blog

Нарушена обмяна на веществата

Какво е обмяна на веществата

Обмяната на веществата в организма се нарича още метаболизъм. Тя представлява последователност от химични реакции в тялото, които контролират необходимата за живия организъм енергия. Това е и скоростта, с която човешкото тяло изразходва енергия или изгаря калории.

Човешкото тяло изгаря калории по следните начини:

 • Чрез енергията, която е необходима за поддържането на функционирането на организма в покой. Тази енергия е наречена базална метаболитна скорост (BMR). Тя се определя от гените и е наследствена. Това е минималната скорост на обмяната на веществата, необходима за поддържане на дейността на белите дробове, сърцето, мозъка и топлината на тялото.
 • Чрез дейностите, които правим в ежедневието.
 • Чрез правене на упражнения.

Както бе посочено по-горе, обмяната на веществата е отчасти генетично заложена в организма и не подлежи на контрол. Някои хора наследяват гени, които имат по-бърза обмяна на веществата и могат да ядат повече от другите, без да натрупват килограми, а други имат по-бавна обмяна на веществата, което им причинява наднормено тегло.

нарушена обмяна на веществата

Фактори, които влияят за обмяната на веществата:

 • Възраст – колкото по-възрастен е човек, толкова и метаболизмът му се забавя. Това е една от причините, поради която хората са склонни да качват килограми, когато достигнат средна възраст.
 • Мускулна маса – когато човек има голяма мускулна маса са му необходими повече калории.
 • Размер на тялото – колкото човешкото тяло е по-голямо, толкова повече калории изгарят.
 • Температура на въздуха – когато човешкото тяло е изложено на студено е необходимо да изгаря повече калории, за да предотврати падането на телесната температура.
 • Физическа активност – всички видове движения на тялото изискват калории. Когато човек е по-активен в своето ежедневие, ще са му необходими повече калории и това ще ускори обмяната на веществата в тялото.
 • Хормонални нарушенияСиндром на Кушинг и хипотиреоидизмът са хормонални нарушение, които забавят скоростта на обмяната на веществата, което от своя страна води до повишаване на теглото.

 

Баланс на обмяната на веществата

Нарушената обмяна на веществата се причинява от продължително прекомерно ограничаване на калориите в комбинация с прекомерна физическа активност. Ако даден човек се чуди, че теглото му не намалява, ако приема само 1200 калории и прави всекидневни кардио тренировки и има намалено количество калории, които да изразходва, то е от нарушен метаболизъм. Балансирането на калориите в организма уравновесява нарушения режим на обмяната на веществата.

Уравнението на енергийния баланс се състои от две части:

 • Energy In – количеството калории, които човек консумира
 • Energy Out – количеството енергия, която човек изразходва.

Това включва: упражнения; движението на тялото, което не се упражнява, но все пак извършва активност; калориите, необходими за тялото да функционира в покой; енергията, необходима за обработка и съхранение на храната, която се приема.

 

Здравословни проблеми при нарушена обмяна на веществата

Когато даден човек не приема достатъчно пълноценна храна, показателите на важни метаболитни хормони започват да намаляват. Намаленото количество хормони на щитовидната жлеза и лептина създадат неправилна хомеостаза в тялото (например – неправилен баланс между киселинност и алкалност и др.).

Мускулната тъкан започва да се разпада поради липсата на енергия в тялото, тъй като мускулите са метаболитно активни и извличат мазнини и изгарят калории по всяко време на деня. Това води до понижаване на телесната маса и до забавяне на обмяната на веществата в тялото. Така тялото се адаптира към ниските калории. Чрез приема на по-малко калории се променят и метаболитните процеси в организма – изразходват се по-малко калории, извършвайки същото количество физическа работа.

Двете основни причини за нарушен метаболизъм са: прекомерно физическо натоварване и строго калорично ограничение.

Повечето от хората страдат от бавна обмяна на веществата, която води до затлъстяване.

 

Начини за увеличаване на скоростта на обмяната на веществата

Даден човек би могъл да увеличи своята скорост на обмяна на веществата, като направи промени в начина си на хранене и в начина си на живот, като:

 • Хранене в точно определено време – това може да подпомогне поддържането на баланса на обмяната на хранителните вещества.
 • Прием на достатъчно калории – приемът на твърде малко калории може да доведе до забавяне на метаболизма с цел организмът да пести енергия. Зрелите жени се нуждаят от 1600 до 2400 калории на ден, в зависимост от нивата на физическа активност, а мъжете – от 2000 до 3000 калории на ден.
 • Пиене на зелен чай – някои изследвания показват, че екстрактът от зелен чай може да ускори изгарянето на мазнините в тялото и да доведе до ускорявана на обмяната на веществата.
 • Правене на физически упражнения – активните тренировки помагат за повишаването на метаболизма. Мускулната маса има по-висока скорост от мазнините при усвояването на енергията постъпила в тялото. Това означава, че мускулната маса изисква повече енергия за запазването си.
 • Пиене на достатъчно вода – проучване е установило, че приемът на допълнително вода от 1,5 литра към обичайната дневна консумация на вода намалява средното тегло и индекса на телесна маса в група жени с наднормено тегло на възраст 18-23 години.
 • Намаляване на стреса.
 • Получаването на достатъчно сън.
 • Приемане на достатъчно витамини – B-витамини ускоряват метаболизма в тялото. Някои важни витамини от група В са: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и В6 (пиридоксин). Витамин B се съдържа в яйцата, бананите, пълнозърнестите храни, портокаловия сок, спанака, граха, фъстъченото масло, печените картофи.
 • Прием на Боров Прашец и Бамбук на Здравето. Тези два продукта подпомагат цялостното възстановяване на организма по напълно природен начин, защото това са природни продукти. Боровия прашец храни клетките с всички необходими витамини, минерали, ензими, аминокиселини и подпомага изграждането на нови клетки. А Бамбука на Здравето действа като чистач в тялото и подпомага изхвърлянето на всички шлаки и ненужни токсини и елементи. Бамбука на Здравето чисти кръвоносната и лимфна система. Ако искате да поръчате от тези два продукта може да се обадите сега  на телефон 0879859058 и да получите повече информация.

12-и Ползи от приема на Боров Прашец

Благодаря, че прочетохте статията до край!

Може да я споделите в социалните мрежи. Благодаря!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
Info@nlptherapy.bg

Източници:

 1. https://www.eatright.org/health/weight-loss/your-health-and-your-weight/4-ways-low-calorie-diets-can-sabotage-your-health
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649093/
 3. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/appendix-2/
 4. https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/sleep/healthy_sleep.pdf

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *