blog

Посттравматично Стресово Разстройство

Какво е Посттравматично Стресово Разстройство?

Това е тревожно разстройство, което може да възникне при хора, които са преживели или са станали свидетели на травмиращо събитие, като: природно бедствие, авария, катастрофа, терористичен акт, отвличане, война, смърт, сериозно нараняване, изнасилване или нападение над личността.

Хората с посттравматично стресово разстройство продължават да имат силни, тревожни мисли и чувства, свързани с това събитие, които траят дълго след неговия край. Те могат да преживяват събитието чрез спомени или кошмари, могат да изпитват тъга, страх или гняв, и могат да се чувстват отделени или отчуждени от другите хора.

Страдащите от това психично разстройство, могат да избягват ситуации или хора, които им напомнят за травмиращото събитие и също така могат да имат силни негативни реакции към нещо толкова обикновено, като шум или докосване. Това в НЛП се нарича „котва”, може да разберете повече от статията – Какво е „Котва” в НЛП.

Напълно нормално е да бъдете уплашен по време и след живото застрашаваща ситуация. Страхът предизвиква много промени в тялото на човек за секунди, за да го подготви за борба или бягство и целта на тази реакция е да ви предпази.

Обикновено повечето хора се възстановяват напълно след тежко събитие сами, но има и такива които продължават да изпитват страх и притеснения дълго време след това и се диагностицират с посттравматично стресово разстройство.

Симптоми на Посттравматично Стресово Разстройство

За много хора симптомите започват почти веднага след преживяното травмиращо събитие. За други симптоми могат да се появят след месеци или години. Най-често симптомите на посттравматично стресово разстройство включват:

 • Повтарящи се мисли за събитието. Мислите се появяват, дори и когато човек не иска да мисли за събитието. Могат да се появят повтарящи се тревожни образи и усещания, кошмари и припомняне на сцени от случката, които да доведат до напрежение, плач и др.
 • Постоянна бдителност (нащрек). Постоянно оглеждане за опасности, невъзможност за концентрация за дълго време, безсъние, гневни изблици, раздразнителност.
 • Избягване на места или хора. Нежелание да се говори за събитието или да се срещате с хора, които ви напомнят за събитието. Също така може да се чувствате емоционално вцепенени, отделени от приятели и семейство и да загубите интерес към определени дейности.

Други симптоми на Посттравматично Стресово Разстройство, включват:

 • Чувство на недоверие – загуба на доверие у хората и в себе си. Мисли, че светът е опасно и трудно място за живеене.
 • Проблеми в ежедневието – невъзможност да водите нормален житейски живот и срещате затруднения на работа, училище или в социални ситуации.
 • Проблеми в отношенията – проблеми с интимността или чувство на отдалечаване от най-близките приятели и семейство.
 • Физически симптоми – хронична болка, главоболие, учестен сърдечен ритъм, стягания в областта на гръдния кош, бързо дишане, мускулни схващания, мускулно напрежение, нервен стомах – стомашни болки, диария, парене в стомаха и др.
 • Злоупотреба с вещества – честа употреба на наркотици или алкохол за справяне с емоционалната болка, водещи до зависимости.
 • Други психически заболявания панически атаки, депресия, генерализирана тревожност или фобия.
 • Мисли за самоубийство – обикновено се появяват след изнасилване или нападение над личността. Чувство на вина, срам, мисли за безнадеждност.

Причини за Посттравматично Стресово Разстройство

Причините за това тревожно разстройство могат да бъдат най-различни. Обикновено се причинява от еднократно стресиращо, страшно и тревожно събитие или след продължително травматично преживяване.

Видовете събития, които могат да са причини за посттравматично стресово разстройство, включват:

 • тежки пътни произшествия, които може да са причинени от автомобил, самолет, влак, кораб или др. транспортно средство
 • отвличане и задържане, като заложник дълго време без свобода
 • нападения над личността, като сексуално насилие, обида, грабеж
 • побой или сбиване
 • терористични атаки
 • ако сте станали свидетели на насилие или насилствена смърт на член от семейството или приятел
 • поставена диагноза за нелечимо заболяване
 • природни бедствия – наводнения, земетресения, цунами, пожари и др.

Причините за Посттравматично стресово разстройство, могат да бъдат и събития или ситуации, които просто ви разстройват, като развод след раздяла с любим човек, загуба на работа или неуспешно взет изпит.

Не е напълно научно доказано, защо някои хора развиват посттравматичен стрес, а други не. Знае се, че просто някои хора са по-склонни да развият стрес след такова събитие.

Може причината да е и генетичен фактор, предаван по наследственост. Например ако имате родител с проблеми с психичното здраве, се смята, че риска е по-голям за развитие на това състояние.

 

Лечение на Посттравматично Стресово Разстройство

Получаването на навременна помощ и лечение може да попречи на нормалните стрес реакции да се влошат и да прераснат в посттравматично стресово разстройство.

Първоначално може да се обърнете към семейство и приятели, които да ви изслушат и утешат, но ако това не помогне в краткосрочен период е изключително важно да се обърнете към НЛП терапевт.

 • Лечението на посттравматичното стресово разстройство с НЛП Терапия, може да ви помогне да си възвърнете чувството за контрол над живота.
 • Ще ви помогне да мислите по-добре за себе си, за другите и за света като цяло.
 • Ще изградите увереност във себе си, която ще ви помогне да превъзмогнете стреса.
 • Ще ви помогне при други проблеми, често свързани с травмиращи преживявания, като депресия, безпокойство, тревожност или зависимости от алкохол или наркотици.

Не е нужно да се опитвате да се справите сами с тежестта на симптомите.

ВАЖНО: Лекарствата, като средства обикновено трябва да се избягват при лечение на посттравматично стресово разстройство, тъй като те не лекуват основната причина, а и водят до пристрастяване.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love