blog

Невроза

Какво е Невроза?

Терминът невроза обхваща голямо разнообразие от психични разстройства, характеризиращи се с тревожност. За първи път е въведен в края на осемнадесети век от Уилям Кълън, шотландски лекар. В концепцията на Кълън са включени всички тревожни разстройства и симптоми, които нямат ясна причина. Зигмунд Фройд по–късно използва термина, за да опише психичните заболявания, които сe характеризират със стрес и повишена тревожност.

невроза

Терминът невроза не трябва да се бърка с психоза, която се отнася до загубата на връзка с реалността. Нито трябва да се смята за невротизъм, което е основна черта на характера според психологическата теория.

 

Видове Невроза

В съвременната психология този термин е остарял и не се използва. Използват се други видове наименования за да се диагностицира съответния проблем. Нарушенията ,които са се определяли като невроза днес се категоризират в други видове, като:  тревожно разстройство, паническо разстройство (панически атаки), обсесивно компулсивно разстройство, фобия, посттравматично разстройство (посттравматичен стрес),  соматично разстройство, депресия и др.

Тревожно разстройство – изразява се в относително кратки и остри пристъпи на тревожност или страх без причина. Тези хора, могат да страдат от храносмилателни разстройства, прекомерно изпотяване, сърцебиене, безпокойство, безсъние, нарушения в апетита, както и нарушения в концентрацията. Фобиите са едни от най–известните тревожни разстройства. Те представляват неконтролируем страх от ситуация или обект. Най–често срещаните фобии са от отворени (агорафобия) и затворени пространства (клаустрофобия), страх от тъмното, страх от високо, мръсотия или бактерии.

Депресия – депресирания човек се чувства тъжен, изпитва безнадеждност, песимистичен и безразличен към живота, често уморен, има намален апетит или обратно и може да страда от безсъние.

Посттравматично разстройство – този вид невроза се проявява при хора, които са преживели някакво много травмиращо събитие в техния живот, като природно бедствие, малтретиране, лишаване от свобода и др. Симптомите включват кошмари, чувство на вина, тревожност и др.

Обсесивно компулсивно разстройство – характеризира се с неустоимо желание да се изпълняват многократно ритуални действия, които страдащия възприема като ненужни и неоправдани. Обсесивно компулсивно разстройство може да включва повтарящи се мисли, компулсивно поведение, включващо ритуали, като многократно измиване на ръце или заключване на врати.

Соматично разстройство – включва така наречения термин истерия, който се проявява във физически симптоми, като слепота, парализа, глухота и др., които не са причинени от реално заболяване.

Паническо разстройство – вид невроза, които се използва да опише състояние, свързано с многократни, периодични внезапни пристъпи на паника, характеризиращи се с интензивен страх, сърцебиене, изпотяване, задух, изтръпвания в тялото, или усещания, че нещо лошо ще се случи.

Също така може да прочетете статията – Видове неврози

Симптоми на Невроза

Симптомите зависят от спецификата на конкретното заболяване и от самия човек. Симптомите могат да бъдат както психически (емоционални), така и физически. Прекомерната тревожност и страх са често срещани симптоми на невроза. Други често срещани симптоми са физически, които не са породени от медицински проблем. Те могат да включват сърцебиене, хипервентилация, мускулни болки, коремни болки, главоболие, изтръпване.

Симптомите на невроза обикновено са достатъчно тежки, за да доведат след себе си проблеми в комуникацията между хората. Те могат да се проявят в ниско самочувствие, гняв, раздразнителност, обсесивно поведение, натрапчиви мисли, зависимост и перфекционизъм.

Хората с това заболяване, могат да променят изцяло живота си. Техните симптоми могат да се отразят отрицателно върху всички или част от ежедневните им дейности, като това да ходят на работа, училище, да се грижат за семейството си и да изпълняват нормално ежедневните социални задължения в живота.

Диагностициране на Невроза

Хората със симптоми на невроза, трябва да бъдат подложени на обстоен медицински преглед за да се изключи наличието на медицински причини за появата на физически симптоми. Ако такива липсват е необходимо да се направи интервю от терапевт, за да даде клинична оценка за да се оцени психичното състояние.

Лечение на Невроза

Психичните разстройства, които се считат за невроза са лечими в различна степен, в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Колкото по–бързо се разберат правилно и се лекуват наличните симптоми, толкова по–ефективно ще е лечението. Общата цел на лечението е, клиента да се почувства по добре и да води нормален живот, до колкото е възможно. Едни специалисти са на мнение, че при лечение трябва да се използват лекарства, други ги отричат, а трети са на мнение, че трябва да се използва комбинация от лекарства и терапия.

Съвременния метод на лечение – НЛП Терапия, отрича лекарствата като метод за лечение, защото по–голяма част от неврозите са породени от грешни мисловни модели, и като такива лечението с медикаменти не би дало резултат в дългосрочен период, а понякога и в краткосрочен.

Чрез НЛП Терапия, терапевта изгражда взаимно доверие с клиента и му помага.

Чрез НЛП техники, НЛП терапията е помогнала на десетки хиляди хора по цял свят да преодолеят своите тревоги и страхове, които могат да са в основата на съответното заболяване.

С правилните НЛП техники различните видове психични заболявания са лечими.

Ако искате да преодолеете своята невроза Обадете се сега и си запазете първа НЛП терапия за по–хубав живот.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love