blogТРЕВОЖНОСТ

Нервен Стомах

Нервен стомах е термин, който описва стомашно-чревни състояния, които са предизвикани от емоции.

Следните емоции, могат да предизвикат промени в стомашно-чревната система:

Тези емоции и преживявания могат да повлияят на храносмилателната система чрез симпатиковата и парасимпатиковата нервна система, водещи до рефлекси в стомаха и да доведат до нервен стомах.

Важно е да се отбележи, че всеки човек реагира по различен начин на застрашаващо събитие или ситуация, чрез борба или бягство.

Всяко нервно напрежение, може да се отрази на храносмилателната система, защото нервната и храносмилателната система са взаимосвързани. Сигурно сте чували следните изрази:

 • „стомахът има собствен интелект”
 • „стомахът контролира мозъка”,
 • „стомахът е втория мозък” и др.

Това е така, защото подобно на мозъка и нервната система в стомаха произвежда химически невротрансмитери за предаване на сигнали от стомаха към мозъка. Научните експерименти заключват, че около девет пъти повече съобщения се изпращат от стомаха към мозъка, отколкото от мозъка към стомаха.

нервен стомах Симптомите при нервен стомах, обикновено включват коремни спазми, диария, газове и други, които се появяват в момент на емоционален стрес, напрежение и тревожност.

Въпреки, че това състояние може да бъде неприятно, то не е опасно за живота.

 

Нервен Стомах – Симптоми

Хората описват симптомите, като:

 • Гъделичкане или „пеперуди” в стомаха
 • Усещане за дупка,топка,тежест, парене, завихряне в стомаха
 • Гадене
 • Повръщане
 • Промени в апетита
 • Стомашни болки
 • Запек или диария
 • Киселини
 • Стегнат корем (чувство на възел в стомаха)
 • Подуване, газове
 • Често оригване
 • Чувство на движение в коремната област

При нервен стомах, може да се появи един, няколко, или повечето симптоми наведнъж по едно и също време или на различни интервали от време. Тези симптоми, могат да се променят от едно към друго по всяко време.

Симптомите могат да предхождат, придружават или следват нервност, тревожност, страх, повишено напрежение и често се появяват от „нищото” без видима причина.

Симптомите могат да се появят преди, по-време или след хранене и да бъдат с различна интензивност, която може да варира от лека, умерена или тежка. Могат да дойдат на вълни, да бъдат силни и в следващия момент да изчезнат и да се появят след неопределен период.

Тъй като много заболявания могат да предизвикат нервен стомах е препоръчително да обсъдите симптомите с Вашия личен лекар. Ако Вашият личен лекар заключи, че тези симптоми са единствено от стрес и тревожност, и е сигурен, че няма друго заболяване, което ги причинява е наложително да се консултирате с НЛП терапевт, който чрез НЛП Терапия може да намали симптомите или те напълно да изчезнат.

 

Нервен Стомах – Причини

Най-честата причина са високите нива на тревожност и стрес, на които е подложена нервната система. Организмът подложен на стрес произвежда и изпраща хормони на стрес в кръвния поток, което води до физически и психически промени, които увеличават способността на организма да се справи, чрез борба или бягство.

За да се подготви организма и да се справи с конкретната ситуация чрез борба или бягство, той изпраща по-големи количества кръв към крайниците и мозъка, които са жизненоважни за оцеляването.

В такава жизненоважна ситуация това допълнително количество кръв се взема от храносмилателната система, която в момента не е от първостепенно значение за оцеляването. Организма потиска храносмилането и води до съкращаване на коремните мускули в тялото и това води до нервен стомах.

Гореописаните причини са типични при ситуации на страх, стрес и тревожност в които човек се готви да оцелее.

 

Лечение на Нервен Стомах

Ако лекарите са доказали, чрез направени изследвания, че причините за нервен стомах са високите нива на стрес и тревожност има няколко неща, които може да промените във вашето ежедневие, за да получите лечение.

 • Избягването на стресови ситуации е първото, което трябва да се предприеме.
 • Осем часа сън на денонощие е втората голяма стъпка.
 • Физическите упражнения и спорт са чудесни дейности за намаляване на стреса и същевременно стимулират храносмилателния тракт. Физическите упражнения освобождават енодорфини и допамин, които са естествени хормони на щастието и могат да помогнат за облекчаване на симптомите.
 • Всеки човек може чудесно да се справи с нивата на стрес и тревожност, като използва техники за релаксация, медитация, визуализации, йога нидра и др.
 • Въпреки, че всеки се справя с много проблеми в ежедневието е важно да намери за време за важните неща от живота. Времето прекарано с членове на семейството и близки в един положителен разговор е чудесен антидепресант.

В действителност истинските антидепресанти под формата на таблетки не биха помогнали в дългосрочен период за лечение на нервен стомах, ако тревожността е породена от начина на мислене и това как възприемате стресовите ситуации. Вероятно биха ви навредили, защото имат много странични ефекти.

Ако нито един от споменатите методи за самопомощ не са в състояние да ви излекуват е необходимо да се консултирате с НЛП терапевт, който ще ви помогне да преодолеете нивата на тревожност и съответно симптомите на нервен стомах чрез промяна в начина на мислене.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love