blogТРЕВОЖНОСТ

Посттравматичен стрес

Какво е посттравматичен стрес?

Хора, които са били изложени на травмиращо събитие в живота, което е било свързано със заплаха за собствения им живот или безопасността на другите около тях, могат да развият посттравматичен стрес.

посттравматичен стрес Посттравматичния стрес е психично заболяване, вид тревожно разстройство, което може да се отключи от ужасяващо събитие, като катастрофа, сексуално насилие, война, терористичен акт, природно бедствие, смърт на любим човек и други заплахи за живота. В резултат на това човек преживява чувство на силен панически страх, безпомощност и ужас от невъзможността да се справи със ситуацията.

Повече от хората, които са преживели травмиращо събитие в началото могат да изпитват гняв, нервност, страх и дори чувство на вина. Тези първоначални реакции са нормални и с течение на времето отминават и човек се възстановява, но ако не отминат водят до посттравматичен стрес.

 

Симптоми на посттравматичен стрес

Някои хора трудно преодоляват последствията от травмиращото събитие сами. Симптомите могат да се увеличат и да станат толкова силни, че да попречат за водене на нормален живот. Тези хора могат да развият посттравматичен стрес, който да доведе до тежка депресия и тревожност в продължение на месеци или години.

Симптомите при различните хора са различни, но могат да се групират в четири групи:

 1. Припомняне на събитието. Може да имате лоши спомени или кошмари. Може да чувствате, че преживявате събитието отново.
 2. Избягване на ситуации, които напомнят за събитието. Това е така нареченото социално оттегляне – избягват се ситуации или хора, които могат да върнат негативните спомени от травматичното събитие.
 3. Наличие на негативни мисли и чувства. Начинът, по който мислите за себе си и за другите може да се промени след травмата. Може да чувствате вина, срам, гняв,печал и да мислите, че живота е опасен и не може да се доверите на никого. Това са само част от съпътстващите мисли и чувства, проявяващи се като симптоми на посттравматичния стрес.

Често могат да се появят следните мисли: „Вината е моя, за случилото се.”, „Аз го заслужавах, защото съм лош.”, „ Всички мъже са опасни.” , „Трябва да съм нащрек през цялото време за опасностите, които ме дебнат.”и т.н.

 1. Повишена възбуда. Проблеми свързани със съня (безсъние), раздразнителност, затруднена концентрация, агресия, враждебност, чести промени в настроението, нездравословни действия (пушене, използване на наркотици и алкохол). Може също да се появят физически симптоми като дереализация, увеличено кръвно налягане, учестен сърдечен ритъм, учестено дишане, мускулно напрежение, главоболие, нервен стомах – гадене, стомашни болки и др.

 

Причини за посттравматичен стрес

Всеки човек реагира на дадено травматично събитие по различен начин. Всеки е уникален в неговата способност да управлява страха и стреса и да се справя със дадена заплаха за живота му. Поради тази причина, не всеки, който е бил жертва или е станал очевидец на травма ще развие посттравматичен стрес.

Специалистите не са сигурни защо някой хора страдат, а други не от последствията на трагични събития и инциденти. Както при повечето психични проблеми и това вероятно е причинено от сложна комбинация от фактори, сред които могат да бъдат:

 • Стресови преживявания, които сте преживяли или видели
 • Наследствени причини, свързани с психични проблеми, като фамилна анамнеза за тревожност и депресия
 • Начинът, по който се извършват биохимичните процеси в мозъкът след стрес.

Причини за посттравматичен стрес могат да бъдат изброените по долу или други:

 • Пътнотранспортни произшествия – катастрофи или инциденти с автомобили, влакове, самолети, кораби и др.
 • Нападения над личността, като сексуален тормоз, малтретиране, грабеж и др.
 • Ако лицето е станало свидетел на насилствена смърт
 • Терористични атаки
 • Военни действия – честа причина е при войниците отишли на мисия
 • Природни бедствия – наводнения, пожари, земетресения, цунами и др.

 

Усложнения от посттравматичен стрес

Стреса може да промени целия живот на човек, да го принуди да напусне работата си, да влоши взаимоотношенията с хората, да влоши здравето и да бъде причина да води нормален живот.

Усложненията, които могат да се получат от посттравматичен стрес, могат да доведат до сериозни психични проблеми, като:

 • Депресия и тревожност
 • Проблеми с употребата на наркотици и алкохол
 • Хранителни разстройствабулимия, анорексия, наднормено тегло
 • Мисли за самоубийство, а в някои случаи и опит за самоубийство

 

Диагностициране на посттравматичен стрес

Ако се изключи физическо заболяване, което да е в основата на симптомите, то тогава може да се счита, че те са в резултат на посттравматичен стрес.Това тревожно разстройство не се диагностицира преди да е минал период от минимум един месец след травмиращото събитие. Ако след този период са налице симптоми терапевта ще направи оценка на текущото състояние и ще предприеме необходимите действия за лечение.

 

Лечение на посттравматичен стрес чрез НЛП терапия

Основните методи за лечение са с лекарства, НЛП Терапия и групи за взаимопомощ. Всеки човек реагира на стреса по различен начин, така че лечение, което работи за един, може да не работи за друг. Важно е всеки да открие това което ще му помогне по-бързо и ще го избави от неприятното състояние.

Лекарства

Най-известните лекарства за лечение включват антидепресанти, които могат да помогнат за снижаване на тревожността и депресията, но в краткосрочен период. Антидепресантите по принцип потискат симптомите, но не водят до цялостно лечение.

Важно! Антидепресантите могат да доведат до пристрастяване.

Групи за взаимопомощ

Групите за взаимопомощ, могат да помогнат при посттравматичен стрес. Те са място, където да споделите вашите собствени преживявания и да се свържете с други хора, които ви разбират. Много са подходящи при травмиращи събития засегнали голяма група от хора. Могат да се използват самостоятелно за лечение или заедно с НЛП Терапия.

НЛП Терапия

Ако човек не може да се справи сам със симптомите от травмиращото събитие е необходимо да търси лечение от НЛП терапевт. НЛП Терапията е от решаващо значение за намаляване на симптомите и подобряване на живота.

НЛП терапията не потиска симптомите, както правят антидепресантите, а лекува причината. Това е важно за всяко едно лечение – да се излекуват причините, защото те са тези, които ви създават тревожност и напрежение.

Всичко е на подсъзнателно ниво. Вашето подсъзнание иска да ви предпази от евентуални бъдещи такива трагични инциденти и ви принуждава да мислите за бъдещето, като за нещо черно, страшно и мрачно.

За щастие днес разполагаме с много силни е ефективни техники от НЛП, с които психичния проблем – посттравматичен стрес се лекува бързо.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love