blogСТРАХОВЕ

Положителната роля на Страха

На пръв поглед, като се сетим за страха, ние си мислим, че той ни носи малко хубави неща, но в действителност има и положителна роля и точно тук в статията Положителната роля на Страха, ще прочетете за това…

Според Уикипедия страхът е комплекс от негативни чувства, емоции и характерни поведенчески реакции у хората и животните, които се активират от обект, тълкуван като заплашителен.

Страховете обикновено се формират на базата на предишен опит и по своята същност имат защитна функция.

положителна роля на страха В тази статия ще разгледаме положителната роля на страха и ползата, която организмът трябва да почерпи от реакцията на страх. Ще разберете при какви случаи страхът е безусловно полезен за човека, а при какви му нанася безпокойство.Често уплахата сковава човек и може да му предизвика психосоматични заболявания. Първоначално емоцията на страха възниква в процеса на еволюцията с цел защита на човешкия организъм от всевъзможните опасности при първобитния живот.

Нека сега да разгледаме Положителната Роля на СТРАХА в 5 Направления:

Първо, страхът мобилизира силите на човека за активна дейност, което често е нужно в критична ситуация. Това става с отделянето на адреналин в кръвта, което подобрява снабдяването на мускулите с кислород и с хранителни вещества, което им позволява да имат енергия да се бият или бягат. Пребледняването на кожата и паренето под лъжичката при уплаха се отнасят към допълнителния ефект на адреналина – кръвта, която е необходима за мускулите в минутата на опасност, се изолира от кожата и от черния дроб. Всички останали реакции на страх у човека и животните също са били изначало полезни: косите на главата, които се изправят от ужас, имат за цел да изплашат потенциалния враг.

Второ, страхът става регулатор на агресивността и служи за утвърждаване на социалния ред. Страхът от наказание спира проявата на първичната биологична агресия, а по този начин задържа много граждани в рамките на закона. Поведението на човека като всяко друго живо същество се регулира от положителни и отрицателни подкрепления („камшик и морков”). Ако хвърлим поглед на закона, там ще видим много „камшици”. За едно нарушение – глоба, за друго – затвор, за трето – поправителен труд.

Трето, страхът помага за по-добро запомняне на опасните или неприятни събития. За пръв път това било научно доказано през 1951 г. от американския учен Милър. В експеримента му мишките, които се намирали в оцветено с бяло изолирано помещение, били удряни болезнено с ток дотогава, докато не се научели да отварят вратата за съседното помещение, оцветено в черно. След известно време, когато ги слагали в „бялото” помещение, те проявявали всички признаци на страх дори при липсата на болков  дразнител. С определени уговорки можем да предположим, че мишките са се”страхували” в бялото помещение. Поне техният организъм е проявявал всички признаци, характерни при силния страх. Подобни много важни опити доказват, че не само нашето съзнание, но и тялото ни (по-точно нашето „несъзнателно”) може да запомня условията, при които сме се страхували. Многобройните наблюдения на психиатрите потвърждават, че подобни условнорефлекторни връзки (психолозите ги наричат още „котви”, а Какво е „котва” в НЛП, може да прочетете в блога на сайта) се запазват в течение на много години. В този случай страхът, който е свързан със запомнянето на неприятните събития, има положителна роля за човека, защото може значително да подобри живота му.

Четвъртото важно значение на страха е възможността да се действа при условия на недостиг на информация. Тогава, когато тя не достига за приемане на всестранно обмислено решение. В подобен случай страхът диктува стратегията на поведение. Психологът Р.Грановска пише по този повод: „…емоциите осигуряват на човека възможност да се приспособи към съществуване в информационно неопределена среда. При условията на пълна определеност целта може да бъде постигната и без тяхна помощ. Човек няма да има нито радост, нито ще тържествува, ако предварително, след като извърши няколко строго определени действия, се окаже до целта, чието постигане съзнателно не е предизвикало съмнение.” И обратното, при условия на дефицит на информация, необходима за организирането на действието, се появяват отрицателни емоции. Според академик П.В.Симеонов емоцията на страха се развива при недостиг на сведения, които са необходими при защита. Точно в този случай става целесъобразна реакцията на разширен кръг от сигнали. За съжаление тяхната ефективност все още не е изучена. Може би на пръв поглед такава реакция е прекалена, но затова пък тя предотвратява пропускането на наистина важния сигнал, чието игнориране може да струва живота на индивида.

Още една без съмнение положителна роля на страха е изострянето под негово влияние на всички органи на чувствата на човека. Това позволява да се видят или дори да се предчувстват най-малките признаци на опасност.

Още една, пета положителна роля на страха, е свързана с това, че посредством преодоляването му се получава развитие на човека. Ако ние възприемаме мъчителния за нас страх, като забележка за необходимостта да търсим грешка в собственото си поведение или като уплаха от новите изисквания на живот, вследствие от които не се решаваме на нова крачка в развитието си, трябва да го приемем и разбираме като покана да отидем на ново по-високо стъпало от нашето развитие. Да го възприемаме като призив за нова свобода и заедно с това за нов ред и за нова отговорност. В дадения контекст сме длъжни да разбираме страха и неговата положителна роля, като инициатор на промени.

Ако и вие сте както повечето хора, които имат страх, от който искат да се отърват, разберете повече за НЛП и как, чрез НЛП Терапия, може бързо и лесно да го преодолеете.

Ако статията – Положителната роля на Страха, ви е харесала, моля споделете във социалните мрежи, преди приятелите си.

Spread the love