blog

Неврозите

Неврозите обхващат широк кръг от психични заболявания, които се характеризират с тревожност, депресия, фобии, хистерия и др., причинени от стрес.

В тази кратка статия ще разберете повече за тях – какви определения дават известни психолози, видовете невроза и начини за лечение.

Неврозите засягат най-вече млади хора на възраст между двадесет или тридесетте години. Особено уязвими са хората, които живеят в постоянен стрес и тези, на които нервната система е изключително чувствителна.

Често се появяват в резултат на тежко събитие в живота, като смърт или сериозно заболяване на близък човек.

 

Определения за неврозите от известни психолози

неврозите За първи път термина невроза е бил използван от д-р Уилям Кълън в Шотландия през 1769 година. Думата е с гръцки произход и е съставена от „nevron”, което означава нерв и „osis”, което означава аномално състояние. Кълън определя неврозите, като – Общо заболяване на нервната система, включващо безпокойство.

Немския психолог Ханс Юрген Айзенк (1916-1997), ги определя с термина Емоционална нестабилност, защото смята, че всеки човек в това психично заболяване не е в състояние, съзнателно да се справи сам – необходимо е лечение.

Известния австрийски невролог Зигмунд Фройд (1956-1939), който се смята за основоположник на съвременната психоанализа, определя неврозите, като Неефективна стратегия за справяне с неприятен минал опит, свързан с отрицателни емоции, които пречат на човек да функционира нормално. В разработките си дава пример със страх от кучета, при хора, които са имали нещастието да бъдат нападнати и ухапани от куче, което минало събитие променя настоящето им съществуване и не са в състояние да живеят нормално.

Швейцарския психиатър Карл Густав Юнг (1875-1961), който е основател на аналитичната психология, вярва, че неврозите са резултат от конфликт на съзнателните и несъзнателни процеси в човек.

Други учени са на мнение, че всяка една невроза или невротично разстройство се отнасят до психически увреждания, които са в противоречие с рационалната мисъл или способността на индивида да функционира, причинявайки му страдание.

 

Неврозите биват няколко вида

Днес съвременната психология счита термина невроза за остарял и го заменя с по съвременни определения, разделяйки го на няколко основни вида – Как да ги разпознаем?

 

Тревожно разстройство

Засегнатите лица от тревожно разстройство, почти през цялото време чувстват ирационален панически страх, безпокойство и напрежение. Често симптомите са свързани с изпотяване по цялото тяло или ръцете, недостиг на въздух, треперене, сърцебиене, нервен стомах, проблеми с апетита, безсъние и др. Фобиите са част от тревожните разстройства и най-известните са – Агорафобия, Клаустрофобия, Страх от тъмното, Страх от обвързване, Страх от високо, Страх от смъртта и др.

 

Посттравматично разстройство

Този вид невроза, засяга хора, които са оцелели в събития застрашили техния живот. Това могат да бъдат – нападение, изнасилване, терористичен акт, природни бедствия, катастрофа с автомобил и др., които водят до посттравматичен стрес. След такова събитие настъпват промени в мозъка, свързани с травмата и човек трудно контролира своите емоции, може да получи често главоболие, виене на свят, треперене на ръцете и краката, прекомерно изпотяване и др.

 

Обсесивно компулсивно разстройство

Определя се с обсесивно повтарящи се натрапчиви мисли и компулсивно поведение, като един вид защита срещу страховете. Този вид невроза се характеризира със строги правила и необходимост от често повтарящи се дейности – например честото миене на ръце, чести проверки на входната врата, дали е заключена и организиране и подреждане на предмети от дома в определена последователност и ред. Човек чувства огромно безпокойство, ако не прави тези действия и ритуали. Това заболяване може да се прояви, като необходимост постоянно да се преброяват неща, които се виждат на улицата.

 

Психосоматично разстройство

Психосоматичното разстройство още е известно като хипохондрия. Тези неврози карат хората да се чувстват постоянно болни и постоянно търсят симптоми на смъртоносна болест в тялото си. Често посещават лекари и след направени обстойни медицински изследвания, заключението на лекаря е, че здравето на такива хора е безпогрешно. Психосоматичното разстройство може да доведе до треперене, парализа, загуба на съзнание, затруднено дишане или др. Такива силни симптоми при неврозите, обикновено вдъхват увереност на пациентите, че страдат от неизличима болест. Целта на страдащите от психосоматично разстройство е да привлекат вниманието към себе си.

 

Лечение на Неврозите

Понятието невроза обхваща в себе си много видове психични заболявания, за които прочетохте в статията и като такова следователно лечението ще зависи от конкретния вид невроза.

Ако имате съмнения за психично заболяване, трябва да се консултирате със специалист, който може да помогне. Колкото по-скоро започне лечение, толкова по-успешно ще е то.

Използването на лекарства при лечение на неврозите не е оправдано, от гледна точка на това, че носят след себе си много странични ефекти и не биха помогнали за премахване на причините. Лекарствата единствено прикриват симптомите.

Има няколко техники, които могат да се правят самостоятелно и да помогнат при лечение на неврозите. Това са коремно дишане, прогресивна мускулна релаксация, визуализации, водена медитация и др. Всяка една от изброените техники лекуват по свой собствен начин, защото водят до намаляване на стреса. Могат да помогнат да се чувствате по-спокойни и по-щастливи, което е важно в процеса на лечение.

Не е за пренебрегване и практикуване на някакъв вид спорт, който ви допада. Спорта укрепва физическото тяло и дава възможност на психиката да отпочине.

Бърз и доказан във годините метод за лечение на неврозите е използването на НЛП Терапия, която помага в кратки срокове с НЛП техники.

Неврозите не са състояния, с които човек си заслужава да живее и е желателно веднага да потърсите лечение.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love