blogТРЕВОЖНОСТ

Постоянна ТРЕВОЖНОСТ

Какво е Постоянна ТРЕВОЖНОСТ?

Тревожността е усещане за безпокойство или страх, което може да бъде леко или тежко. Всеки изпитва чувство на тревожност в даден момент от живота си – при изпит, медицински тестове или интервю за работа. Чувството за тревога в такива моменти е напълно нормално.

Когато тревожността е дълготрайна, нормалния живот става труден и релаксацията невъзможна. Напрегнатото усещане в стомаха /нервен стомах/, засиленото чувство за осъзнаване към всичко, което се случва наоколо, нервност, напрежение или страх – това е постоянна тревожност.

Тези усещания са част от стреса на тялото и поддържат човек постоянно неспокоен.

постоянна тревожност Стресът може да предизвика емоции като тъга, яд, притеснение, гняв или тревога. От биологична гледна точка това кара тялото да се подготви за отговор при потенциални заплахи.

Прекомерното безпокойство или живеенето в постоянен страх е проблем. Тялото никога не изключва готовността за реакция борба или бягство.

Това повишава нивата на норепинефрин и кортизол, които провокират възприятието и рефлексите в опасни ситуации. Повишават сърдечния ритъм, количествата кръв насочени към мускулите, увеличават приема на кислород в белите дробове.

Човешкото тяло се концентрира в основната цел – оцеляването.

В идеалния случай, когато заплахата отмине, тялото се връща към нормален режим на функциониране, което не е така при постоянна тревожност.

Стресът често се причинява от външни влияния, а тревожността е вътрешен отговор на организма, което прави състоянието толкова трудно за управление. Постоянната тревожност източва енергията на човека, води до безсъние и пречи на нормалното функциониране на тялото.

 

Причини за Постоянна ТРЕВОЖНОСТ

Постоянната тревожност е сериозен проблем, защото нарушава нормалното функциониране на човека и отнема усещането за щастие.

Съществуват различни теории за причините за постоянна тревожност.

Една от тях описва безпокойството като битка на егото, в която тревожността е сигнал за опасност, предупредителен знак, че индивидът е на път да направи нещо, което може и да не иска.

Ирационални модели на мислене, които превръщат всяко събитие във физическа заплаха, независимо дали става въпрос за действителна физическа опасност, досаден колега или полицай на пътя е друга възможна причина.

В поведенческата теория тревожността е отговор на страшни или стресови ситуации. Продължителното безпокойство е проблем, който възниква, когато тялото и мозъка са в постоянно търсене на потенциални заплахи, от всякъде и по всяко време, реални или въображаеми. Създава се модел на мислене, който подсилва всяко събитие в живота като заплаха и състоянието се превръща в безкраен цикъл.

Постоянната тревожност или „хроничното“ безпокойство, е по-скоро неформален термин, описващ всяка тревожност, която не изчезва и не се повлиява от случващите се събития.

Точната причина за състоянието не е напълно ясна, въпреки че вероятно става въпрос за  комбинация от няколко фактора, като:

 • мозъчна свръхактивност, свързана с емоциите и поведенческия модел
 • дисбаланс на серотонин и норепинефрин, които се отделят в организма и участват в контрола и регулирането на човешките настроения
 • наследствеността при хора с близък роднина със същото състояние
 • преживени в миналото стресови или травматични събития, като домашно насилие, злоупотреба или тормоз
 • протичащо във времето заболяване
 • злоупотреба с наркотици или алкохол или други зависимости

Много хора развиват състояние на постоянна тревожност без видима причина.

 

Симптоми на Постоянна ТРЕВОЖНОСТ

Постоянната тревожност най-добре се описва като състояние, което се преживява всеки ден или почти всеки ден, без явно причина.

Това е нещо, което тежи на ума и мислите. Веднага щом една тревожена мисъл бъде решена, друга се появява на нейно място. Комбинацията и проявлението на симптомите се определя от личността и вида на безпокойството.

Повечето хора изпитват комбинация от емоционални, поведенчески и физически симптоми, които често се колебаят и се влошават по време на стрес и са различни за всеки човек.

 • Емоционалните симптоми включват постоянно притеснение и чувство за неконтролируема тревога, неспокойни мисли,които не могат да бъдат спрени, тревога за бъдещето, усещане за постоянен страх. Страх за това, че някой може да се нарани, създаване на най-лошите сценарии за дадена ситуация или дори – тревога за собственото си безпокойство.
 • Поведенческите симптоми са постоянно напрежение и невъзможност човек да усети спокойствието или да остане сам със себе си, затруднено съсредоточаване или фокусиране върху нещата, хронична умора, тревога от социалната среда.
 • Физическите симптоми включват чувство на напрежение и стягане в мускулите или болки в тялото и сърдечната област, треперене, проблеми със съня или заспиването, слабост в краката и изтръпване, задух, замаяност, заради натрапчиви мисли – чувство на нервност, сърцебиене, стомашни проблеми, гадене, диария.

Състоянието на постоянна тревожност се характеризира с прекомерност, натрапчивост, упоритост, разрушителност. Именно това го различава от „нормалното“ състояние на тревога.

Ако имате симптоми на постоянна тревожност, може да се свържете с Милен Петров – НЛП Терапевт и Консултант  сега  на телефон 0879 85 90 58 за да разберете, как може да живеете както сте живели преди да се появят тези неприятни симптоми.

 

Лечение на Постоянна ТРЕВОЖНОСТ

Тревожността е нормална и необходима емоция, която съществува, за да ни предпази. Важно е да се идентифицира „ненужното безпокойство“ което да се управлява съзнателно с превантивни мерки и чрез оспорване на истинността на мислите, предизвикващи безпокойство. Има различни лечения, както и много техники, които могат да помогнат.

 • НЛП Терапия– Разговорът с професионалист, в областта на психичното здраве, за състоянието на постоянна тревожност, е важна стъпка към справянето с проблема. Много хора предпочитат да игнорират тези усещания, защото не искат да се възприемат като „невротични“. Истината е, че повечето тревожни разстройства, и в частност постоянната тревожност, засяга повече хора, отколкото реално осъзнават.

 

 • Медикаментозна терапия– антидепресантите и лекарствата, които влияят на състоянието са частично полезни.  Тяхната функция е да притъпят усещането за безпокойство, но при спиране на лечението тревожността се завръща. Тези медикаменти са и със силни странични ефекти.

 

 • Редовните физически упражнения са сигурна стратегия за намаляване на тревожността. Ендорфинът, които се отделя при тренировка ни прави по-щастливи. Чрез подходяща музика или медитация може да се създаде спокойна среда, спиране на пушенето и намаляване на количеството алкохол и кофеин, също имат значение.

 

За да бъде лечението на постоянна тревожност ефективно, трябва да е съобразено с конкретния човек и да включва доказани стратегии, които да помогнат за справяне с постоянното безпокойство.

Обадете се сега на Милен Петров – НЛП Терапевт и Консултант да разберете повече за НЛП и техниките, които могат да помогнат при лечение на постоянна тревожност.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love