blog

Обструктивна сънна апнея

Какво е Обструктивна сънна апнея?

Сънна апнея е състояние, в което човек спира да диша периодично по време на сън.

Това би могло да се случи няколко стотин пъти през нощта, независимо от времето, в което заспива болният. Многобройни са хората, запознати с най-широко срещата форма на сънна апнея, но малко са тези, запознати със състоянието обструктивна сънна апнея – трудно откриваема болест, докато не предизвика страдание.

Обструктивна сънна апнея е най-разпространеният вид от заболяването сънна апнея. обструктивна сънна апнея

 

Симптоми на Обструктивна сънна апнея

Обструктивната сънна апнея води до частично или пълно спиране на въздушната струя през дихателните пътища по време на сън. Тогава мускулите около гърлото се отпускат, което позволява на езика и мастните тъкани на гърлото да паднат над дихателните пътища и да пресекат въздушния поток.

По време на процеса въздухът ограничава движението си и намалява наплива на кръв към мозъка. Това на свой ред информира мозъка да се събуди от сън (частично), за да уведоми тялото, което трябва да диша. Тъй като човек поема дълбоко дъх, за да се пребори с пречката, често в последствие действието е придружено със силен, необичаен, задушаващ и присвиващ звук.

 

Други симптоми на обструктивна сънна апнея:

 • Първият и най-видим симптом е хъркането. То представлява чести прекъсвания на дишането, причинени от пречка.
 • Вторият не по-малко разпространен симптом е сънливост, причинена от чести прекъсвания на съня през нощта.
 • Третият по-малко разпространен симптом е сутрешно главоболие. То е причинено от загубата на кислород в кръвта, която се стича в мозъка в резултат на нередовното дишане през нощта.
 • Четвъртият знак за обструктивна сънна апнея е неспокойният сън. Хората, които имат това заболяване, често нямат здрав сън, тъй като умът и тялото им постоянно се събуждат през цялата нощ.
 • Петият вид симптоми са депресия или раздразнителност. Този вид симптоми са свързани с липсата на редовен и качествен сън. Те могат да предизвикат хаос в психическото равновесие на човека. Хората, страдащи от обструктивна сънна апнея, чувстват краткотрайни симптоми на депресия.

 

Видове обструктивна сънна апнея

 • Лека – потърпевшият преживява 5-14 периода на спиране на дишането за един час.
 • Умерена – потърпевшият преживява 15-30 периода на спиране на дишането за един час.
 • Тежка – потърпевшият преживява 30 или повече спирания на дишането за един час.

 

Причини за Обструктивна сънна апнея

 • Затлъстяването е един от най-разпространените фактори. Затлъстяването би могло да доведе до ограничения във въздушния поток, тъй като пътят на въздушния поток в горната дихателна система се стеснява или притиска по време на сън.
 • Възрастта също може да предизвика заболяването. С напредването ѝ мускулите започват да губят своята еластичност. Това важи и за мускулите в гърлото. Те стават по-слаби и има по-голяма вероятност да се отпуснат върху дихателните пътища по време на сън.
 • Разширените сливици са друг влияещ фактор. Този симптом е водеща причина за обструктивна сънна апнея при деца, но също и възрастни, които никога не са имали подобни дихателни проблеми, когато са били по-млади.
 • Естествените причини са срещани само при някои хора. Те могат да бъдат генетично предразположени към по-тясно гърло или да имат разширен език. Тази причини водят до обратното връщане на въздушната струя в дихателните пътища. Ако в дадено семейство има членове с обструктивна сънна апнея, е по-вероятно и други да имат нарушения.
 • Честа употреба с алкохол е също, но не последно място, друг водещ фактор. Алкохолът причинява отпускане на мускулите в тялото, както и тези в гърлото. Това може да доведе до блокиране на въздушната струя в дихателните пътища по време на сън.
 • Пушенето, както и алкохолът, е водещ симптом. Димът е дразнещ за белите дробове, гърлото и хранопровода. Той може да предизвика възпаление и задържане на течности в горните дихателни пътища, което има възможност да попречи на въздушния поток да премине без препятствие през дихателния канал.

 

Лечение на Обструктивна сънна апнея

 • Достигане на здравословно тегло. Ако загубите около 10% от телесното си тегло, това ще помогне за намаляването на симптомите, тъй като може да предотврати намаляването на пътя на дихателния поток, докато спите и да намалите възпалението около мускулите на гърлото.
 • Избягвайте прекомерното приемане на алкохол, пушенето на вредни тютюневи изделия и прекалената употреба на успокояващи медикаменти. Опитайте се да спрете пушенето.
 • Лекувайте киселинния рефлукс в стомаха, задръстванията в дихателните пътища и кашлицата. В случай на езофагеален рефлукс е възможно киселината да поеме своя път до гърлото, където да раздразнение и подуване около определени гърлени мускули. Кашлицата може също да раздразни горните дихателни пътища и да увеличи хъркането.
 • Овлажнявайте спалнята си. Някои хора споделят за намалено хъркане, когато спят с овлажнител в спалнята си. Овлажнителите могат да помогнат да се стимулира повече въздух през дихателните пътища.

Регулирайте вашата позиция по време на сън. Повдигането на главата по време на сън може да помогне за понижаване на хъркането. най-добрата позиция за сън може да облекчи симптомите на обструктивна сънна апнея.

Spread the love