blogОКР

Обсесивно Компулсивно Разстройство

Какво е Обсесивно компулсивно разстройство?

Обсесивно компулсивно разстройство (ОКР) е тревожно разстройство, при което хората имат многократни, повтарящи се, нежелани натрапчиви мисли, идеи и усещания, които ги карат да правят многократно определни „ритуални” действия (компулсии), с цел да облекчат тяхната тревожност.

Например многократно измиване на ръцете, многократни проверки дали колата на улицата е заключена, излизане от дома и връщане 20 пъти за да се провери дали ютията е изключена и др. подобни.

Тези многократни действия се повтарят толкова много, че започват да пречат на ежедневието на човек. Често хората губят повече от един час на ден да извършват всички тези „ритуални” действия, дори и осъзнавайки, че поведението им няма логически смисъл. Обсесивно компулсивно разстройство може да доведе до повишен риск от самоубийство.

обсесивно компулсивно разстройство

Симптоми на обсесивно компулсивно разстройство
Някои хора, могат да имат натрапчиви мисли (мании), да правят многократно повтарящи се действия (компулсии) или и двете. Тези симптоми могат да попречат на всички аспекти на живота, като работа, училище, личен живот и т.н.

Мании –те  са повтарящи се многократни мисли, или ментални образи, които предизвикват безпокойство. Най–чести симптоми при мании, могат да бъдат:

 • Ужасяващи мисли за самонараняване или нараняване на други хора.
 • Различни видове страх, като страх от микроби, заразяване или замърсяване.
 • Мисли за това, че всичко трябва да бъде подредено в симетрия и съвършен вид
 • Прекалено фокусиране върху морални или религиозни идеи
 • Нежелани мисли свързани със сексуални образи и действия

Компулсии – това са повтарящи се действия и натрапчиви поведения, които хората с обсесивно компулсивно разстройство се чувстват длъжни да направят. Към тези симптоми спадат:

 • Многократна проверка на неща, като брави (дали е заключена вратата), уреди (дали е изключена фурната), превключватели (дали е изключен бойлера) и т.н.
 • Прекомерно почистване и/или миене на ръце, къпане и др.
 • Многократни проверки на любимите хора дали са в безопасност
 • Броене, подслушване, повтаряне на определени думи или други безсмислени неща, с цел да се намали тревожността.
 • Подреждане на определени предмети в дома по определен начин

Симптомите могат да се появяват, да се увеличават, да се влошават, да изчезват или да намаляват. Хората с обсесивно компулсивно разстройство могат да се опитат да си помогнат сами, като се опитат да избягват ситуации, които задействат маниите и компулсиите. Повечето възрастни хора с ОКР, признават ,че това което правят, няма смисъл, но също така казват, че не могат да престанат да правят всички тези странни действия.

Причини за Обсесивно компулсивно разстройство
Причините за обсесивно компулсивно разстройство не са известни със сигурност, но се знае, че е често срещано психологично заболяване, което засяга деца, тийнейджъри и възрастни в цял свят. Основните рискови фактори са:

 • Фамилна обремененост. Проучванията показват, че хората с родствена връзка от първа степен (брат, родител, сестра или дете), които имат ОКР са с по–висок риск за заболяване. Изследванията в областта на генетиката продължават за да помогнат за по–лесното лечение и диагностика.
 • Различия в мозъка. Изследвания са показали разлики в предния кортекс и подкоровите структури на мозъка при пациенти с Обсесивно компулсивно разстройство. Изглежда, че има връзка между симптомите и някои аномалии в части на мозъка, но това все още не е изследвано подробно.
 • Събития в живота. Някои фактори на околната среда, като например инфекции са предпоставка за възникване. Може да се прояви по–често при хора, които са преживели тормоз, малтретиране или изоставяне и понякога започва след важно събитие в нашия живот, като раждане или смърт на близък роднина.
 • Личностна индивидуалност.  Хора, които са спретнати, педантични, методични хора с високи лични стандарти и искат да контролират, могат да бъдат по–склонни да развият ОКР.

Разбирането на причините ще помогне да се намери правилната терапия за лечение на обсесивно компулсивно разстройство.

Лечение на Обсесивно компулсивно разстройство
Хората с ОКР, обикновено не са склонни да търсят лечение, защото се срамуват или изпитват неудобство от нещата, които правят и не знаят как да обяснят на специалист, който може да им помогне.

Но няма от какво да се срамувате или притеснявате, защото това не е здравословен проблем, който да означава, че сте „луд/а”. Вие сте нормален човек като всички останали, просто вашите мисли са объркани.

Понякога хората с този проблем имат и други психични разстройства, като тревожност и/или депресия.

Обсесивно компулсивно разстройство се лекува без лекарства с НЛП Терапия, Когнитивно поведенческа терапия и Хипнотерапия.

Има два основни начина да получите лечение и помощ:

 • Посетете личния си лекар – вашият личен лекар ще поиска да му разкажете за симптомите и какво ви притеснява, след което може да ви насочи към терапевт, ако е необходимо.
 • Директно намерете добър терапевт във вашия град.

Ако предполагате, че ваш приятел или член на семейството ви може да има обсесивно компулсивно разстройство, опитайте да говорите с него за вашите притеснения и му предложете да му помогнете, като потърсите терапевт.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *