blogПАНИК АТАКИ

Паническо Разстройство

Какво е паническо разстройство?

Паническо разстройство е термин, използван да опише състояние, свързано с многократни, периодични и внезапни пристъпи на паника.

То е вид тревожно разстройство, което се характеризира с панически страх, сърцебиене, изпотяване, задух, изтръпване на тялото, или усещане, че ще се случи нещо лошо.

Максималната степен на симптомите настъпва в рамките на минути.

Пристъпите на паника се характеризират със страх или загубата на контрол, дори когато няма реална опасност. Човек обикновено има силни физически симптоми по време на паническа атака.

Много често получавайки за първи път пристъп на паника, човек си мисли, че получава инфаркт на сърцето.

паническо разстройство Хората имащи пристъпи на паника се притесняват да не се повтори отново и започват да избягват места, където това се е случило за пръв път.

Нелекуването на паническо разстройство може да понижи качеството на живота, защото това води до други страхове и психични разстройства, проблеми в работата или училище, социална изолация и изпитване на срам, че това може да се повтори.

Статистиката казва, че обикновено паническо разстройство (ПР) се появява за пръв път някъде около 15–25 годишна възраст, но има и изключения. Засяга повече жените.

Важно! Ако сте имали веднъж паник атака, не означава, че ще развиете ПР.

 

Какви са основните видове причини за паническо разстройство?

Няма единна причина за паническо разстройство, обикновено участват няколко фактора.

 • Наследственост – Хората с ПР обикновено имат фамилна анамнеза за тревожни разстройства или депресивни състояния. Никой не знае със сигурност, защо някои членове в семейството го имат, а други не. По скоро е предположение на учените.
 • Биологични фактори – някои медицински състояния (сърдечни аритмии, хипертиреоидизъм, астма, хронично белодробно заболяване и синдром на раздразнените черва) са свързани с паническо разстройство.
 • Химически дисбаланс в мозъка – учените са установили, че някой части на мозъка (лимбичната система изпраща невярна информация до амигдалата), играят ключова роля за появата на страх и тревожност. Те от своя страна предизвикват физически симптоми, които отключват появата на паник атаки водещи до ПР.
 • Вредни навици – пушене, алкохол, неправилно хранене, намалена физическа активност.
 • Отрицателните преживявания – изключително стресови житейски ситуации, като например сексуално насилие в детството, съкращения от работа или смърт на роднина, са свързани с пристъпи на паника

Пристъп на паника може да се провокира от излагане на определени стимули (например, виждайки мишка) или места (например, зъболекарски кабинет). Понякога пристъп може да се появи без обективна причина.

 

Симптоми на паническо разстройство

Хората с паническо разстройство може да имат следните симптоми:

 • Неочаквани и многократни пристъпи на паника, включващи тревожност и страх.
 • Усещането, че нямате контрол, страх, че ще умрете по време на пристъп, страх от полудяване.
 • Физическите симптоми на паническо разстройство са: сърцебиене, изпотяване, втрисане, треперене, проблеми с дишането /виж: Затруднено дишане при Паник Атаки/, слабост или замаяност, виене на свят, изтръпване на крайниците, парализа, плач, болки в гърдите, нервен стомах – болки в стомаха, гадене и повръщане.
 • Притеснение за това, кога ще е следващия пристъп и къде ще се случи.
 • Страх да не се повтори.
 • Избягване на места, където в миналото са настъпили пристъпи.

Външните симптоми на паническо разстройство често водят до негативни социални преживявания (например: срам, социална стигма, социална изолация , и т.н.).Обикновено симптомите не са пропорционални на нивото на опасност, която съществува в действителност. Изследвания са доказали, че хората с ПР тълкуват погрешно безобидни телесни усещания като заплаха.

По-подробно със симптомите, може да се запознаете, като прочетете статията Паническо Разстройство Симптоми.

 

Лечение на Паническо Разстройство

Хората изпитващи тези симптоми не вярват, че може да има лечение на ПР, заради силния интензитет на симптомите. Най–важната част от лечението е да се избере правилния метод, с който ще подобрите живота си.

При лечение на паническо разстройство, фокуса е изцяло върху минимизиране или премахване на симптомите. Това се постига чрез терапия с квалифициран специалист.

Обикновено терапията включва:

или

лечение на паническо разстройство чрез нлп терапия Дали ще изберете когнитивно–поведенческа терапия или НЛП терапия трябва да знаете, че и двата метода са подходящи и са взаимодопълващи се. Терапията ви учи да променяте вашите мисли и действия, така че да можете да разбирате правилно какво предизвиква паник атаките за да може да управлявате вашия страх.

В допълнение към терапията може да включите следните процедури за самопомощ, когато сте си у дома, за да намалеят симптомите на паническо разстройство:

 • Редовни физически упражнения
 • Продължителен сън за отпочиване на тялото
 • Намаляване или спиране на стимуланти като кофеин, никотин
 • Дишане в хартиена кесия
 • Медитация

Лекарствата, използвани за лечение на ПР могат да включват селективни инхибитори за обратно захващане на серотонина или антидепресанти.

Но както всички знаем, лекарствата не лекуват причината. Лекуват симптомите. Тогава може да попаднете в омагьосания кръг на ежедневно приемане на лекарства, които могат да доведат до сериозни нежелани странични ефекти и лечението с медикаменти да не доведе до премахване на паническото разстройство.

Каква е дългосрочната перспектива при лечение на паническо разстройство?
ПР, често е хронично състояние, което за да се преодолее е необходимо дълга работа с терапевт, през което време, клиента трябва да е фокусиран и мотивиран. Обикновено отнема месеци, като първоначално посещенията при терапевт са по чести, а след намаляване на симптомите, срещите се разреждат до момента в който клиента сам може да управлява симптомите на паническо разстройство и започне да води нормален и пълноценен живот.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *