blog

Ползи от Водената медитация

След като прочетете тази кратка статия – Ползи от Водената медитация, ще знаете с какво може да са ви полезни.

Живеем в забързано ежедневие и непрекъснато променящ се свят. Всеки ден сме изправени пред огромни предизвикателства и се опитваме да се нагласим спрямо променящата се среда. Ежедневно трябва да „жонглираме” между десетки задължения – семейство, работа, финанси, взаимоотношения и др., които допълнително ни изтощават и се чувстваме умствено празни и без енергия.

ползи от водена медитация В стремежа си да поддържаме това забързано темпо, бавно убиваме човешкото във себе си – нашата свобода, воля и желание за истински живот. Появява се тревожност, стрес, нервно напрежение, ситуации в които  чувстваме, че нямаме контрол и самочувствието се срива.

Ставаме като роботи и в крайна сметка живеем само с нашите мисли и забравяме да живеем със сърцата си.

Някой беше казал, че всички ресурси са в нас – спокойствието, любовта, здравето, щастието, радостта от живота.

Но как от хора, които са подложени на стрес и безпокойство, да се свържем със истинското си аз, с нашата душа и да се възползваме от всички ресурси, с които сме дошли на тази земя?

Как да възстановим баланса и да възвърнем вродената си жизнена сила да живеем свободно и пълноценно?

Възползвайки се от ползите на Водената медитация!

И понеже статията се казва Ползи от Водената медитация, тук няма да се впускам в обяснения, какво е тя…

…това може да направите, като кликнете върху заглавието и прочетете статията Водена медитация.

 

Какви са ползите от водената медитация на хормонално и клетъчно ниво?

Практикуването на водена медитация има невероятни ефекти върху клетките и хормоните в тялото:

 • Забавя се активността на мозъчните вълни, с което се намалява стреса и същевременно предизвиква възстановяване на клетките, чрез хормона на растежа. Този хормон помага да регулирате метаболизма и стимулира намаляването на мастните клетки, а стимулирането на протеиновия синтез в клетките играе роля за регулирането на кръвната захар.
 • Спомага за успокояване на надбъбречните жлези и им позволява да си почиват, облекчавайки ги от прекомерното производство на кортизол (хормона на стреса), което има благоприятен ефект върху функцията на щитовидната жлеза и способността да отслабвате.
 • По време на водената медитация вие релаксирате умствено и физически, което позволява наистина да си почините. Възстановявате баланса и жизнеността си в цялото си тяло. Това не винаги се случва по време на сън. Както всяка медитация, така и тази подобрява качеството на сън и може да се използва при безсъние, защото успокоява безкрайния и непрекъснат процес на мисли в главата.
 • Тялото се алкализира, балансирайки киселинността в клетките, натрупана от свръх активността на аналитичния ум.
 • Намалява се нивото на страх във всичките му форми, което е генерирало стрес хормони.
 • Ендокринната система се нормализира, която до преди това е работила на високи обороти заради всичките тревоги в ежедневието. Регулира се хормоналната секреция и всички хормонални системи работят правилно – щитовидна жлеза, надбъбречни жлези, половите хормони и т.н.
 • Намалява се възпалението на клетъчно ниво, като се неутрализира ацидозата, което води до намаляване на болката (хронична болка в ставите, болка в гърба или шията и т.н.).

 

Ползата от водената медитация  е, че имате власт над живота си!

Когато се намирате в медитативно състояние, умът ви става ясен. Страхът и безпокойството, които са двете основни причини за стрес – изчезват. Сърдечната ви честота се забавя, тъй като кръвното налягане се регулира в нормални граници. Чувствате се по-спокойни и по-уверени. Вашата връзка между ум, тяло и дух сега е хармонична и вие преживявате това – „Ахааа…” – спокойствие и чувство на благополучие.

Когато задълбочавате медитативното си състояние с редовна практика, ще откриете още много ползи от водената медитация:

 • Отслабва всяко безпокойство, депресия и отрицателни мисли
 • Намаляват физическата постоянна умора и умствената психическа умора
 • Подобрява се работата на мозъка и ставате ментално по-продуктивни
 • Изпълвате се с увереност, радост, щастие, ентусиазъм, мотивация и положителна оценка за самия себе си.

Различните водени медитации, носят различни ползи за всички

Различните хора имат различни цели и нужди и с оглед на това водените медитации, могат да бъдат пригодени за постигане на конкретни резултати, като:

 • Отстраняване на ограничаващи убеждения
 • Духовно развитие
 • Емоционално и физическо изцеление
 • Дълбоко отпускане
 • Повишаване на творчеството
 • Подобряване на яснотата в живота
 • Повишаване на доверието в себе си
 • Лекуване на негативизъм, нежелани мисли или само унищожително поведение
 • Отваряне на сърцето към доброта и положителни емоции
 • Подобряване на вашето психично здраве
 • Подобряване на представянето в бизнеса, спорта или друга сфера на живота

Добре подготвената водена медитация, включва положителни думи и визуализация, които ви карат да изградите вътрешни промени, които искате да осъществите във вашия личен живот.

Това са само някои от многото мощни ползи от 15 до 20 минути дневно практикуване. Водената медитация ще ви помогне да рестартирате мозъка си, да се радвате на живота и да приеме себе си, такива каквито сте.

Възползвайте се  от силата и ползите на водената медитация придобивайки контрол над себе си и живота си! Това е най-важната инвестиция, която можете да направите за себе си.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love