blogПАНИК АТАКИ

Паническо Разстройство Симптоми

След като прочетете статията – паническо разстройство симптоми, ще знаете всички симптоми, които съпътстват всяко едно паническо разстройство (ПР) и ще започнете да се чувствате все по-добре и по-добре за да вземете най-после решение за лечение на паническо разстройство.

паническо разстройство симптоми Всеки човек с този проблем познава чувството на паника, което идва изведнъж и често без предупреждение. За различните хора симптомите на паника са различни.

Никой с това състояние, не може да предскаже, кога ще е следващата паник атака и поради тази причина нивото на тревожност между отделните паник атаки, ескалира до трудно контролируеми нива.

Човек е обзет от безпокойство, че паниката ще дойде всеки момент.

Симптоми на пристъп на паника водят до панически страх и се появяват по всяко време на денонощието. Може да ви изненадат, дори докато спите. Атаката продължава от 10 – 20 минути, по изключение може да продължи и 60 минути.

Статията паническо разстройство симптоми е съсредоточена главно върху изброяване и анализ на физическите, психическите и специфичните симптоми при пристъп на паника, характерни за всяко ПР.

Физически симптоми на паническо разстройство:

 • Учестен пулс и/или сърцебиене
 • Задушаване, недостиг на въздух и/или болки в гърдите
 • Горещи или студени вълни
 • Изпотяване
 • Обща слабост („чувствам се изтощен и без сили”), виене на свят, замаяност
 • Втрисане, треперене
 • Пресъхване на устата
 • Нервен стомах – коремни спазми, болки в стомаха, гадене, повръщане, болки в стомаха
 • Изтръпване на крайниците
 • Шум в ушите
 • Плач
 • Временна слепота

Физическите симптоми, когато се появят за пръв път могат да уплашат всеки, защото са толкова силни, че човек си мисли, че получава сърдечен удар или инфаркт. С течение на времето човек започва да разбира симптомите и знае, че това състояние не е инфаркт.

Психически симптоми на паническо разстройство:

Страдащите, често имат зависимости (към алкохол, наркотици или лекарства), с които се опитват да намалят симптомите.

Пристъпите на паника може да са причина за различни видове фобия.

Например, ако шофирате и внезапно ви удари паник атака, може да развиете страх от шофиране и вероятно няма да искате да шофирате автомобил.

Живота на някои хора с паническо разстройство става силно ограничен и зависим  – избягват нормални ежедневни дейности, като пазаруване, шофиране, а в някои тежки случаи са принудени да напуснат дома си. Започват да избягват всяка житейска ситуация, която може да предизвика паника, или избягват места на които са имали такава. От друга страна, те могат да се изправят срещу симптомите, само ако до тях има човек, който ги подкрепя.

За съжаление 1/3 от всички с паническо разстройство не успяват да контролират и преодолеят симптомите сами и развиват Агорафобия, която ако се открие в начален етап, може да бъде лесно преодоляна.

 

Ако вие или ваш близък има фобия или симптоми на паническо разстройство,  обадете се  на 0879 85 90 58 сега за да разберете възможностите за лечение.

 

Специфични симптоми на паническо разстройство

 • Очевидна промяна в поведението, свързана със симптомите – например избягване на места на които са се появили симптоми за пръв път, с цел да не се появи нова паник атака или фобия.
 • „Имам големи опасения, че нещо лошо ще се случи и не мога да го предотвратя”.
 • Какво ще кажат хората, ако получа симптоми на паническо разстройство сега.

 

Пристъпи на паника, могат да се появят и в други психични разстройства свързани най-често с безпокойство.

Паник атаки при паническо разстройство могат да се появят отделно или заедно със следните разстройства – социална фобия, обсесивно компулсивно разстройство, посттравматично стресово разстройство.

Симптомите на всяко едно, независимо кое е то, могат да доведат до сериозни промени в живота, които да се отразят на работа, в училище, при взаимоотношенията с приятели и семейство.

Искате ли да спрете веднъж за винаги, тези неприятни симптоми?

Искате ли да живеете както преди?

Искате ли да сте свободни?

Има смисъл да опитате!

Милен Петров – НЛП Терапевт и Консултант е преминал специално обучение за ПРЕОДОЛЯВАНЕ на Фобии, Тревожност и Панически Атаки.

Милен Петров- преодоляване на страха

 

Ако мислите, че се чувствате нереалистично и искате да видите промяна в живота си, може да се обадите на 0879 85 90 58 сега или задайте своите въпроси на info@nlptherapy.bg

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love