blogДЕПРЕСИЯ

Преодоляване на Депресия

При преодоляване на депресия някои хора могат да използват изброените тактики в тази статия за да преодолеят това ужасно състояние, а други не. Ако сте от вторите незабавно потърсете опитен специалист – НЛП Терапевт, който да ви помогне. В края на статията ще намерите контакти на НЛП Терапевт във Варна, но преди това прочетете статията. Знайте, че всичко зависи от вида депресия, нейната тежест, дълбочина и от колко време я имате.

Ето и съветите, които може да използвате самостоятелно или паралелно с НЛП Терапия:

 

Първа тактика – Поддържайте социални контакти за преодоляване на депресия

Когато сте в това състояние на душевна потиснатост, може да се изолирате от околния свят. Трудно да разговаряте с приятели и семейството си. Но социалните контакти са абсолютно необходими за бързото възстановяване. Ще подобрите много настроението си, ако водите социален живот и разговаряте с други хора.

Как да поддържаме социални контакти?

Потърсете подкрепа на ваши близки. Хора, с които се чувствате сигурни, когато сте в тяхната компания. Водете разговори с ваши приятели за да се разведрите и да се разсеете,но не очаквайте, че ще ви излекува. По–скоро споделете и си излейте душата, без да очаквате нещо отсреща.

Водете разговори лице в лице. Телефоните разговори, социалните медии – фейсбук, скайп, вайбър и др. са чудесен начин за поддържане на връзки, но те не заместват добрия старомоден разговор лице в лице. Самия процес на говорене с някой на живо, може да помогне за преодоляване на депресия.

Осъществявайте социални дейности. Често, когато сте депресирани ви е по–лесно да се скриете в черупката си и да не излизате навън, да не разговаряте с други хора. Ако направите обратното ще се чувствате по–свободни.

Грижете се за домашен любимец. Домашните любимци са в състояние да донесат радост и приятелство в живота ви и да ви помогнат да излезете от социалната изолация.

 

Втора тактика – правете неща, които ви харесват и ви карат да се чувствате добре

преодоляване на депресия За да имате успешен подход при преодоляване на депресия, трябва да правите неща, които да ви отпуснат и да ви енергизират. Това включва водене на здравословен начин на живот, да се научите да управлявате стреса и да планирате забавни дейности в ежедневието си.

 • Започнете спорт, който сте спортували преди време и ви е харесвал.
 • Намерете си любимо занимание – слушане на музика, рисуване или др.
 • Излизайте с приятели
 • Направете си еднодневен преход в планината

Как да подобрим нашето здраве?

Стремете се към осем часа сън. Един от симптомите на депресия включва проблеми със съня. Ако спите твърде малко или твърде много, настроението ви се променя. Изградете си здравословни навици свързани със съня.

Излагайте се на слънце. Липсата на слънчева светлина може да ви направи подтиснати и без настроение. Направете кратка разходка на открито, пийте кафе с приятели навън, направете си пикник или др.

Практикувайте техники за релаксация. Опитайте с йога, дълбоко дишане, прогресивна мускулна релаксация или медитация помагат при преодоляване на депресия. Тези техники могат да облекчат симптомите на депресия и да повишат чувствата на радост и хубаво настроение във вас.

Трета тактика – Спортувайте всеки ден за преодоляване на депресия.

Изследвания показват, че редовната физическа активност е ефективна, колкото и лекарства за облекчаване на симптомите на депресия. Тя също така помага за предотвратяване на рецидив след като сте добре.

За да получите най–голяма полза от спорта, трябва да тренирате най–малко 30 минути на ден. Не е задължително да започвате с тежки физически натоварвания. Може да започнете с 10 минути на ден ходене пеш, което също ще подобри настроението ви.

Умората от спорта с течение на времето ще намалява, ако се придържате към редовни тренировки. В началото може да ви е трудно, когато сте депресирани и без енергия, но изследванията показват, че нивата на енергия се подобряват, ако спортувате редовно. Ще бъдете по–малко уморени, след като спорта е станал част от вашето ежедневие и ще сте по близо до преодоляване на депресията.

