blog

Остра Психоза

Какво е Остра Психоза?

Остра психоза е състояние на психично заболяване, което кара хората да възприемат или интерпретират света и случващото се около тях по различен начин. Могат да имат делириум, халюцинации и объркана реч в следствие на нещо, което се е случило преди това или без видима причина.

Състоянието остра психоза не трябва да се бърка със шизофрения или другите психични заболявания, защото за разлика от тях трае за кратък период от време, настъпва внезапно и обикновено в рамките на една, две седмици до месец след правилна терапия и/или лекарства отшумява.

Има три основни форми на остра психоза:

 1. Причинена от очевиден стрес (наричана още кратка реактивна психоза) – този вид се случва скоро след травмиращо събитие причиняващо силен стрес, като например инцидент, природно бедствие, смърт на близък човек, нападение над личността и др. Обикновено това е реакция след много тежко тревожно събитие.
 2. Причинена без очевиден стресов фактор – при този вид няма явна травма или стрес, които да го предизвикват.
 3. Причинена след раждане – този вид се появява само при жени и обикновено настъпва в период до един месец след раждането. По-вероятно е да засегне тези, които вече имат проблем със своето психично здраве, като например страдащите от биполярно разстройство или шизофрения.

 

Симптоми на Остра Психоза

Основните симптоми на това състояние са халюцинации и заблуди.

остра психоза Халюцинации – човек може да чува гласове, да вижда неща, които не са там, или да има някакви усещания по кожата си, въпреки че нищо не се допира до тялото им. Някои имат усещане за странен вкус в устата си или помирисват странни миризми.

Заблуди – когато човек вярва в нещо и отстоява мнението си, въпреки че другите са доказали, че това е невярно твърдение. Например човек може да вярва, че дадено лице или организация правят планове да го отвлекат или убият. Човек с грандиозни заблуди може да вярва, че има власт и дори да си мисли, че е президент на дадена страна.

Комбинацията от халюцинации и заблуждаващо мислене може да предизвика силен стрес и промяна в поведението.

Други допълващи симптоми на остра психоза:

 • Необичайно поведение – поза, жестове, мимики
 • Обличане във странни дрехи
 • Дезорганизирано мислене
 • Проблем с паметта и запомнянето, понижено внимание и концентрация
 • Невъзможност да се вземат решения
 • Използването на неясни думи и фрази
 • Емоционална нестабилност
 • Промени в хранителните навици водещи до бързо покачване или сваляне на тегло
 • Промени в навиците за сън водещи до много сън или безсъние

 

Причини за Остра Психоза

Експертите не знаят, каква точно е причината за това психично заболяване. Възможно е да е свързано с генетиката, тъй като това състояние се среща по-често при хора, които имат роднини с депресия, шизофрения, биполярно разстройство и др.

Друга теория предполага, че симптомите са породени на подсъзнателно ниво, като реакция за по-лесно справяне със травмиращо събитие, което се е случило наскоро.

За някои жени – раждането може да бъде причина за появата на изброените по-горе в статията симптоми.

Статистиката показва, че това психично заболяване се среща рядко. Обикновено се случва за пръв път на 20 или 30-годишна възраст. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете.

 

Как се поставя диагноза за Остра Психоза?

При появата на първите симптоми е необходимо да се направят кръвни тестове и скенер на главата за да се изключат други медицински причини, като ендокринни заболявания, тумор в мозъка, кисти и др.

Ако след направения обстоен медицински преглед не се установи медицинско заболяване или причина, трябва да се обърнете към психиатър. Тези специалисти по психично здраве използват специално разработени въпросници под формата на интервю за да оценят неговото текущо психично състояние.

 

Лечение на Остра Психоза

След като се диагностицира това психично заболяване се прилага терапия и/или лекарства. Някои пациенти с по-сериозни и тежки симптоми могат да бъдат хоспитализирани за известно време за да не навредят на себе си или на някой друг. Хоспитализирането е превантивна мярка от самонараняване или посегателство към някой друг.

Основните цели на лечението на остра психоза е да се намалят симптомите, за да се поддържат или увеличават когнитивните способности на пациента, да се сведат до минимум страничните ефекти на медикаментите и да се повиши качеството на живот. Важно е пациентът да получава антипсихотични лекарства в допълнение към подходяща терапия.

В процеса на лечение терапията се използва да помогне на лицето да се справи по-лесно със симптомите и да се неутрализира травмиращото събитие, ако причината е конкретно събитие.

Психиатъра може да предпише антипсихотични лекарства за облекчаване или елиминиране на симптомите и прекратяване на състоянието остра психоза.

 

ПЕРСПЕКТИВА

Това кратко психично заболяване трае по-малко от месец и след което повечето хора се възстановяват напълно.

Случва се много рядко, но за някои може да се случи повече от веднъж.

Ако симптомите продължават повече от 6 месеца е важно да се установи дали не се касае за шизофрения.

Може ли да се предотврати състоянието остра психоза?

Не, но ранната диагноза и навременното лечение могат да помогнат за по-бързото завръщането на лицето към нормален социален живот.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love