blog

НЕВРОЗИ – Симптоми

В тази кратка статия /3 минути за четене/ ще прочетете, какви симптоми на невроза има и какви са новите термини, които дават по-пълна и изчерпателна информация, относно тези състояния.

Важно е да знаете, че правилното диагностициране на симптомите е първата стъпка към правилно лечение.

неврози симптоми

Термина Неврози се използва за пръв път през средата на 18 век от Уилям Кълън, който иска да обедини всички психични заболявания свързани с нервната система.

Днес това понятие е заменено от други, за което ще разберете в края на статията.

В общия случай то се свързва със стреса и се появява при хора, които са изключително чувствителни.

Обикновено травма в резултат на трагедия, емоционално събитие, раздяла или липсата на подходяща родителска грижа в детството могат да причинят нервно разстройство. Безпокойството води до ниско самочувствие, комплекси, които могат да се натрупат с течение на времето и да застрашат психичното здраве на човек.

Хората страдащи от невроза, често се държат странно в контакт с други хора. Те могат да имат компулсивно поведение, което да ги кара да правят ритуални действия за да преведат всичко в перфектно състояние. Могат да имат панически страх, страхове или различни видове фобии.

Независимо от причините за появя, си струва да се обърне специално внимание на симптомите. Симптомите на заболяването са разделени на два вида:

 

Физически симптоми при Неврози

 • Поява на главоболие, характеризиращо се с продължителни болки в главата. Усещания за болки в сърцето, гърдите, мускулите, ставите водещи до неразположение. Също така са често срещани треперенето на ръцете, топли и студени вълни и нервен стомах. Може да има често уриниране, което не е свързано от бъбречни или генитални заболявания.
 • Физическа и психическа умора. Няма желание да се работи и да се правят обичайните всекидневни неща. Общата ефективност спада и човек е сънлив и мрачен. Без желание за живот. Изпитва се постоянна умора и отпадналост, без видима причина, дори и когато не е правено нищо.
 • Прималяване от симптомите – световъртеж, замайване, дезориентация.
 • Симптомите при повечето неврози водят до нарушения в апетита и честотата на хранене. При някои това може да се изрази като рязко сваляне на килограми поради недохранване, а при други до рязко покачване на килограми поради често преяждане. Преяждането или прекомерната консумация на калорични храни е утеха, която човек търси на подсъзнателно ниво. Но това причинява затлъстяване. Прекомерната консумация на храна не разрешава проблема с неврозата, а допълнително я усложнява. Необходимо е лечение.
 • Вестибуларния апарат е нарушен. Признаците на това психично разстройство са често замайване, особено когато главата е наклонена назад. Тази замаяност в началните етапи е рядко срещана, но с развитието на заболяването се усилват и предизвикват дискомфорт при извършване на физическа работа.
 • Честото и прекомерно потене е един от физическите симптомите при неврози. Това изпотяване не идва от горещото време, а от панически страх, безпокойство и нервност. Особено активна е секрецията на пот през нощта, когато човек спи и на другата сутрин открива мокра възглавница.
 • Нарушения в честотата и продължителността на съня, изразяващи се в безсъние или постоянно желание за сън. Това зависи от конкретния човек и вида невроза. Безсънието може да се дължи на често събуждане от сънуване на кошмари и нереалистични представи за това какво може да се случи.

 

Психически симптоми при Неврози

 • Проблеми с паметта, невъзможност да се запамети информация, често забравяне, оплаквания от ежедневни натрапчиви мисли, които човек не може да контролира.
 • Емоционален стрес, дължащ се на необясними причини.
 • Чести притеснения за здравето, които са ирационални, поради тежките и неконтролируеми симптоми.
 • Човек с невроза може да надценява своето самочувствие или да го подценява, което да причини проблеми с общуването и невъзможност да комуникира с други хора.
 • Човек става лесно раздразнителен. Изпитва гняв и агресия за дребни неща. Трудно може да се предскаже неговото поведение.
 • Тялото става чувствително към резки промени в температурата.
 • Може да стане чувствителен към ярка светлина или силен звук, което го кара да иска усамотение. Често се случва да се затвори в себе си и да не иска да сподели за проблема си.
 • Чувство на несигурност относно бъдещето. Не се правят планове за бъдещето. Ежедневно фокусиране изцяло върху проблема. Страдащите не знаят какво предпочитат и не могат да определят своите приоритети в домакинството.
 • Много често различните видове неврози са свързани с тревожност и страх, които могат да прераснат във фобия.

Всички тези симптоми могат да се превърнат в хронично неразположение и това е по-сложната форма на невроза.

Различните неврози и техните симптоми, могат да засегнат живота на човек до такава степен, че на него да му е трудно да ходи на работа, да изпълнява ежедневните семейни задължения, а при по младите да не са в състояние да ходят на училище.

Днес термина неврози е заменен с по точна класификация и обхваща няколко вида психични разстройства, според причината за поява и различната симптоматика:

 

Независимо от наименованието всяка една невроза може да има лечение. За повече информация прочетете статията – Невроза Лечение.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love