blogДЕПРЕСИЯ

Предродилна Депресия

Бременността трябва да бъде един от най-щастливите моменти в живота на жената, но за много жени това е период на объркване, страх, стрес и дори стигат до предродилна депресия.

Депресията се характеризира с честа смяна на настроението и засяга много жени в даден момент от живота им, така че не бива да е изненада, че засяга и бременни жени. Но твърде често, това състояние се диагностицира неправилно по време на бременност, защото лекарите смятат, че това е просто хормонален дисбаланс.

Какво е Предродилна Депресия?

Депресията по време на бременност е форма на клинична депресия, която може да се отрази на жената по време на нейната бременност и ако не се лекува може да бъде предшественик на следродилна депресия.

Прочетете статията: Лечение на Следродилна Депресия с НЛП

Изследванията показват, че между 7% и 20% от бременните жени са засегнати от това състояние. Всяка форма на стрес и депресия могат да имат отрицателни последствия върху развитието на плода, които да причинят в последствие вреди на майката и детето.

предродилна депресия За съжаление статистиката посочва, че много малко жени търсят лечение на предродилна депресия с НЛП, защото смятат, че промените в тяхното емоционално състояние, което ги кара да изпитват тъга, гняв, вина и да плачат от време на време е нормално.

Ако се чувствате постоянно уморени, загубили сте интерес към себе си или към бременността си, не изпитвате щастие, чувствате постоянна тревожност, това може да са симптоми на предродилна депресия.

Но не е нужно да страдате!  – съществуват безопасни начини за лечение на депресия и тревожност по време на бременност с НЛП Терапия.

През бременността, хормоните в жените се променят, за да ги подготвят за предстоящото раждане и могат да повлияят на химичните вещества в мозъка, които са пряко свързани с депресия и тревожност. Те могат да бъдат изострени от трудни житейски ситуации, семейни проблеми, финансови проблеми, непланирана бременност или затруднено забременяване.

Бременността обикновено се разглежда като време на удовлетворение, щастие и радост и тя настина може да бъде такава.

Ако се съмнявате, че имате предродилна депресия, консултирайте се с НЛП Терапевт, като се  обадите на  0879 85 90 58 за да ви помогне да излезете от това състояние и да се радвате на оставащите месеци от бременността.

Симптоми на Предродилна Депресия

Често по време на бременността се променя настроението, паметта, хранителните навици, желанието за секс, сънят и др. Но когато тези промени засегнат живота на жената и продължат повече от две седмици може да се в следствие на предродилна депресия.

Типичните симптоми на предродилна депресия са:

 • Затруднена концентрация и трудно вземане на решения
 • Загуба на интерес към дейности, които обичате
 • Безпокойство и тревожност
 • Чувство на вина или безполезност
 • Постоянно ви се плачи
 • Липса на самочувствие, в следствие на физическите промени в тялото
 • Промени в съня – твърде много сън или безсъние
 • Продължителна тъга
 • Липса на енергия и постоянна умора
 • Не изпитвате радост към живота
 • Повтарящи се мисли за смърт, самоубийство или безнадеждност
 • Промяна в хранителните навици

Други депресия симптоми могат да включват неспособността да сте положително развълнувани за бременността или бебето. Получава се прекъсване на връзката с бебето и невъзможността емоционално да контактувате с него. Това може драстично да повлияе на способността на майката да се грижи за себе си.

Симптомите могат да варират от леки до тежки и могат да засегнат всяка жена по различен начин. Не е необходимо да имате всички симптоми за да се диагностицира, че имате предродилна депресия, но ако те продължат две или повече седмици вероятно имате.

Също така не забравяйте, че някой от тези симптоми могат да бъдат нормална част от бременността, като например усещането за умора, сънливост или липсата на желание за секс. Ако чувствата започнат постепенно, може да е трудно да разберете къде е границата между нормалните и депресивни симптоми.

 

Ако не може да се справите сами със симптомите на предродилна депресия и искате помощ, обадете се на 0879 85 90 58 сега за да получите повече информация за възможностите, които дава НЛП.

 

Причини за Предродилна Депресия

Предродилната депресия може да бъде предизвикана от хормонален дисбаланс, но може да има и други причини, като например:

 • Усложнения при предишна бременност или раждане. Ако преди това сте имали сложна бременност или травмиращо раждане, сега може да сте по-притеснени и това да причини предродилна депресия.
 • Предишно безплодие или спонтанен аборт. Ако ви е било трудно да забременеете или сте имали спонтанен аборт в миналото е много вероятно да се притеснявате за бременността си.
 • Физически дискомфорт. Известно е, че тялото по време на бременност се променя. Гърдите нарастват, кожата на корема е опъната, има напълняване, болки в тазовата област и др. ден след ден могат да повлияят на вашето психично здраве.
 • Промени в отношенията в семейството. Ако е първа бременност, може да има притеснения относно как ще се промени връзката с партньора ви, или ако вече имате деца, може да сте загрижени за това как ще приемат новия си брат или сестра.
 • Финансови проблеми. Семейното финансиране е голяма отговорност във всяка бременност и ако се притеснявате, как ще се справяте след като се роди бебето, може да причини голям стрес.
 • Психични заболявания. Ако преди това сте имали депресия или други психически заболявания е по вероятно да се повторят по време на бременността.
 • Домашно насилие. Ако сте жертва на домашно насилие е много вероятно да изпаднете в предродилна депресия.

Ако някоя от изброените причини ви кара да мислите, че имате предродилна депресия не се чувствайте виновни. Депресията е тревожно разстройство, а не ваш избор. За щастие, с правилната помощ и подкрепа всеки може да получи лечение на депресия без лекарства.

Ако някоя от изброените причини ви причинява тревога и страх, изпаднали сте в предродилна депресия и не знаете какво да правите,  обадете се сега  на 0879 85 90 58 за да разберете повече за възможностите, които дава НЛП.

Spread the love