blogДИХАТЕЛНИ ПРАКТИКИ

Правилно ДИШАНЕ

Знаете ли, че ако имате правилно дишане ще имате повече енергия, по-добро физическо и психично здраве, по-голяма хармония, по-малко тревожност, по-малко страх, по-добри взаимоотношения и по-щастлив живот като цяло.

Звучи доста добре, нали?

 

Какво е Правилно Дишане?

правилно дишане Това дишане е най-оптимален за вашето физическо тяло. Това е начинът, по който човек е проектиран да диша, само че вие никога не сте обучавани на това как да дишате правилно.

Повечето от нас дишат по начин, който има нужда от подобрение. Някои дишат учестено, а други твърде плитко.

Тези модели на дишане са много стресиращи за организма и водят до недостиг на кислород, а от там намаляване на жизнената енергия в организма и после се чудим, защо сме с постоянна умора.

Първата и изключителна важна стъпка за правилно дишане е да осъзнаете начина по-който дишате в момента. Поемете дълбоко въздух и издишайте. Замислете се как дишате? Как поемате въздух и издишате? Дали е правилно?

 

Защо е важно правилното дишане?

Какви са последствията от неправилно дишане?

 • Небалансирана нервна система. Дъхът е много важен за поддържането на баланс в тялото, защото всеки наш дъх има непосредствен ефект върху нервната система. Ако дишането е учестено и плитко се получава свръх напрягане в мускулите на гърдите, раменете, корема, което води до много високи нива на стрес и дори панически атаки.
 • Въздушните пътища се стесняват. Това кара въздуха да стига по-трудно до белите дробове. За да компенсираме това, започваме да дишаме по-бързо и учестено, което изразходва много енергия.
 • Кръвоносните съдове се свиват. Това може да доведе до по-високо кръвно налягане, което на свой ред прави сърцето да работи по-трудно.
 • Получаваме по-малко енергия. Неправилното дишане затруднява достигането на кислород до клетките и те от своя страна не произвеждат достатъчно енергия и се чувстваме все едно имаме синдром на хронична умора.

Всеки един от процесите в тялото зависи от кислорода. Някои от нашите най-кислородно нуждаещи се органи са:

 • Мозъкът. Използва 20 % от кислорода, който вдишваме. Когато има недостиг на кислород, мозъкът работи по-бавно и тъй като мозъкът регулира много други функции в тялото, те също са засегнати. Често се случва алпинистите, които изкачват много високи върхове да страдат от височинна болест.
 • Сърцето. То е постоянно активно и бие около 100 000 пъти на ден. Сърцето е огромен потребител на кислород и ако нямате правилно дишане за да осигурите така нужния му кислород, то няма да има достатъчно енергия за да изпомпва кръвта толкова ефективно. Това води до лоша циркулация и резултатът може да бъде студени ръце и крака.
 • Мускулите. Недостига на кислород ще доведе до намаляване на физическата издръжливост.

 

Пет лесни принципа за Правилно Дишане

Някой беше казал, че носът е за дишане, а устата за хранене и не мога да се сетя, кой беше казал това, но както и да е… за щастие има пет лесни принципа, които да следвате, за правилно дишане и да вземете всички положителни ефекти, които идват с него.

Следвайте тези пет принципа за правилно дишане всеки ден за да бъдете по-спокойни и хармонични сега, като същевременно намалите своето напрежение и тревожност и позволите на тялото да диша. Това е доста лесно, след като го прочетете и започнете да го използвате:

 1. Вдишвайте през носа

Дъхът трябва да влиза и излиза през носа. Носът ви е нещо като фабрика, която усъвършенства и подготвя въздуха, който идва да бъде използван от тялото, колкото е възможно по-ефективно.

Когато дишате през устата, белите дробове получават много по-нефилтриран въздух, който е суров, студен, сух и пълен с вируси и бактерии. Бъдете добронамерени към дробовете си и използвайте правилно дишане, а именно през носа, нали?

 1. Дишайте с диафрагмата

Въздухът, който вдишвате през носа, трябва да стигне до корема. Дихателните мускули се състоят от диафрагмата и мускулите в корема, гърдите, врата и раменете. 70-80% от вдишванията трябва да се извършват от диафрагмата, така че дишането да е правилно и дълбоко. Това има няколко предимства:

 • При правилно дишане, диафрагмата масажира черния дроб, стомаха и червата и дава на тези органи ритмичен баланс.
 • Лимфната система, която е важна за нашата имунна система, получава необходимата помощ, за да се отърве от отпадъчните продукти на червата.
 • Натискът на гръдния кош и корема намалява, така че сърцето няма да трябва да работи толкова трудно.
 • Не се образуват болки във врата и раменете, защото дишането става по-спокойно, когато не са включени само гърдите.
 1. Дишайте спокойно

Без значение какво искате да направите, ще го направите много по-добре, ако сте спокойни. Дишането отразява вашите мисли, чувства и физическо тяло – това означава, че ситуацията, в която се чувствате напрегнати, също води до напрегнато и стресирано дишане. Този начин на дишане води до липсата на кислород, което на свой ред прави тялото и мозъка още по-стресирани.

Когато използваме правилно дишане, ние сме по-спокойни, нашето тяло се отпуска, което води до по-добро функциониране на тялото, като цяло.

Когато тялото е отпуснато и няма напрежение, ние сме по-здрави, имаме много енергия и става по-лесно да бъдем щастливи и любящи към себе си и другите.

 1. Дишайте ритмично

Всичко има естествен ритъм – морските вълни, сезоните, луната. Вашето тяло не е различно. Ритъмът на сърцето се измерва в ЕКГ, а вълните на мозъка в ЕЕГ.

Хормоните в тялото следват нашия естествен ритъм. Един пример е мелатонинът, който се освобождава, когато отиваме да спим.

Правилното дишане не се различава от природните закони и когато всичко е в хармония с функциите на тялото, това е най-доброто.

 1. Дишайте тихо

Хъркането, кашлицата, подуването и т.н. са симптоми за неправилно дишане.

Лесно е да пренебрегваме всички тези звуци, които правим, но дишането, което съдържа много от тези елементи, е огромно напрежение за тялото. Естествения дъх излиза от ритъм и ние бъркаме принцип номер 4.

Преди да въздъхнем или кашляме, ние обикновено поемаме голямо количество въздух, което води до неправилно дишане. Хъркането означава, че трябва да компенсираме чрез по-бързо дишане.

Много от нас дишаме бързо и силно, когато говорим. Това води до неправилно дишане.

Независимо, кой как диша, техниките за правилно дишане могат да се усвоят. Те помагат при стрес, безсъние, тревожност, паник атаки и др. състояния.

Повече за правилно дишане на практическия курс –  Как да се ОСВОБОДЯ от Паник Атаки, Стрес и Тревожност с ДИХАТЕЛНИ ТЕХНИКИ.

Благодаря, че прочетохте статията Правилно ДИШАНЕ – сега си поемете въздух и си отдъхнете!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love