blog

Маниакална депресия

Какво е Маниакална депресия?

Маниакална депресия е термин от категорията психични заболявания, който е бил използван до средата на 50-те години на миналия век, след което е заменен с термина биполярно разстройство.

Някъде може да се срещне като биполярно афективно разстройство или разстройство на настроението, което е едно и също.

маниакална депресия Маниакална депресия е психическо разстройство, което вероятно произтича от генетични и/или негенетични фактори. Изразява се в промяна на настроението, свързано с периоди на клинична депресия или мания (екстремна емоционална възбуда) с периоди на нормално настроение.

Периодите на смяна на настроението могат да бъдат с продължителност от дни до седмици и могат да се появят внезапно.

В периодите на мания, човек е много активен и има много енергия, но по-много странен и дори безразсъден начин, който понякога може да има лоши последици.

Например може да се харчат повече пари за покупки или да се впуснат в сексуални връзки, за които да съжаляват по-късно.

По време на маниакално състояние, човек не изпитва желание за сън и може да прекара много часове без да спи.

Заедно с редуването на периодите на депресия и емоционална възбуда има смущения и в мисленето. Може да има изкривявания на възприятията, заедно с халюцинации, психоза, грандиозни заблуди или параноичен гняв. Всичко това може да причини проблеми при комуникацията с други хора и нормалното функциониране на индивида в обществото.

 

Маниакална депресия СИМПТОМИ

Симптомите могат да бъдат различни, като тежест, продължителност и честота. Някои хора са по-склонни към депресия симптоми, а други към мания симптоми, докато при други се редуват.

Симптомите по време на мания включват:

 • Раздразнителност и неспокойствие
 • Не се усеща умора и затова не се спи
 • Много енергия и постоянна активност
 • Преувеличено самочувствие
 • Проблеми с концентрацията
 • Бърз говор
 • Повишено безразсъдство
 • Грешни убеждения и възприятия за света – халюцинации, заблуди и др.

По време на периоди на мания, човек може да има заблуждаващо мнение за себе си и да се мисли за велик и специален, докато раздразнителното настроение, често е придружено от параноични или подозрителни чувства. Клиничните симптоми на депресия са подобни или същите, като при депресия.

Симптомите по време на депресия включват:

 • Нарушения в съня – по-малко сън/безсъние/ или прекалено много сън
 • Постоянна умора и лесна загуба на енергия
 • Загуба на интерес към хобита, които преди това са носили удоволствие
 • Лесно изпада в раздразнително настроение
 • Нарушения в хранителните навици – консумация на прекалено много храна, свързано с покачване на килограми или нежелание за редовно хранене, водещо до отслабване.
 • Нерешителност и липса на самочувствие
 • Чувство за вина, безпомощност, безполезност
 • Мисли за смърт и/или опит за самоубийство

Симптоми по време на смесен период:

Смесения период на маниакална депресия има симптоми, както на мания, така и на депресия. Честите симптоми по време на смесения период включват – депресия, съчетана с възбуда, раздразнителност, тревожност, безсъние и странни мисли. Тази комбинация от високо възбудено състояние и ниско настроение създава особено висок риск за самоубийство.

 

Причини за Маниакална депресия

Точната причина за това психично заболяване не е изяснена с точност от учените. Предполага се, че ежедневния стрес, честите проблеми и неочаквани събития, които водят до промени в живота на човек могат да бъдат причини, а така също биохимични процеси в мозъка или наследственост.

Стрес

Стресиращи събития и обстоятелства могат да предизвикат симптоми и да станат причини за маниакална депресия. Примери за такива стресови събития могат да бъдат:

 • Неразбирателство между партньорите и последвала раздяла
 • Физическо, сексуално или емоционално насилие
 • Разболяване от нелечимо заболяване
 • Смърт на роднина или близък човек
 • Ежедневни проблеми свързани с пари, работа или взаимоотношения
 • Проблеми със съня – безсъние

Биохимични процеси в мозъка

Както знаете в мозъка има невротрансмитери, които отговарят за правилното му функциониране. Такива например са серотонин, допамин, норадреналин и др. Когато не се произвеждат в правилни пропорции от мозъка се получава дисбаланс и този дисбаланс се смята за една от причините за маниакална депресия.

Наследственост

Предполага се, като една от причините да бъде предадено това заболяване по наследствена линия, защото направените проучвания показват, че е по-вероятно да се развие това психично заболяване във семейства, където някой от родителите или роднините е психично болен.

 

Лечение на Маниакална депресия

Ако забележите симптоми в себе си или някой друг, не чакайте, а потърсете помощ. Пренебрегването на проблема няма да доведе до изчезване, а е почти сигурно, че ще се влоши.

Да живееш с нелекувана маниакална депресия, може да доведе до проблеми във всичко – от кариерата до връзките и здравето.

Това психично разстройство е лечимо, но първо трябва да бъде диагностицирано. Започването на лечение възможно най-рано, може да помогне за предотвратяване на усложнения.

Ако не желаете да търсите лечение, защото ви харесва начинът, по който се чувствате, когато сте маниакален, не забравяйте, че енергията и еуфорията ще свършат и ще дойде периода на депресия.

За лечение на маниакална депресия се използват заедно – терапия и лекарства за облекчаване на симптомите и предотвратяване на рецидиви.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love