blog

Параноя

Параноята или параноидно личностно разстройство – ПЛР, е едно от състоянията от група на ексцентричните личностни разстройства. Хората с параноя страдат от безкомпромисно недоверие и подозрение към другите, дори когато няма никаква основателна причина за това.

Това разстройство често започва в ранна детска възраст или началото на юношеството и статистиката показва, че се среща повече при мъжете, отколкото при жените. Проучванията оценяват, че заболяването параноя засяга от 2% до 4% от общото население.

 

параноя Причини за параноя?

Точната причина за заболяването не е известна, но както при повечето психични заболявания включва биологични /или психологически фактори.

Фактът, че параноята е по-често срещана при хора, които имат близки роднини с шизофрения и халюцинации – дава генетична връзка между двете нарушения. Смята се също така, че преживяванията в ранното детство, включващи психическа или физическа травма, играят роля в развитието и появата на параноя.

 

Какви са симптомите на параноя?

Хората с параноя винаги имат едно на ум, че другите хора постоянно се опитват да ги шпионират, като им навредят по всякакъв начин. Тези  – обикновено измислени и преувеличени вярвания, както и техните навици за вина и недоверие, пречат на способността им да формират близки отношения.

Хората с това заболяване:

  • Се съмняват в ангажираността, лоялността или надеждността на другите, вярвайки, че другите ги експлоатират или мамят.
  • Не са склонни да се доверяват на другите или да разкриват лична информация, защото изпитват страх, че информацията ще бъде използвана срещу тях.
  • Са непримирими и често много гневни.
  • Са свръхчувствителни и приемат критика много негативно и драматично.
  • Възприемат повечето действия за нападенията над личността им, което реално няма никакво основание; те обикновено реагират с гняв и бързат да си отмъстят.
  • Имат постоянни подозрения, без причина, че техните съпрузи или любовници са неверни.
  • Обикновено са студени и отдалечени в отношенията си с другите и може да станат пределно контролиращи, обсебващи и ревниви, за да се избегне предателство.
  • Имат затруднение в това да се отпуснат и да релаксират.
  • Са много враждебни, упорити и конфликтни.
  • Са склонни да развиват негативни стереотипи към другите, особено към тези от различни културни групи.

 

Как се диагностицира, че някой човек е параноик?

Ако човек има симптоми е необходимо да се направи оценка на състоянието, чрез извършване на пълна анамнеза и физически преглед.

Към момента на писане на статията 2018 година, няма лабораторни тестове за диагностициране на личностните нарушения, но могат да се използват различни диагностични тестове за изключване на физическо заболяване като причина за симптомите.

Някой път страничните ефекти от дълготрайната злоупотреба с наркотични вещества могат да бъдат объркани с параноя.

Ако лекарят не намира физическа причина за симптомите, той може да ви насочи към друг лекар – тесен специалист като психиатър, които е специално обучен за диагностициране и лечение на психични заболявания с медикаменти.

Параноята е различно състояние от психотични нарушения като шизофрения. Психиатрите могат да използват специално създадени въпроси за интервю и оценка на лицето за откриване на някакво личностно разстройство.

 

Как може да се лекува параноята?

Хората с параноя често не търсят лечение, защото не виждат себе си като проблем. Недоверието към другите, което постоянно чувстват хората с параноя – също представлява предизвикателство за специалистите, тъй като доверието е важен фактор в терапията. В резултат на това много хора с този проблем не следват техния назначен план за лечение и дори може да поставят под въпрос мотивите и компетентността на терапевта.

Когато пациентът потърси лечение за параноя, психотерапията е лечение, което е въпрос на личен избор. Лечението вероятно ще се съсредоточи върху увеличаването на общите умения за справяне със ситуациите, особено по отношение на изграждането на доверие и съпричастност, както и за подобряване на социалното взаимодействие, комуникация и самочувствие.

Медикаменти като цяло не се използват за лечение на параноя. Въпреки това някои лекарства като антидепресанти или антипсихотични медикаменти – може да се предпишат, ако симптомите на лицето са екстремни, или ако то също страда от допълнителни психологически проблеми като тревожност или депресия.

 

Какви могат да бъдат усложненията?

Мисленето и поведението, свързани с параноята, може да попречат на способността на човек да формира и поддържа отношенията си с други хора, както и на способността му да функционира в различни социални и работни ситуации. В много случаи – хората с това психично заболяване се включат в правни битки, съдят хора или фирми, те вярват, че срещу тях постоянно има заговори и конспирации, които имат цел да им навредят.

 

Може ли параноята да бъде предотвратена?

Въпреки че не е възможно да се предотврати развитието на параноя у даден човек, лечението в много случаи може да позволи на болния, който е склонен към това заболяване, да научи доста продуктивни начини за справяне с различни ситуации.

Състоянието пречи на социалния живот, така че, ако подозирате, че имате такъв проблем, или някой ваш близък го има, потърсете помощ от терапевт, за да не се влоши ненужно качеството ви на живот.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love