blogСТРАХОВЕ

Преодоляване на Страха в 4-ри стъпки

След като прочетете статията до края ще знаете как лесно да постигнете пълно преодоляване на страха в 4 стъпки. В Уикипедия пише, че страхът е комплекс от негативни чувства, емоции и характерни поведенчески реакции у хората и животните, които се активират от обект, тълкуван като заплашителен.

Преди да разберете за четирите стъпки за преодоляване на страха трябва да знаете, че страха се преодолява лесно и бързо с НЛП Терапия.

Психолозите Джон Уотсън и Пол Екман предполагат, че хората имат вродени емоции и че страха е един от тях. Той служи за еволюционното оцеляване на хората, чрез генериране на подходящи поведенчески реакции.

 

Признаци и симптоми при страх

 • Хипервентилация – учестено дишане
 • Учестен пулс
 • Свиване на кръвоносните съдове
 • Мускулно напрежение
 • Увеличаване на белите кръвни телца, водещи до смущения в съня и напрежение в стомаха.

Чрез всички тези физиологични промени на тялото, съзнанието разбира стремежа за оцеляване и реагира, чрез борба или бягство.

Бил Танкър през 2008 година анализира най–честите страхове на хората и заключва, че те са от: летене, височини (страх от високо), клоуни, интимност, смърт (страх от смъртта), отхвърляне, хора (социална фобия), змии, провал и шофиране.

 

Как да преодолея своя страх?

преодоляване на страха в 4 стъпки

Ако искаме пълно преодоляване на страха, трябва да се възползваме от него. Ето как става това:

 1. Направете своя страх източник на очарование и възхищение. Същите неща, от които се страхувате могат да подтикнат към бодрост и стремеж. Ето защо хората съзнателно търсят екстремни спортове, филми на ужасите, и др. Когато започнете да виждате и усещате страха, като източник на енергия, може да го преодолеете и живота ви да тръгне в положителна посока.
 2. Използвайте силата на страха. Той може да има невероятна сила в ситуация на живот или смърт. Хората претърпели инцидент, разказват за събитие което се е развило няколко секунди все едно се е случвало с часове. В такъв момент времето сякаш се забавя, сетивата стават изключително бдителни и остри и ни помагат инстинктивно да вземаме правилни решения. Страхът също притъпява нашето съзнание и ние можем да търпим на болка. Когато разберете ползите от страха може да ги използвате във ваша полза. Например, много хора изпитват страх от сцената, но страхът води до много добро изпълнение, защото са фокусирани към крайната цел.
 3. Започнете да виждате страха като възможност. Страхът може да се използва като инструмент за да ви помогне да се идентифицират проблемите и да ги решите ефективно. Това е един пътепоказател, с червен флаг, който ви предупреждава, когато нещо се нуждае от внимание.
 • Когато чувствате страх от нещо непознато, приемете го като знак, че трябва да се запознаете с някого или да преминете през дадена ситуация.
 • Ако изведнъж ви догони страх за спазване на предстоящ срок или събитие, може да направите план за действие, за да сте напълно подготвени.
 1. Представете си живота, без страх. Сега когато разбирате по–добре страха си, помислете какво точно искате да промените.

Помислете, че живеете без страх…. Как ще се чувствате?

Например:

 • Ако ви е страх от обвързване, представете си, че живеете щастливо и влюбено с партньор.
 • Ако се страхувате от високо си представете, че изкачвате труден преход. Свържете се с усещането за постижение.
 • Ако вашия страх е от паяци, представете си, че сте видели паяк и се чувствате спокойни.

Как се чувствате сега?

 

Добре,… за тези, които имат много голям страх, могат да се опитат да го преодолеят с тези лесни 4–ри стъпки:

 • Първата стъпка към преодоляване на страха е да определите проблема и ситуацията, която ви притеснява в писмена форма. В медицината се казва, че „точната диагноза е половината от лечението”. Много от нашите притеснения съществуват, защото не сме намерили време да седнем и наистина да определим ясно какво е това, което ни притеснява.
 • Втората стъпка към преодоляване на страха е да напишете най–лошия възможен изход от ситуацията на притеснение.
 • Третата стъпка към преодоляване на страха е да приемете възможно най–лошия сценарий, ако това се случи. След като сте приели най–лошия сценарий, ако това се случи, вече няма какво да ви притеснява.
 • Четвъртата стъпка към преодоляване на страха е да започнете веднага да подобрявате възможно най–лошия сценарий. Това става, когато сте спокойни и вземате правилни решения за вас и вашето бъдеще. Техниката от НЛП за преодоляване на страх на този четвърти етап помага винаги и може необратимо да промени вашия живот в положителна посока.

Вече научихте как лесно да постигнете пълно преодоляване на  страха в 4 стъпки, запомнете ги защото могат да се окажат решаващи при справянето с вашия проблем.
Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love