blog

Наднормено тегло

Какво представлява наднорменото тегло?

Изчисляването на наднорменото тегло се извършва чрез измерване на ръста и тежестта на тялото. Терминът „наднормено тегло“ се отнася до телесното тегло, което е по-голямо от това, считано за нормално за съответната височина.

Наднорменото тегло може да се дължи не само на излишни телесни мазнини в тялото, но и на  допълнителна мускулна маса, костна плътност и вода.

Индексът на телесна маса (ИТМ) е един от начините да се разбере дали човек е със здравословно тегло, с наднормено или е достигнал до затлъстяване. Колкото по-голям е индексът на телесна маса, толкова по-голям е рискът от здравословни проблеми – наднормено тегло и затлъстяване.

ИТМ се изчислява по следния начин: теглото в кг. се разделя на височината в метри на квадрат, или ако човек е висок 1,73 м. и тежи 75 кг. 75 се разделя на (1,75×1,75) и се получава 25,06, което е във високата граница на нормалното телосложение.

За да бъде човек класифициран с наднормено тегло, той трябва да има телесна маса от 30.0 или повече. Превишаването на индекса от 40.0 се определя като „болестно затлъстяване“. Прави се изключение при някои спортисти с голяма мускулна маса. Те могат да имат висок ИТМ, който се дължи на по-голямото им мускулно тегло, отколкото на телесните мазнини.

Проучвания разкриват, че по-лошите здравни резултати са свързани основно с повишения индекс на телесна маса. Повишеното тегло може да доведе до заболявания като диабет, обструктивна сънна апнея, високо кръвно налягане, рак и дори смърт.

До какво води появата на наднормено тегло?

човек с наднормено тегло се тегли на кантар Редица са факторите, които могат да причинят увеличаване на теглото. Някои от тях са свързани с небалансирано хранене, липса на физически упражнения, околна среда и генетичната обремененост.

Най-често хората наддават на тегло, когато ядат повече калорична храна, отколкото изразходват чрез физическа активност. Този дисбаланс е най-големият виновник за появата на затлъстяване.

Заобикалящата среда също има изключително важно въздействие за балансирания начин на живот. Например ако даден човек не разполагате с паркове в района, тротоари и достъпни фитнес зали, трудно би могъл да бъде физически активен.

Големите порции храна от своя страна увеличават приема на калории в организма, което води до нуждата от повече физическа активност с цел поддържане на идеална фигура.

Някои хора нямат достъп до места, от които да закупят достъпни здравословни храни, като например пресни плодове и зеленчуци.

Рекламирането на храни от друга страна увеличава продажбата и консумацията на нездравословни храни, като например храни, съдържащи мазнини и захари.

Изследванията доказват, че генетиката също влияе за затлъстяването и наднорменото тегло. Гените директно могат доведат човек до затлъстяване. Те допринасят за чувствителността на човек към наддаване на тегло. Учени са на мнение, че гените могат да увеличат вероятността човек да напълнее, но външните фактори могат да помогнат на човек да се избави от излишните килограми.

Лошият сън, постоянния стрес и емоционалните фактори могат да доведат до покачване на килограми. Проучванията показват, че колкото по-малко хората спят, толкова по-вероятно е те да са с килограми над нормата или затлъстяване. Това се дължи на хормонален дисбаланс, който се контролира от съня.

А как да контролирате хормоналния дисбаланс ще разберете в края на статията!

Как човек може да управлява теглото си?

Ако определен човек е с наднормено тегло и успее да загуби малки количества, например 5% от телесното си кг. (5 кг за човек, който тежи 100 кг), може да донесе редица ползи за своето здраве. Това ще му помогне да подобри показателите си на кръвното налягане, холестерол и кръвна захар.

Загубата на кг. не е свързана само с „диета“. Човек може да подобри теглото си, като промени начина си на живот чрез приема на здравословни хранителни вещества и да премине към по-активен начин на живот.

Осъществяването на промени в диетата и физическата активност може да има и ползи за здравето, които са различни от загубата на тегло, например: повишена енергия, по-добър сън и намален риск от депресия.

Как да имате повишена енергия, по добър сън и намален риск от депресия ще разберете, когато прочетете статията до край!

Загубата на тегло изисква здравословен начин на хранене и редовни упражнения. Но в определени ситуации човек може да приема и хранителни добавки, за да ускори процеса на намаляване на теглото си или по медицински причини. Важно е да знае, че промяната трябва да е в неговото физическо поведение – повече спорт, а хранителните добавки само биха подпомогнали процеса.

В някои тежки случаи се препоръчва дори и операция за отслабване. Хирургичната намеса ограничава количеството храна, което човек може да консумира, което води до намаляване на усвояването на храна и калориите.

Разбира се това за мен е доста краен метод.

Ако човек е решил да отслабне чрез операция, трябва да знае, че това не гарантира, че ще влезе във форма или че ще го задържи дългосрочно. Успехът на загуба на тегло след операцията зависи също от промените в начина на хранене и физическата активност след операцията.

Оперативната намеса за намаляване на наднормено тегло, може да бъде един от следните видове:

  • Стомашен байпас. В стомашния байпас хирургът създава малка торбичка в горната част на стомаха. Така храната и течността навлизат директно от торбичката, заобикаляйки по-голямата част от стомаха.
  • Лапароскопска регулируема стомашна лента. При тази процедура стомахът се разделя на две торбички с надуваема лента.
  • Biliopancreatic отклонение с дуоденален превключвател. При тази процедура се отстранява по-голяма част от стомаха.

За да не прибягва човек до крайност, трябва да знае, че един от най-добрите начини за загуба на наднормено теглото е физическата активност с продължителност 60 минути на ден и приема на Боров прашец.

Боровия прашец е уникално творение на природата, открит преди повече от хиляди години, но някъде далеко позабравен и забулен в тайнство. Днес всеки, който иска да нормализира своето тегло може да го направи  сега.

Поръчай на телефон 0879859058 или на е-mail: info@nlptherapy.bg

Боровия прашец дава сила и енергия, успокоява нервната система, подобрява съня при безсъние, намалява риска от депресия, контролира хормоните, действа като мощен антиоксидант и не на последно място подобрява паметта и концентрацията.

Ако и вие искате да поръчате от този чудотворен еликсир на природата, може да го направите  сега  на телефон 0879859058.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

  1. https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/adult-overweight-obesity/definition-facts
  2. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/obesity/conditioninfo/cause
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/diagnosis-treatment/drc-20375749

Spread the love