blogДИШАНЕ

Пранаяма

Какво представлява Пранаяма?

Терминът пранаяма се състои от думите прана и яма. Според един ранен текст от индийската медицина прана има значение на жизнена сила/енергия. Докато яма се превежда като „контрол“.

Това е вид медитативна техника, която е съвкупност от различни начини за контрол на дишането. Тя помага на човек да повиши своята енергия (прана).

Формулата на пранаямата е енергия + контрол.

Акцентът по време на дишането е върху вдишването, издишването и неподвижността. От значение е времето на вдишване и издишване (независимо дали е бързо или бавно) и броя на всеки приток на въздух – дълъг или кратък.

Много от болестите в организма са свързани с дисбаланса в психиката, което води до недостатъчен приток на енергия в тялото. Според индийския лечител Ванг-Тутейн медитативните дихателни практики като пранаяма са мощно средство за регулиране на енергийния поток в организма. Те въздействат ефективно върху физическите движения на тялото и храносмилателната система.

Както се случва при повечето съвременни дихателни практики за медитация/йогически учения пранаямата се базира на основни методи за дишане, познати от архаичните текстове, но усъвършенствани във времето. Въз основа на практиките през годините учението се е развило и подпомага подобряването на физиката и психиката на хората.

Ако даден човек иска да започне да практикува дихателните практики е необходимо да следва определени стъпки:

 • Необходимо е да се настани удобно с изправен гръб
 • Вдишването и издишването се прави контролирано
 • Хубаво е да се тренира системно и редовно за да се тренира издръжливостта
 • Първо е добре да се започва с кратки практики на дишане и постепенно да се увеличава времето за практикуване

пранаяма

Ползи от практикуване на пранаяма

Основна практика при изучаването на каквато и да е йога е контролирането на дишането.  Йогисткото дишане, контролира жизнената сила и дава енергия на ума и тялото.

Учените са категорични, че практикуващите контролирано дишане има безброй ползи.

Тези, които практикуват редовно твърдят, че се чувстват все по-съсредоточени и по-спокойни след провеждането на тези дихателни упражнения – пранаяма.

Те споделят, че пранаяма спомага за намаляването на емоционалното напрежение /тревожност/ и дава по-голямо спокойствие на практикуващия. Научни доклади констатират, че този вид дихателна практика е полезна при високи нива на стрес, тъй като контролираното дишане действа положително на нервната система.

За процесите в имунната система, храносмилането, сърдечния ритъм, перисталтиката и за сексуалната възбуда е отговорна нашата вегетативна нервна система. Тя се разделя на два клона – парасимпатикова и симпатикова система.

Симпатиковата нервна система е отговорна за съсредоточаването на енергия при определени стресови ситуации. В такива случаи организмът се изтощава, тъй като умът и тялото произвеждат голямо количество енергия за кратко време /адреналин/. Но ако организмът се подложи на кратки стресови ситуации, като задържане на въздушен поток, те действат положително на тялото и ума чрез отключването на повече енергийни потоци.

Физически ползи

 • Подпомага за лечебния процес и за самовъзстановянането на тялото
 • Запазване на здравето на целия организъм
 • Помага за по-доброто усвояване на кислорода в организма
 • Контролира нервната система
 • Детоксикира кръвта
 • Укрепва сърцето и белите дробове
 • Регулира кръвното налягане
 • Повишава устойчивостта от инфекции и болести

Психични ползи

 • Отстранява всякакъв вид депресия, стрес и нервно напрежение
 • Освобождава енергийните блокажи
 • Потиска негативните мисли и емоции
 • Съдейства за вътрешното равновесие и баланс

Духовни ползи

 • Разширява кръгозора
 • Възбужда и пречиства енергийните центрове
 • Задълбочава медитацията

Влиянието на пранаямата върху нервната система, белите дробове, сърдечния ритъм и ума

Едно от малкото неща над които човек има съзнателен контрол е дихателната система. Получаването на въздух в организма е от съществено значение за процесите в мозъка и за съществуването на организма. Затова контролираното дишане чрез определени дихателни техники като пранаяма има съществено значение за цялостното равновесие в организма и за успокояване на нервната система. Една от техниките на пранаяма е коремно дишане. За оптимален ефект тази техника изисква редовна практика.

Може да прочетете статията – Коремно дишане за здраве

Учените Патриша Гербарг и Ричард Браун описват положителните свойствата на дишането в книгата „Лечебната сила на дишането“. Те изказват мнението, че определени техники за контролирано дишане синхронизират мозъка, ритъма на сърцето и белите дробове. Те подчертават, че чрез пранаяма десетократно може да се подобри сърдечния ритъм, който да оптимизира капилярите и да доведе до повече кислород в тялото.

Други изследвания сочат, че йогисткото дишане действа положително на настроението, контролира депресивните състояния и намалява тревожността. Изследователят Крис Стрийтър от университета в Бостън е открил, че това положително въздействие е провокирано от стимулирането на вагусовия нерв. Въздействието върху него чрез дихателните техники увеличава невротрансмитерите в мозъка, които водят до намаляването на тревожността.

Инструкторът по йогически учения Майкъл Стоун споделя, че психиката и физиологията са два края на една и съща равнина. Ако се работи върху тялото, се въздейства и на ума и обратното. От написаното до тук може да се направи обобщение, че съзнателното дишане чрез техниките на пранаяма има лечебни действия, които способстват за спокойствието и благополучието на човека.

Как работи дишането – пранаяма

От двете страни на гръбначния стълб има нервен канал (nadi). Двете страни на канала са pingala вдясно и ida отляво. Енергията (праната) се движи нагоре през ida nadi. С това движение въздухът се вкарва в белите дробове, а умът го извежда навън. Енергията на въздушния поток се движи надолу през пингала нади. Когато праната (енергията) намалява, тя се нарича апана. Движението надолу е свързано с физическо издишване и означава отхвърляне на външни обстоятелства. Йогистката практика пранаяма учи на вдишване на щастие и вълнение и издишване на депресия и тревожност. Важно е да се осъзнае, че тъгата и щастието вървят едно след друго и че външните обстоятелства се променят.

Чрез учението за правилно дишане човек може да пренасочени енергията през пътя на гръбначен стълб (nadi) – между ida и pingala. Това пренасочване се нарича sushumna. Когато нивото на енергия в sushumna достигне края (върха) на гръбначния стълб и отиде до шестата чакра, човек става просветлен.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Източници:

 1. https://www.ananda.org/yogapedia/pranayama/
 2. https://www.gaia.com/article/what-pranayama-history
 3. https://www.yogaindailylife.org/practice-yoga/overview-yoga/system-pillars/yoga-pranayama

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *