blogТРЕВОЖНОСТ

Нервна криза – СИМПТОМИ

Какво е нервна криза?

Всеки човек в живота си преживява период на силно умствено натоварване и страдание. Това учените наричат психическа или нервна криза. През този времеви период човек не може да извършва обикновени ежедневни дейности.

Терминът нервна криза още е използван за назоваване на заболявания като остро стресово разстройство, депресия и тревожност.

Въпреки че нервната криза не се смята за медицински термин, все пак той още се употребява за кратко описание за постоянни симптоми на стрес и неспособността на човек да се справи с предизвикателствата на живота. Това е недиагностицирано психическо заболяване на нашия век.

Обикновено когато физическият и емоционалният стрес станат непоносими и нарушават способността на човек да живее нормално, това се определя като период на нервна криза.

Съществуват две психически заболявания, които могат да отключат състоянието нервна криза – тревожно разстройство и депресия.

Тревожното разстройство е често срещано психично заболяване. То има различни разновидности, които се свързват с нервност, чувство за тревога или стрес в необичайна степен. В това състояние човек се чувства неспокоен дълго време и не може да извършва обичайните си действия.

Другото психическо заболяване е депресията. При нея човек се чувства тъжен, подтиснат и безнадежден. Тя често продължава седмици наред. Без лечение и диагностициране може да предизвика нервна криза.

Причините за появата на нервна криза са строго индивидуални за различните хора. Те зависят от тяхната култура, чувствителност и начин на живот. Основното, което ги обединява е, че пречат на човек да функционира нормално и да върши основните си дейности, както трябва. Ако видите човек с някой от изброените по-долу симптоми,  му предложете помощта си и потърсете терапевт.

 

Симптоми

жена с нервна криза Симптомите на нервна криза могат да се разделят според времето на тяхната поява и начина на въздействие. Те се разделят на ранни, късни и физически симптоми.

Ранни симптоми:

 • Честа смяна на настроението. Поради неспособността човек да се справи със стреса от създалите се неудобни житейски ситуации на работата или в семейството, много от хората със симптоми на нервна криза преминават често от весело към тъжно, тревожно и депресиращо състояние.
 • Стомашно неразположение. Стресът може да доведе до стомашно неразположение. Стомашните болки и спазми са често физически прояви на стрес и тревожност, които от своя страна могат да отключат и други психични заболявания.
 • Нездравословен сън. Неспособността човек да спи спокойно води до безсъние, отпадналост и умора през целия ден. Една от причините за лош сън е неспокойствието, създадено от тревожни мисли, които атакуват човешкото съзнание.
 • Хранително разстройство, причинено от стресови ситуации, водещо до покачване или намаляване на телесното тегло. При наличието на стрес се освобождават хормони като адреналин, който като се усвои от организма води до появата на глад, без да сте имали физическа активност преди това. Храни, богати на мазнини и захар, помагат на мозъчните клетки бързо да набавят нужния им адреналин и да създадат за кратко време чувство на удоволствие. Затова, когато се разделите с половинката си, ядете огромна кутия шоколад. Психолози от американска асоциация са установили, че сред 40% от 3 хиляди възрастни хора се справят със стреса с храна. Това води до покачване на теглото. От друга страна има и хора, които по време на стресови ситуации не консумират храна или приемат малко и недостатъчно количества. Това води до загуба на килограми и енергия.
 • Злоупотреба с наркотици, алкохол и упойващи вещества. За да се справят със стреса някои хора търсят бързи но краткотрайни средства като алкохола, цигарите и упойващите вещества, които временно ги освобождават от напрежението, но водят до зависимости в последствие.
 • Неспособност за концентрация е често срещан симптом при нервна криза. Стресът за кратък период от време би могъл да увеличи силата на мозъка, тъй като освобождава хормони, които въздействат на концентрацията. Но постоянният стрес засяга човешкото внимание и пречи на съсредоточаването. В определени случаи той може да причини проблеми с паметта.
 • Неглижиран външен вид. Тъй като състоянието на стрес води до натоварване на тялото и ума, се изтощават енергийните депа в организма. Умората често е свързана с апатия, липса на мотивация към елементарни ежедневни дейности като поддръжка на външния вид.
 • Убеждението, че нещо лошо може да се случи. Постоянното притеснение води до параноя, тревожно разстройство и страхове, които засягат личния и служебния живот.

 

Късни симптоми

Изброените по-горе симптоми са предупредителни. Ако не им се обърне достатъчно внимание и не бъдат избегнати навреме, могат да доведат до сериозни симптоми. Те могат да се характеризират с оглед на индивидуалните особености на всеки човек.

Някои от по-често срещаните късни симптоми са:

 • Депресия. Депресивните състояния са срещани в много от случаите на нервна криза. Депресията като психично състояние се характеризира със загуба на интерес към ежедневните човешки дейности, постоянна тъга, липса на енергия, безнадеждност.
 • Безпокойство. Симптомите на безпокойство често са свързани с чувство на напрегнатост, тревожност, нервност и неспокойство.
 • Изолация. Нервната криза може да доведе до оттегляне от социалния живот и близките, което с времето може да се вложи и да доведе до други по-сериозни психични и физически заболявания.

 

Физически симптоми при нервна криза

Всички тези психически симптоми могат да доведат след себе си и физическо неразположение, като: прекъсване на менструацията при жените, безсъние, изпотяване, сърцебиене, ускорен сърдечен пулс, стомашни неразположения /нервен стомах/, мигрена, главоболие, извънредна умора, болки в гърба, мускулна треска, болки в гърдите и др.

Независимо от неприятното състояние в което се намирате, има решение и това е работа с терапевт. Терапевта е човек, който знае как да работи с вашата психика за да получите подобрение и да се върнете към нормалния си начин на живот.

Ако имате нервност и се съмнявате, че имате нервна криза, може да се обадите  сега  на 0879859058 за да разберете какви са възможностите за преодоляване на това нежелано състояние.

Надявам се, че след като прочетохте статията Нервна криза СИМПТОМИ сте намерили необходимата и полезна информация която търсихте. Може да споделите в социалните мрежи.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love