blogОКР

Натрапчиви Мисли

Телевизионния сериал МОНК излъчван преди години по Би Ти Ви, показа как детектива с натрапчиви мисли страда от Обсесивно компулсивно разстройство. Обикновено тези хора правят ритуали за да управляват своята тревожност и натрапчиви мисли. Техните ритуали могат да доведат до сериозни нарушения в ежедневния им живот и в комуникацията с хората.

натрапчиви мисли Но също така има и милиони хора по света, които нямат Обсесивно компулсивно разстройство, но въпреки това се борят с натрапчиви мисли. Тези хора нямат изградени ритуали, които да правят с цел да намалят тревожността, но въпреки това се борят с непрестанните негативни мисли, които се появяват в техните глави и не им дават спокойствие. Те страдат от други тревожни разстройства, с които ще се запознаете в статията.

Терминът натрапчиви мисли се определя, като мисли или образи, които са изтощителни и/или смущаващи за вас и предвещават нещо лошо да се случи.

 

Натрапчиви мисли предизвикващи Обсесивно компулсивно разстройство

Тези мисли често са свързани с насилие, сексуални или други действия. Веднъж влезли в ума ви, вие ще направите всичко възможно (ритуали) за да сте спокойни.

Те могат да включват:

  • Страх от болести
  • Мисли за физическо нараняване на любим човек или непознат
  • Мисли за вид агресивен сексуален акт
  • Необходимост от всичко да бъде симетрично подредено
  • Тревоги за малки неща (заключили ли сте входната врата, изключих ли ютията в къщи и др.)

Обърнете внимание на вашите натрапчиви мисли, че някои от тях са много по–негативни, отколкото други. Има и такива, които включват нежелани фантазии за убийство или изнасилване, докато други просто ви карат да се чувствате тревожни (че не сте изключили печката). Едно нещо ги обединява всички, че предизвикват значителен дистрес и след като мисълта се появи в главата на човек, става невъзможно да се успокои, ако не предприеме някакъв вид действие (ритуал).

Когато човек се страхува от микроби, той може многократно да си мие ръцете. Когато човек се притеснява, че вратата не е затворена, той може да се наложи да я заключи два–три или повече пъти за да спре този страх.

Трябва да се знае, че тревожността предизвикана от натрапчивите мисли, променя биохимията в мозъка и справянето без помощта на НЛП терапевт не е лесно.

Многобройни научни изследвания са доказали, че ако се опитвате да не мислите за нещо, всъщност вашия мозък ви кара още повече да мислите за него. Например ако сега ви кажа да не мислите за топка и как футболистите на футболния стадион си я подават до момента в който нападателя вкарва топката във вратата на противника. Вие първо си представяте топка, след това стадион с футболисти и футболна врата.

Много странно… въпреки, че преди това ви бях казал да не мислите за това. Много е странен начина по който работи мозъкът и се оказва трудно за повечето хора да спрат да мислят.

Това е сериозен проблем за тези, които имат натрапчиви мисли предизвикващи обсесивно компулсивно разстройство. Ако вие изпитвате твърде много срам или страх от тези мисли и се опитвате да ги няма, то това ще ви накара да мислите още повече за тях. Получава се един порочен кръг.

 

Натрапчиви мисли в други тревожни разстройства

Възможно е да се появят натрапчиви мисли и при други тревожни разстройства освен обсесивно компулсивно разстройство. Те няма да бъдат толкова завладяващи и няма да ви карат да извършвате някакви ритуални действия, но все пак имат някакви сходства.

Тревожни разстройства в които има натрапчиви мисли:

Обикновено обсебващата мисъл се счита за проблем за хора с обсесивно компулсивно разстройство, но тя може да повлияе по негативен начин и върху всякакъв вид тревожно разстройство.

 

Натрапчиви мисли лечение

Вие знаете, че имате негативни мисли и осъзнавате че те са ирационални, но знаете ли какво лечение може да предприемете, за да промените този модел?

Какво да направя за премахване на натрапчиви мисли?

  1. Приемете вашите мисли, такива каквито са.

Трябва да спрете да се обвинявате и да спрете да чувствате вина за това, че не можете да спрете тези мисли – просто ги приемете, че те са там.

Приемането е от решаващо значение. Тези натрапчиви мисли не са под ваш контрол и не очаквайте, че можете да ги контролирате. Приемете, че те са част от заболяването, и че когато се излекува вашето разстройство ще изчезнат.

Това със сигурност е много трудно за повечето хора, но има начини. Мислите ви са такива, каквито са – те могат да ви накарат да правите глупави неща, но какво от това. На кого му пука, ако се върне три пъти да провери дали е заключил вратата или че си миете ръцете по 30 пъти на ден? На кого му пука ако от време на време си мисли за необичайно сексуално насилие или страшни неща?

Да, това е нещо, което трябва да се лекува с НЛП терапия, но докато не изберете НЛП терапевт, това е много подобно състояние, като обикновена настинка. Вие не се сърдите на себе си когато сте болни и кихнете, така че не трябва да се опитвате да се борите с мислите.

  1. Водете си дневник

Когато се появи дадена неприятна мисъл в съзнанието ви – това да не ви притеснява. Всяка една мисъл е естествен процес от нашия мозък. Опитайте се да си водите дневник. Веднага когато дадена негативна мисъл се появи, веднага я запишете във вашия дневник. Вашият ум (подсъзнание) обикновено прави следното, щом знае, че те са записани не е необходимо постоянно да си ги припомня.

  1. Предизвикайте натрапчиви мисли

Нарочно предизвикайте себе си, като помислите за нещо, което ви причинява тревожност. Преди това се консултирайте с НЛП терапевта си.

Идеята зад това поведенческо поведение е да спрете да се борите с мислите, а съзнателно да ги предизвикате толкова често, колкото е възможно. Целта е мислите в крайна сметка да станат по–малко стресиращи (и вероятно дори скучни).

Това може да е умишлено цапане на ръце, да държите входната врата отворена и др. до момента в който те нямат никакво значение за вас и вие се чувствате по–спокойни.

Разбира се това е най–добре да се прави в присъствието на професионален НЛП терапевт, защото този вид техника може да не е подходяща за всички случаи. Независимо от това е доказано, че колкото повече приемате тревогите, толкова по–лесно се справяте с тях.

  1. Отпуснете тялото си

Вашето безпокойство често води до мускулно напрежение и/или бързо и плитко дишане. Тези физиологични промени изпращат съобщение обратно в мозъка, че ние сме в опасност, и че е необходимо да се притесняваме, а от там може да нахлуят нашите натрапчиви мисли. Така, че ако в конкретния момент можете да отпускате тялото си и да намалите физическите симптоми на тревожност, това може да прекъсне обратната негативна връзка към вашия мозък. Най–честите начини за отпускане на тялото включват: дълбоко дишане, йога, сърдечно–съдови упражнения, масаж, стречинг, медитация и др.

Независимо какви натрапчиви мисли имате, те са лечими с НЛП Терапия.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love