Изберете подходящ спорт за вас. Най–много ползи за преодоляване на депресия идват от спортове, като ходене, вдигане на тежести, плуване, бойни изкуства, или танци, където се движат и ръцете и краката.

 

Четвърта тактика – Яжте здравословна храна за преодоляване на депресия

Това което ядете има пряко влияние върху начина, по който се чувствате. Намалете приема на храни и напитки, които могат да повлияят неблагоприятно върху вашето настроение, като кофеин, алкохол, храни с високи нива на химически консерванти или хормони.

Минимизирайте употребата на захар и въглехидрати. Може да намалите всички сладки закуски, тестени изделия, пица, пържени картофи, защото те водят до срив във вашето настроение.

Не пропускайте хранене. Стремете се да се храните по–често и на равни интервали от време, защото ако имате твърде много време между отделните хранения може да се почувствате уморени и раздразнителни.

Увеличете приема на витамини. Недостатъчните количества на фолиева киселина и витамин Б12 могат да предизвикат депресия симптоми. За да получи вашето тяло необходимите витамини  може да вземете хранителна добавка Б комплекс или да ядете повече цитрусови плодове, зелени салати, боб, пиле и яйца.

 

Пета тактика – Излизайте на слънце за преодоляване на депресия.

Слънчевата светлина подобрява настроението и увеличава нивата на серотонин в мозъка Когато имате възможност излизайте през деня на слънце,ако е необходимо използвайте слънцезащитен крем.

 • Разходете се навън по време на обедната си почивка.
 • Правете разходки през уикенда в градския парк, отидете да играете голф, футбол, тенис или друг спорт на открито.
 • Увеличете естествената светлина в дома си или на работното място, като отворите широко завеси, щори и седнете близо до прозорците.

 

Шеста тактика – Разрушете негативните мисли за да достигнете до пълно преодоляване на депресия

Чувствате ли се безсилни спрямо вашите мисли? Случват ли ви се лоши неща без да знаете какво да направите? Чувствате ли, че нямате изход?

Когато всички лоши мисли се появят е важно да си припомните, че те са в отговор на вашата депресия. Това са ирационални, песимистични нагласи, известни като когнитивни нарушения. Когато тези мисли бъдат подложени на проверка те не издържат. Дори и човек да знае какво се случва в неговата глава е много трудно да ги спре. Ако постоянно си казвате – „мисли позитивно”, трудно ще се справите, защото те са част от вашия мисловен  модел на мислене, който е станал автоматичен.

Примери за такива отрицателни мисли могат да бъдат: „Аз, съм пълен провал.”, „Аз не правя нищо правилно.”, „Той, си мисли, че съм жалък.”, „Аз се чувствам като загубеняк и наистина съм такъв.”, „Аз съм идиот.”

След като откриете деструктивните мисловни модели, може да сте по близо до вашата цел за преодоляване на депресия, като започнете да ги подлагате на проверка със следните въпроси:

 • „Кое е доказателство, че тази мисъл е вярна? Не е вярна?“
 • „Какво ще кажа на приятел, ако той има тази мисъл?”
 • „Има ли друг начин на възприемане на ситуацията или алтернативно обяснение?“
 • „Как бих могъл да погледне тази ситуация, ако аз не съм в депресия?“

Както започнете да подлагате на проверка отрицателните си мисли, може да се изненадате колко бързо те се рушат.

 

Седма тактика – Намерете си добър НЛП терапевт за преодоляване на депресия

Ако сте направили всичко или част от гореописаните съвети за самопомощ и все още се чувствате, че не сте преодолели депресията, незабавно потърсете професионална помощ. Това, че се нуждаете от терапия, не означава, че сте слаб и безволеви човек. Когато сте в това емоционално потиснато състояние е възможно негативното мислене да ви обезсърчи и да си помислите, че това е загуба на време, но вие имате възможност да преодолеете депресията с помощта на НЛП Терапия. За да разберете повече за НЛП и как може да ви помогне, прочетете статията –Лечение на Депресия с НЛП.

Не забравяйте, че тези тактики са все пак съвети и те не могат да заменят консултацията при специалист, който да ви състави план за преодоляване на депресията ви.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love