blog

Подсилване на имунната система

Какво представлява имунната система

Голяма роля за предпазването на организма от леки и по-тежки заболявания играе имунната система. Първите симптоми, които усещаме са предупредителен сигнал, които алармират, че нещо се случва с нас. Тези симптоми могат да са предизвикани от инфекции, алергии, вируси или автоимунни заболявания.

Ако имунната система е силна, тя ще се справи с тях, но ако не е, започваме да боледуваме.

Имунната система се разделя на вродена и адаптивна. Двете и страни функционират по различен начин, но изпълняват една обща функция за предотвратяването на инфекции и болести в тялото.

Вродената имунна система е вид физическа бариера, която предотвратява навлизането на инфекции в организма. Такъв вид бариери са лигавицата на стомаха, кожата и тъканите.

Този вид защита атакува всеки вирус, който се е насочил в организма. Клетките, които го атакуват са макрофагите и дендритите и неутрофилите. Те са в тялото на човек и тяхното действие към защита може да започне още на първата минута от инфекцията. Те не само убиват нахлулите микроби, но неутрализират микробното действие. Съществуват и случаи, при които вродената имунна система не е способна да неутрализира вредителите в тялото. Тогава идва ред на адаптивната.

Както вече прочетохте адаптивната и вродената имунна система изпълняват една и съща функция при разчистването на попадналите микроби в тялото, но чрез различни техники за унищожение.

Клетките, които са част от адаптивната имунна система, са убийствени Т-клетки,  В-клетки и хелперни Т-клетки. Ролята на адаптивната система е да произвежда антитела, които да се свързват с микробите, токсините и патогените, като ги маркират с цел да бъдат унищожени по-лесно от вродената имунна система.

Например чрез антителата в организма на майката се защитава и новороденото, защото тези антитела се пренасят и върху детето. Така то изгражда имунитет още в първите дни на раждането си.

Подсилване на имунната система

Начини за подсилване на имунната система

Отслабването на имунната система може да бъде временно или постоянно явление.

Временното ѝ отслабване най-често е породено от настинки, грип или след прием на химични препарати, които водят до имунен дефицит.

Постоянно отслабване може да се дължи на заболяване като HIV вирус /СПИН/, химиотерапия, операция на костен мозък, бременност и др.

Но съществуват и начини за подсилване на имунната система, които да предпазват организма от атакуването на различни инфекциозни заболявания.

  • Прием на протеин при всяко хранене

Не съществува храна, която с магическа пръчка да създаде предпазна преграда от инфекциозните заболявания. Приемът на определени хранителни вещества може да защити организма от вируси, микроби и бактерии. Протеинът в храните играе важна роля в тялото, защото подпомага тялото да произвежда антитела, които се борят с инфекциите. Колкото повече протеин се съдържа в тялото, толкова имунната система е по-силна.

Протеинът се съдържа в свинско и говеждо месо, боба, морските дарове (стриди и раци). Също така морските дарове са полезни, тъй като съдържат цинк, а той служи за производство на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

  • Прием на витаминозни сокове, смутита и фрешове

Приемът на плодове и зеленчуци под всякаква форма има изключителни ползи за здравето. За подсилването на организма е добре да се приемат храни, богати на витамини E, A и C.

Витамин Е може да бъде открит в зелената ряпа, ядките и семената. Той е мощно средство за борбата с грипа и инфекциите по дихателната система.

Витамин А се съдържа в зелените марули, сладките картофи и морковите. Те съдействат на белите кръвни клетки в борбата с инфекциите и регулират имунната система.

Витамин C може да бъде открит в цитрусовите плодове, броколито, чушките и папаята. Този витамин помага за усвояването на желязото в тялото и пази от болести.

Приемът на тези витамини е хубаво да се осъществява чрез храна и билкови природни продукти, защото лекарствените синтетични витамини, могат да предизвикат дисбаланс в организма.

Моя съвет е да спрете приема на синтетично произведени витамини и да започнете приема на билкови природни продукти, за които ще прочетете в края на статията!

  • Извършване на физическа активност

Извършването на физическа активност всеки ден може да подсили и защити имунната система. Човек е хубаво да върви пеша най-малко 30 минути на ден.

Движенията раздвижват антителата в организма и това им помага да открият заболяването по-бързо, а циркулацията на кръвта освобождава хормони, които сигнализират тялото за навлизането на патогени. Също така не бива да се прекалява с интензивни тренировки, тъй като те могат да намалят количеството на белите кръвни клетки в организма и като последствие да предизвика заболяване.

  • Набавяне на витамин D

Витамин D e изключително важен за правилното функциониране на имунната система. Ако той е в недостиг, организмът е по-уязвим към вируси.  Изследвания сочат, че 50 nmol / L са достатъчни за поддържане на добро здраве. Критичният минимум е 30 nmol / L. Набавянето на Витамин D може да стане чрез слънцето и в много малки дози от храна и добавки.

  • Намаляване на нивата на стрес

Изследвания сочат, че повишените нива на стрес влияят отрицателно на нашето здраве. Затова човек трябва да се придържа към по-спокоен живот и да намира начини за разпускане, като: игра с домашния любимец, слушане на музика, йога и др.

Но ако не успявате да релаксирате и имате сериозни лични проблеми, които искате да разрешите, може да се обърнете към НЛП Терапия.

  • Ограничаване на алкохолните напитки

Алкохолът е изключително токсичен и повлиява негативно върху работата на имунната система. Той потиска дендритните клетки, а те са основен елемент за унищожението на микробите в организма. Този отрицателен ефект може да доведе до уязвимост при вирусни заболявания и да стане застрашаващ.

  • Прием на билки за повишаване на работата на имунната система

Бъз – изследователи сочат, че тази билка действа благоприятно на имунната система. Тя е източник на антоцианини. Билката може да се приема като чай или домашни сокове.

Ехинацея – най-често използваният вид ехинация е Echinacea purpurea. Тя действа изключително добре при стимулиране на имунната система.

Боров прашец – това е най-добрия природен продукт в света, който е известен от преди повече от 2500 години в китайската медицина за подсилване на имунната система. Съдържа 268 елемента, които хранят клетките. За поръчки и доставки, може да се обадите  сега  на тел. 0879 85 90 58 или да прочетете статиите:

Боров прашец

Боров Прашец СЪСТАВ

12-и Ползи от приема на Боров Прашец

9 причини да кажем ДА на Боровия прашец.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

  1. https://www.niaid.nih.gov/research/immune-system-disorders
  2. https://www.vitacost.com/blog/vitamins-supplements/herbs/strengthen-your-immune-system-with-herbs.html

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *