blogНЛП

Невро Лингвистично Програмиране

Невро лингвистично програмиране или съкратено НЛП е подход за успешна комуникация, терапия и личностно развитие, създаден в САЩ през 70-те години от Ричард Бандлър и Джон Гриндър.

Създателите на НЛП откриват, че има връзка между неврологичните процеси (невро), езиковите (лингвистиката) и начина на поведение, научени чрез минал опит (програмиране), и че те могат да бъдат променяни за да се постигнат конкретни резултати в живота на всеки човек.

До този извод стигат, като „моделират” уменията на изключително успешни хора в своята област и прилагат наученото от тях на други хора, което им позволява да постигнат същия невероятен успех.

 

Това позволява на всеки използвайки НЛП да постигне желан резултат по-бързо.

Повече за това, как са открили и структурирали НЛП ще прочетете по нататък в статията, а сега разберете…

 

Какво е Невро Лингвистично Програмиране?

Невро Лингвистично Програмиране е практическо ръководство да разберем как хората организират мисленето, чувствата, езика и поведението си, за да постигнат определен резултат.

НЛП предоставя методология за моделиране на изключителни постижения, постигнати от гении и лидери в своята област.

Ключов елемент в Невро Лингвистично Програмиране е, че ние формираме нашите уникални вътрешни ментални карти за света, чрез начина, по който филтрираме и възприемаме информацията за света около нас, чрез нашите пет сетива (зрение, слух, допир, вкус, мирис).

НЕВРО

Невро Лингвистично Програмиране Всеки човек е създал своя уникална умствена филтрираща система за обработка на милиони бита от данни, които се обработват от сетивата. Нашата първа ментална карта за света е съставена от вътрешни образи, звуци, тактилни усещания, вътрешни усещания, вкусове и аромати, които се образуват в резултат на неврологичния филтриращ процес. Тази умствена карта в НЛП се нарича „първи достъп”.

ЛИНГВИСТИЧНО

След това отдаваме личен смисъл на информацията, получена от външния свят. Ние формираме нашата втора мисловна карта, като придаваме език на вътрешните образи, звуци, чувства, вкусове и аромати, като по този начин създаваме ежедневно осъзнато съзнание. Втората ментална карта се нарича езикова карта за света.

ПРОГРАМИРАНЕ

Поведение, което възниква в резултат на неврологичните филтриращи процеси и последващата лингвистична карта.

Или с други думи Невро Лингвистично Програмиране е метод за повлияване на поведението на мозъка (НЕВРО), чрез използването на езика (ЛИНГВИСТИЧНО), и другите видове комуникация, за да позволи на човек да „прекодира” начина, по който мозъкът му реагира на стимулите (ПРОГРАМИРАНЕ) и така се появява ново желано поведение.

 

Определения за Невро Лингвистично Програмиране

Термина НЛП е многообхватен и някои го определят като начин на мислене, други като методология, трети като технология и т.н. Поради тази причина има много определения за Невро Лингвистично Програмиране.

От Оксфордския английски речник през 90-те години, молят д-р Ричард Бандлър да даде определение за НЛП и той казва следното:

  • „Модел за междуличностна комуникация, свързана главно с връзката между успешните модели на поведение и субективните преживявания.”
  • „Система на терапия, базирана на НЛП техники и ефективна комуникация, чрез които да се променят моделите на психично и емоционално поведение.”

Едно от първите определения за Невро Лингвистично Програмиране дадено от Ричард Бандлър през 70-те години е следното:

  • „Невро Лингвистично Програмиране се определя, като изследване на структурата на субективния опит и се основава на убеждението, че всяко поведение има структура. Позволява ни да разбираме как словесната и несловесната комуникация засягат човешкия мозък. То ни дава възможност да общуваме не само с другите, но и да се научим как да имаме повече контрол върху това, което считаме за автоматични функции на нашата собствена неврология.”

 

История на Невро Лингвистично Програмиране

Невро Лингвистично Програмиране започва своя живот в началото на 70-те години в университета „Санта Круз” – Калифорния, където д-р Ричард Бандлър кани Джон Гриндър, за да разберат, защо някои терапевти постигат невероятни успехи при терапия на своите клиенти.

По онова време Ричард Бандлър е забелязал, че конвенционалните психотерапевтични техники не винаги работят и се е интересувал, как да открие различни и по-бързи техники за лечение на психични заболявания.
Ричард Бандлър и Джон Гриндър, решават да анализират работата на тримата гении в своите области – Фриц Перлс (гелщат терапевт), Вирджиния Сатир (семеен терапевт) и Милтън Ериксон (бащата на съвремената хипноза).

И тримата през тези години са  постигали невероятни терапевтични резултати със своите клиенти.

Ричард Бандлър и Джон Гриндър започват да изследват и анализират езиковите модели (лингвистика), чрез които тези терапевти постигат желани резултати със своите клиенти и ги систематизират като модели.

Веднага след като прилагат извлечените лингвистични модели се оказва, че те постигат същия успех и желана промяна в другите хора.

И така през 1975 година се ражда Невро Лингвистично Програмиране с написване на първата им книга –  „Структура на магията I” и година по късно издават „Структура на магията II”.

Ако искате да знаете повече за историята на Невро Лингвистично Програмиране, може да прочетете в статията – История на НЛП.

Днес НЛП се използва за терапия (НЛП Терапия) и личностно развитие чрез НЛП Консултиране.

Невро Лингвистично Програмиране може да подобри всички аспекти на живота, като ви помага да промените начина си на мислене и така…

  • Да преодолеете по-бързо психични заболявания
  • Да подобри връзките с близките ви при проблеми с общуването
  • Да ви помогне да придобиете самочувствие и самоувереност в себе си
  • Да изградите мотивация
  • Да подобрите бизнеса или кариерата си
  • И много други…

 

Как да поемете контрол над вашия ум с помощта на Невро Лингвистично Програмиране?

Ричард Бандлър, казва следното: „Не винаги можете да контролирате, какво се случва, но винаги можете да контролирате как се справяте с него.”

Вашите мисли, чувства и емоции не са нещо, което съществува, или това, което имате, но са неща, които вършите.

Причините често могат да бъдат много сложни, включващи например коментари или вярвания от вашите родители, учители или събития, които сте преживели.

НЛП ви показва, как можете да контролирате тези вярвания, използвайки НЛП техники, чрез които може да промените начина, по който мислите и се чувствате за минали събития, страхове и дори фобии.

Често се случва след няколко НЛП техники хората да получат лечение на проблем с който са живели дълги години, като фобия, депресия, паническо разстройство, психосоматика, зависимости и др.

Невро Лингвистично Програмиране е базирано на мощни НЛП техники, които след като ги приложите, ви дават сили да контролирате собствения ви ум.

Запомнете! Може и да не успеете да контролирате света, но можете да контролирате как реагирате на него.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт и Консултант
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love