blogТРЕВОЖНОСТ

Нервен Стомах СИМПТОМИ

Какво е Нервен Стомах?

Нервен стомах е термин, който описва стомашно-чревни симптоми, които са предизвикани от емоции. Обикновено се използва за описание на функционална диспепсия или синдром на раздразнените черва.

Ентералната нервна система, която е част от стомашно-чревния тракт (хранопровод, стомах, тънко и дебело черво), се нарича „втори мозък”. Това е така, защото подобно на мозъка, стомашно-чревния тракт разчита на едни и същи видове неврони и невротрансмитери за да изпълнява специфични функции в организма и да подържа комуникацията с централната нервна система.

Забелязали ли сте, че понякога промените в емоционалното ви състояние, предизвиква реакция в стомаха?

Може да почувствате симптоми, като пеперуди в стомаха, когато сте влюбени или топка в стомаха, когато изпитвате безпокойство.

Това се случва, защото главния мозък си взаимодейства със стомашно-чревния тракт – „втория мозък” и това е естествен процес в организма на човек.

Ако художествено трябва да се опише този процес, той би изглеждал по следния начин…

 

Причини за Нервен Стомах

нервен стомах симптоми Представете си, че вашия главен мозък е мъдър Крал с лош нрав, а вашия стомах е умна Кралица и връзката между двамата е особено силна.

Тази връзка се осъществява, чрез глашатаи, наречени „невротрансмитери”, които единия и другия изпращат за да комуникират. Красивата кралица изпраща 9 пъти повече съобщения, чрез глашатаите си до Краля.

Когато Краля е нещастен и Кралицата също страда с него и вие изпитвате множество неприятни симптоми свързани с нервен стомах – стомашни болки, киселини, стегнат корем и др.

Вероятно Кралят е засегнат от емоционални дразнители – стрес, тревожност и страх, депресия… и всичко това може да ви се случи преди да излезете и да направите своята презентация пред много хора, да се явите на изпит, да проведете важен разговор или да присъствате на важна среща за вас…

От медицинска гледна точка, причините за симптоми при нервен стомах са свързани със стомашно-чревната активност, която е под контрола на автономната система, която действа чрез рефлекси. Тя не съществува изолирана и може да бъде повлияна от лимбичната система и мозъчна кора.

При стрес и тревожност се включва симпатиковата нервна система и реагира с „борба или бягство”, като потиска стомашно-чревната активност.

Ролята на симпатиковата нервна система е да подготви тялото да се справи с евентуална опасност и да спаси човек при опасност. Това става, като изпраща кръв от стомаха към крайниците и главата, където тя ще е по-нужна ако се наложи човек да бяга или да се защитава. Това поражда така неприятното чувство на нервен стомах и съответните симптоми.

В ежедневието на човек не винаги има реална опасност, но с начина си на мислене може да задейства ненужно тази вградена команда (борба или бягство) в тялото.

Когато сте подложени на стрес – независимо дали е краткосрочен или хроничен е възможно това да повлияе върху вашето психично здраве.

Психологическия стрес може да предизвика многократно свиване на стомашно-чревния тракт и да предизвика възпаление, което може да доведе и до физически проблем.

Независимо от психологическите причини за появата на симптоми на нервен стомах, тези които търсят лечение за стрес и умствена тревога чрез НЛП Терапия, виждат и усещат подобрение в значителна степен.

 

Нервен стомах, симптоми и емоции

Някои емоции, спомени и преживявания, могат да предизвикат симптоми на нервен стомах, защото симпатиковата и парасимпатиковата нервна система взаимодействат със тези спомени и свързаните с тях емоции. Това може да се случи в настоящия момент и тялото да реагира, но може да се е случило и в миналото и тялото да продължава да реагира с конкретните симптоми, без да разбираме защо.

Важно е да се знае, че всеки индивид реагира по различен начин на конкретна ситуация и може да изпита следните емоции, които да отключат симптомите на нервен стомах – гняв, страх, стрес, безпокойство, тревожност, нервно напрежение, вълнение и др.

 

Симптоми на Нервен Стомах

Симптомите на нервен стомах, обикновено са част от симптоматиката на различни видове фобия, тревожни разстройства, панически атаки, невроза и др.

Те включват:

 • Болки в корема
 • Подуване на корема и/или газове
 • Често оригване
 • Топлина в стомаха
 • Нервно усещане в стомаха
 • Постоянно гадене и/или повръщане
 • Прекомерно изпотяване
 • Усещане за „топка” в стомаха
 • Киселини, язви
 • „Пеперуди” в стомаха
 • Въртящо се усещане за парене в стомаха
 • „Възел” в стомаха (стегнат корем)
 • Спазми
 • Диария или запек
 • Треперещо, вибриращо усещане за движение в стомаха

В следствие на нервно напрежение, може да почувствате един от изброените симптоми или много от тях. Може да се проявят едновременно или в различна последователност. Също така могат да се променят с времето – в началото да имате едно чувство, след малко да е друго и т.н. Може да са различни по интензитет и продължителност.

 

Ако имате симптоми на нервен стомах, причинени от психически проблем, може да се обадите на 0879 85 90 58  сега   за да получите повече информация за възможно лечение без медикаменти.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
Info@nlptherapy.bg

Spread the love