blogНЛП

НЛП и Подсъзнание

НЛП (Невро лингвистичното програмиране, виж Какво е НЛП?) изучава подсъзнанието и по конкретно подсъзнателните процеси в нашия мозък.

1. Експеримент с НЛП и подсъзнанието на човека:
„Докато не ви кажа да се замислите за дишането си, вие не забелязвате всеки дъх, въздуха, минаващ през носа ви или повдигането на гръдния си кош с всяко вдишване и издишване. Ако помислите за това просто нещо, вие започвате да съзнавате дишането си.”

След като продължите с четенето и забравите да следите дишането си, то ще се плъзне обратно към подсъзнанието, заедно с другите процеси, протичащи в тялото ви.

Знаете ли съзнателно кога е време да се почувствате жаден?

2. Експеримент с НЛП и подсъзнанието на човека:
Предизвиквам ви съзнателно да задействате всеки мускул на ръката си, за да вдигнете чаша с вода и да пиете.

Невъзможно? Това само ви показва, че подсъзнателните процеси във вашия мозък управляват тялото отвъд вашата съзнателност.

Разбира се този процес става автоматично. Дори и да осъзнаваме намеренията си (или поне някой от тях), самия процес оставяме на подсъзнанието.

Доказано е, че можем да мислим за много малко неща едновременно, останалото се контролира от нашите подсъзнателни процеси в мозъка.

През 1956г. още преди да е било открито НЛП, професор Джорд Милър стигнал до заключението, че хората могат да пазят 7 +/– 2 къса информация в краткотрайната си памет. Девет, ако се чувстват добре и са заинтересовани от темата и само пет, ако се чувстват отпаднали  и не особено заинтересовани от това, което се опитват да запомнят.

Това е краткотрайната ви памет, тази която пази мисли за минути или часове. Използвате тази част от мозъка си, когато помните един телефонен номер само докато се обадите. Останалото е подсъзнание. Съзнанието може да бъде сравнено с върха на айсберга, а подсъзнателните процеси с деветте десети от него, които са под водата.

нлп и подсъзнание

Имате ли още съмнения, че подсъзнателните процеси контролира тялото ви?

3. Експеримент с НЛП и подсъзнанието на човека:
Пол Торсен,направил следния НЛП експеримент –  хипнотизирал мъж и му казал, че химикалката, която той държал е нажежен шиш. След това изследователят докоснал ръката на мъжа с химикалката и ….я виж, един мехур се образувал на ръката му.

Освен, че вашето подсъзнание контролира функциите на тялото ви, то може да има и много голямо влияние върху резултатите, които получавате в живота. Искали ли сте някога да направите нещо съзнателно и да сте се оказали накрая в ситуация, която правите нещо съвсем различно?

Може да решите съзнателно, че искате да постигнете една цел. Ако подсъзнанието ви „не е на същото мнение”, то ще ви асистира като изпълнява собствения си план – който може да е противоположен на това, което съзнателно мислите, че искате. (Искате да сте богат, но не ставате богат, защото вашите подсъзнателни процеси ви саботират със стари мисловни модели.)

Представете си какво може да постигнете с НЛП, ако бяхте в синхрон с подсъзнателното си мислене и способни да го поведете в посока, в която бързо ще ви донесе желания резултат.

Ляво полукълбо (хемисфера) на мозъка Дясно полукълбо (хемисфера) на мозъка
СЪЗНАНИЕ ПОДСЪЗНАНИЕ
линейна работа мечти, въображение
да действате последователно интуиция
логика творчество – музика, рисуване
език – четене, писане управление на тялото
математика емоции
анализ съхранение на спомени
сигурност поема рискове
практичност импулсивност
реалност фантазия

Съзнанието и подсъзнанието ви се превъзхождат в различни области. Това да знаете в какво е най–добро всяко от тях, може да ви помогне да разберете дали сте по–добър в използването на логичната лява част на мозъка или на творческата дясна.

Тогава можете да решите да се фокусирате върху аспекти на умственото си развитие, например да се научите да рисувате, ако сте повече ляво ориентиран, или да изучите приложна математика, ако мислите повече с дясното полукълбо.

съзнание и подсъзнание в мозъка

В много случаи ние просто не знаем как физиологично се извършват нашите действия. Но даже и да знаехме, пак не бихме могли да мислим едновременно и съзнателно за всички части от действието. През повечето време се доверяваме сляпо на своето подсъзнание – и не мислим съзнателно за това.

Така, че всичко трябва да бъде вкарано в някакъв план или програма и да се превърне в навик. По този начин ще можем да използваме скъпоценната си съзнателна мисловна способност, за да мислим какво искаме, а не за отчайващо сложния процес, занимаващ се с това как да си го доставим.

За съжаление, когато мислим и действаме по навик, понякога се чувстваме като слуги, вместо като господари на мислите и целите си.

Умовете ни сякаш имат свои умове. Правим, каквото  всъщност не искаме, и не правим, каквото би трябвало или бихме могли. Ако получим съзнателен и волеви достъп до тези системи чрез НЛП, ще станем ефективни, а също и организирани. Ще можем да впрегнем и насочим тази сила към конкретни, стойностни резултати. НЛП помага да разберете и малко по малко започвате да контролирате вашите подсъзнателни процеси и така имате повече контрол върху живота си.

Представих накратко три експеримента с НЛП и подсъзнанието на човека, а сега си представете какъв би бил вашия живот, ако с помощта на НЛП можете да контролирате вашето подсъзнание.

Милен Петров

НЛП Терапевт

0879 85 90 58

info@nlptherapy.bg

Spread the love