискът за лица с други психически и физически заболявания като: мигренно главоболие, тревожни разстройства, посттравматично стресово разстройство, социална фобия, прекалена пълнота, диабет, злоупотребата с алкохол и други медикаменти.

 

Лечение на маниакална депресия с оглед на симптомите

Маниакалната депресия не може да бъде излекувана напълно. Тя е хронично заболяване, като диабет, например. Тя трябва да бъде внимателно управлявана и лекувана през целия живот. Лечението обикновено включва както медикаментозно лечение или мисловна поведенческа терапия.

 • Хоспитализация

Ако пациентът се намира в неблагоприятна семейна среда и не се храни в продължение на дни, се налага да бъде лекуван в болнична среда. Болницата осигурява по-добра физическа грижа за пациента, премахва тревожното влияние в дома на пациента, действа като защитна мярка срещу самоубийство, за разлика от приема на антидепресанти.

 • Физическа почивка

Почивката в някои случаи е най-доброто лекарство за всеки вид психично заболяване с оглед на натоварения начин на живот на хората и в случая болните. При някои пациенти пълноценният сън е най-доброто лекарство.

 • Медикаменти

Широкото прилагано е химическото лечение при пациенти с диагноза маниакална депресия. Чрез психотерапията се намалява значително процента на прием в болница. Антидепресантите  обикновено се използват за лечение на депресивни пациенти. Правилната дозировка се определя от индивидуалното лечение.

При отсъствие на определена специфична форма на лечение, времето е велик лечител, а болестта се развива и достига ниски нива на заболяване в рамките на няколко месеца.

Важно е да се знае, че успешното лечение на всички психични заболявания, включително и на маниакална депресия, до голяма степен зависи от личността и опита на терапевта и податливостта на пациента.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58

Spread the love