blog

Мъка

Какво е мъка?

Когато загубите някой или нещо за винаги, вие изпитвате мъка, особено ако сте били силно емоционално привързани.

От психологическа гледна точка, тя се появява след посттравматичен стрес, след преживяно негативно събитие в живота.

Мъката е естествено чувство на загуба, но е доста болезнена за повечето хора. Колкото по–значителна е загубата, толкова по–силна ще бъде емоцията. След голяма загуба, може да изпитате емоции, като недоверие, гняв, безпокойство и вина. Това чувство е сходно с чувствата – тъга, скръб и нещастие.

мъка Обикновено изпитвате мъка след смърт на близък човек, но има още много случаи в които това негативно чувство може да се появи, като:

  • Загуба на работа
  • Загуба на здраве
  • Смърт на домашен любимец
  • Раздяла с любим човек
  • Загуба на пари
  • Спонтанен аборт
  • Сериозно заболяване на обичан човек
  • Пенсиониране
  • Загуба на дългогодишно приятелство
  • Загуба на ценен предмет и др.

Справянето със загубата на някой или нещо, когато обичаш е едно от най–големите предизвикателства в живота на човек. Често болката от загубата може да бъде непосилна за по–слабо емоционалните хора. Болката от загубата може да предизвика физически симптоми като безсъние, липса на апетит и нежелание за хранене, невъзможност да мислите трезво. Знайте, че това са нормални реакции след подобна загуба. Нормално е с течение на времето това чувство да отмине, но ако продължи повече от година е желателно да намерите НЛП терапевт, който ще ви помогне да преодолеете това състояние и да намерите смисъл за живот.

 

Симптоми на мъка

Въпреки, че загубата влияе по различен начин на хората, има и много сходни симптоми. Не забравяйте, че почти всички симптоми на мъка са нормални в ранните етапи на скръбта. Ако продължат по дълъг период потърсете помощта на професионален терапевт.

Недоверие – Веднага след загубата, може да бъде трудно да се приеме това което се случва. Някои дори отричат, че това наистина се е случило. Ако сте загубили  близък човек, може да се породи нелогично очакване, че той всеки момент ще се появи въпреки, че знаете , че няма как да стане.

Тъга – Това е може би най–близкото чувство до мъката. Може да изпитвате чувства на отчаяние, празнота, копнеж, дълбока самота, да чувствате емоционална нестабилност съпроводено с много плач.

БезпокойствоСлед загуба съзнанието ни става раздвоено, защото се движи хаотично между реални и въображаеми проблеми. Постоянно си мислите: Какъв ще бъде живота след трагичната случка?

Депресия След загубата на нещо или някой може да се чувствате обезсърчен, тъжен, немотивиран, без интерес, апатичен, виновен, раздразнителен, без желание за живот като цяло.

Вина – Може да се чувствате виновни за това, което се е случило, да изпитвате съжаление и мъка. Може да се чувствате виновни, че не сте направили нищо, за да предотвратите случилото се.

ГнявДори и ако знаете, че за загубата не е виновен никой, може да се чувствате обиден и ядосан. Ако сте загубили близък човек, може да обвинявате себе си, лекарите и дори човека ,който е умрял, че ви е изоставил. Може да чувствате потребността да обвинявате някой друг или себе си за несправедливостта.

Страх Загубата може да предизвика много страх и притеснения. Може да имате тревожност, безпокойство, несигурност, безпомощност или панически атаки. Смъртта на близък за вас човек, може да ви накара да изпитвате страх от смъртта.

Физически симптоми – Обикновено при мъка могат да се изпитват следните физически симптоми: умора или липса на енергия, гадене, плач, понижен имунитет, болки в ставите, безсъние, загуба на тегло или качване на тегло за кратък период от време.

 

Лечение на мъка без лекарства

Както всяко емоционално състояние, така и това има лечение без лекарства. Съвременната НЛП Терапия е ефективен начин да се научите да се справите със стресовите симптоми, свързани със загубата.

Дори години след загубата, може да изпитвате чувството мъка. Това обикновено става, когато се сблъсквате с напомнящи събития, като годишнина от погребение на близък човек, ако ходите на гробището и др.

Всеки човек, тези събития ги приема по свой личен и уникален начин. Някои успяват да се контролират, но други могат да продължат да изпитват мъка с продължение на години. Един НЛП Терапевт може да ви помогне с лечение на мъка, защото разполага с техники от НЛП, които дават бързи резултати за всеки човек. За да разберете как НЛП помага може да прочете статията – Лечение на мъка с НЛП.

В допълнение към индивидуалната терапия, може да бъде полезно и групова терапия. Една семейна терапия може да бъде подходяща за семейството, чиито членове се борят да се адаптират към промените след загубата на любим човек.

Ако вашето състояние се влошава с течение на времето и ви пречи във вашето ежедневие, веднага се консултирайте с НЛП терапевт. Избягването на лечение може да доведе до депресия и други психични заболявания. С професионална помощ  и лечение от НЛП терапевт си гарантирате бързо възстановяване от мъката и възможност да поемете контрол над чувствата поемайки правилната посока в живата си.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love