blogТРЕВОЖНОСТ

Нервна криза

Какво е Нервна криза?

Всеки човек в живота си преживява период на силно психическо натоварване. Това учените наричат нервна или психическа криза. През този времеви отрязък човек не може да извършва обикновени ежедневни дейности. Терминът нервна криза още е използван за назоваване на заболявания като остро стресово разстройство, депресия или тревожност.

Въпреки че нервната криза не се смята за медицински термин, все пак той още се употребява за кратко описание за постоянни симптоми на стрес и неспособността на човек да се справи с предизвикателствата на живота. Това е недиагностицирано психическо заболяване на нашия век.

Обикновено когато физическият и емоционалният стрес станат непоносими и нарушават способността на човек да живее нормално, се разглежда като период на нервна криза.

нервна криза

Съществуват две психически заболявания, които могат да отключат състоянието нервна криза – тревожно разстройство и депресия.

Тревожното разстройство е често срещано психично заболяване. То има различни разновидности, които се свързват с нервност, чувство за тревога или стрес в необичайна степен. В това състояние човек се чувства неспокоен дълго време и не може да извършва обичайните си действия.

Другото психическо заболяване е депресията. При нея човек се чувства тъжен, подтиснат и безнадежден. Тя често продължава седмици наред. Без лечение и диагностициране може да предизвика нервна криза.

 

Причини

Причините за появата на нервна криза са строго индивидуални за различните хора. Те зависят от темперамента, чувствителността и начин на живот. Основното, което ги обединява е, че пречат на човек да функционира нормално и да върши основните си дейности, както трябва.

Рисковите фактори, които биха могли да доведат до нервна криза, са най-разнообразни. Когато стресът е твърде голям и човек не може да се справи с него, заявява, че има нервен срив. Стресът би могъл да бъде причинен от външни фактори, като:

 • скорошно заболяване или травма, която нарушава всекидневието на човек и затруднява управлението на неговите дейности
 • финансови проблеми
 • скорошно травмиращо събитие
 • фамилна обремененост
 • развод или раздяла
 • липса на релаксация
 • лош сън, безсъние
 • тревожни разстройства
 • продължителен стрес на работното място

 

Симптоми на Нервна криза

 • Проблеми с концентрацията. Стресът за кратък период от време би могъл да увеличи силата на мозъка, тъй като освобождава хормони, които въздействат на концентрацията. Но постоянният стрес засяга човешкото внимание и пречи върху съсредоточаването. В определени случаи той може да влоши човешката памет.
 • Развиване на постоянен глад. При наличието на стрес се освобождават хормони като адреналин, който като се усвои от организма води до появата на глад, без да сте имали физическа активност преди това. Храни, богати на мазнини и захар, помагат на мозъчните клетки бързо да набавят нужния им адреналин и да създадат за кратко време чувство на удоволствие. Затова, когато се разделите с половинката си, ядете огромна кутия шоколад. Психолози от американска асоциация са установили, че сред 40% от 3 хиляди възрастни хора се справят със стреса с храна.
 • Стомашно неразположение. Стресът може да доведе до стомашно неразположение. Стомашните болки и спазми са често физически прояви на стрес и тревожност, които от своя страна могат да отключат и други заболявания. Прочети статията – Нервен стомах
 • Неглижиран външен вид. Тъй като състоянието на стрес води до натоварване на тялото и ума, се изтощават енергийните депа в организма. Умората често е свързана с апатия, липса на мотивация към елементарни ежедневни дейности като поддръжка на външния вид, например.
 • Убеждението, че нещо лошо може да се случи. Постоянното притеснение води до параноя, тревожно разстройство и страхове, които засягат личния и служебния живот.

Ако имате някой от изброените симптоми и се съмнявате, че имате нервна криза, обадете се  сега  на 0879 85 90 58 на Милен Петров – НЛП Терапевт, за да разберете какви са възможностите за лечение без медикаменти.

Лечение на Нервна криза

 • Добрият сън лекува. Опитайте се да спите най-малко седем часа на ден. Сънят ще ви помогне да сте здрави и психически стабилни. Мозъкът си почива по време на сън, така че му дайте нужната почивка. Уверете се, че можете да си осигурите спокоен сън, той ще помогне да се избавите от нервната криза.
 • Спрете алкохола, цигарите и наркотиците. Цигарите, алкохолът и наркотиците не са добри помощници да се справите със стреса. Ако удавяте напрежението в алкохола, цигарите и други медикаменти, за да получите бързо възстановяване, бихте могли да влошите психическото си здраве. Не влошавайте живота си и този на близките си с тези вредни средства. Ефектът е временен, но води до зависимости, които могат да доведат до необратими последствия при нервна криза.
 • Отделяйте време на близките си. Бъдете с хора, които ще ви създадат спокойствие и ще ви помогнат да се справите със стреса и депресията. Не се изолирайте.
 • Намерете група за взаимопомощ. Може да си намерите и група, която да споделяте нещата, които ви правят тъжни и потиснати. Така ще откриете нещата, които ви правят щастливи.
 • Започнете да спортувате. Тренировките ще ви помогнат да намалите стреса и да създадете повече от хормона адреналин, който мозъкът унищожава по време на стресова ситуация и нервна криза.
 • Правете йога. Йогата помага да отстраните негативните мисли от мозъка и чрез определени дихателни техники, които отпускат организма.
 • Пишете как се чувствате всеки ден. Описанието на всекидневните ви емоции ще ви помогне да се почувствате по-добре и най-вероятно би ускорило възстановяването възникналата нервна криза.

Свържете се с Милен Петров – НЛП Терапевт на телефон 0879 85 90 58 за да разберете какви са възможностите за преодоляване на това нежелано състояние Нервна криза без медикаменти.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love