blog

Постоянна умора

Временната умора и отпадналост, които не изчезват с почивка или сън, могат да прераснат в постоянна умора и това може да бъде симптом за редица тежки заболявания.

Ако получавате достатъчно сън, добра храна и тренирате редовно и все още ви е трудно да извършвате ежедневни житейски задължения, може да изпитвате постоянна умора, която се нуждае от обстойно медицинско изследване.

В тази статия ще прочетете за симптомите, причините и кога да потърсите лечение.

постоянна умора Постоянната умора може да бъде породена от физически или психически причини, а понякога се дължи на комбинация от двете. Може да засегне всеки независимо от неговата възраст или пол и повечето хора си я обясняват със стреса в ежедневието, отколкото на медицинско състояние. Но дали е така?

 

Симптоми на Постоянна умора

Умората може да предизвика много на брой други физически, психически и емоционални симптоми, които могат да бъдат:

 • Хронична умора или постоянна сънливост
 • Виене на свят
 • Честа промяна в настроението, раздразнителност
 • Невъзможност да се вземат бързи решения
 • Главоболие
 • Мускулни болки и обща слабост
 • Болки в множество стави, без подуване или зачервяване
 • Нарушена координация
 • Отслабена имунна система
 • Ниска мотивация
 • Загуба на апетит
 • Проблеми с концентрацията
 • Проблеми с паметта

 

Причини за Постоянна умора

Има много видове причини, които предизвикват умора и в тази статия са групирани в четири групи (Медицински причини, Причини свързани с начина на живот, Причини свързани с работното място и работата, Психически причини) :

 1. Медицински причинипостоянна умора и отпадналост, може да са признаци на друго заболяване, което да е свързано със щитовидната жлеза, сърдечно заболяване или диабет. Ако имате продължителни пристъпи на умора, консултирайте се с вашия личен лекар.
 2. Причини, свързани с начина на живот – всички зависимости, които са свързани с употребата на алкохол или наркотици могат да доведат до постоянна умора, включително липсата на редовни физически натоварвания.

 

Основно причини свързани с начина на живот са:

 

 • Смущения в съня – например шумни съседи, малки деца, които се събуждат през нощта, партньор, който хърка или неудобно легло за сън, неприятна стая, като задушна спалня и др. Твърде много сън на денонощие също може да доведе до прекомерна сънливост през деня.
 • Алкохолът и наркотиците– алкохолът и наркотиците влияят на  нервната система и нарушават ритъма за възстановяване и почивка. Другите стимуланти, като цигари и кофеин, стимулират нервната система и могат да причинят безсъние.
 • Лоши хранителни навици – нискокалоричните диети или високоенергийните храни, които са слабо хранителни, не осигуряват на организма достатъчно енергия или хранителни вещества, за да функционират по най-добрия начин. Бързото консумиране на храни, като например шоколадови или кофеинови напитки, предлагат само временно увеличение на енергията, което бързо отминава и води до постоянна умора.
 • Липсата на редовно физическо натоварване – физическата активност е изключително важна за намаляне на стреса и увеличаване на енергията в тялото. Също така помага да спите по добре през нощта.
 • Неправилно дишане – ако човек има правилно дишане и поема достатъчно кислород, който да достига до всички клетки и органи, той получава достатъчно жизнена енергия, но ако има затруднено дишане, енергията която получава се ограничава.

 

 1. Причини, свързани с работното място и работата – стресът на работното място може да доведе до чувство на умора.

 

Основните проблеми на работното място, които могат да причинят умора, включват:

 

 • Стресът – може да бъде причинен от много фактори, като недоволство в работата, голямо натоварване, конфликти с шефовете или колеги, тормоз от страна на шефа или колеги, постоянни промени или заплахи за сигурността на работното място.
 • Лошите практики на работното място – продължително работно време, тежък физически труд, ненормиран работен ден, стресова работна среда и лоши условия на труд.
 • Работата на смени – човешкото тяло е устроено да спи през нощта. Този модел се определя от малка част от мозъка, известна като циркадния часовник. Работникът на смени обърква своя циркаден ритъм, когато работи на смени.
 • Бърнаут или синдром на професионалното прегряване – описва се като изразходване на твърде много енергия в една област на живота, за сметка на другите. Например работника, влага цялата си енергия в кариерата си, което поставя социалния живот и личните интереси на неравностойно положение.
 • Безработицата – финансовия натиск, чувството за неуспех или вина и емоционално изтощение от продължителното търсене на нова работа може да доведе до стрес, тревожност, депресия и умора.

 

 1. Психически причини предизвикващи Постоянна умора – Проучванията показват, че психическите фактори присъстват в поне 50% от случаите на постоянна умора. Дори има въведен термин психическа умора. Причините включват:
 • Депресия – това психично заболяване се характеризира с тежки и продължителни чувства на тъга и безнадеждност. Хората, които са депресирани, често изпитват хронична умора.
 • Тревожност и стрес – човек, който е с хронична тревожност и постоянно е под стрес, поддържа в тялото си високи нива на адреналин и тялото се изтощава бързо, което предизвиква постоянна умора.
 • Скръб – загубата на любим човек предизвиква широк спектър от негативни емоции като вина, депресия, отчаяние, самота и др.

Постоянната умора може да е предизвикана от няколко фактора едновременно.

Диагностициране на Постоянна умора

Тъй като умората може да бъде причинена от много различни фактори, които работят в комбинация, диагностицирането може да бъде трудна задача. Тя се диагностицира с помощта на няколко теста, включващи:

Медицинска история – скорошно раждане при жените, вземане на лекарства, хирургическа интервенция или заболяване могат да допринесат за умора.

Физическо изследване – за проверка на признаците на заболяване, може да се зададат подробни въпроси относно начина на хранене, начина на живот, и събитията от живота.

Тестове – кръвни изследвания, тестове от урина, рентгенови снимки и други изследвания. Идеята е да се изключат всички физически причини, като например анемия, инфекция или хормонални проблеми.

 

Лечение на Постоянна умора

За лечение на умората, първо разберете какви са основните причини предизвикващи вашата умора. Често се случва през пролетта, хората да имат пролетна умора, която отминава сама, но има и хора със синдром на хронична умора, които трудно биха се справили сами.

Ако умората оказва отрицателно въздействие върху качеството на живота или ви причинява неудобства, помислете да говорите със вашия личен лекар.

Ако е необходимо, Вашия личен лекар може да ви назначи някои медицински изследвания, ако се съмнява, че причината за вашата постоянна умора е не диагностициран медицински проблем (например анемия или нарушение на щитовидната жлеза).

 

Запомнете Най-ВАЖНОТО:

 • Постоянната умора може да бъде причинена от редица фактори, които работят в комбинация, като например медицински състояния, нездравословен начин на живот, проблеми с работата и стрес или психически състояния.
 • Повечето възрастни хора са изпитвали или ще изпитат умора в някакъв момент от живота си.
 • Ако се съмнявате, че имате постоянна умора – посетете личния си лекар.

Spread the love