blogСТРАХОВЕ

Преодоляване на Страха

Няма ли да е страхотно да изпитате чувство на увереност и сили за преодоляване на страха, който имате от година или повече.

И вече видели, че страхът не властва над вас да усетите удовлетворение и облекчение.

преодоляване на страха Това в действителност е възможно и то много по–бързо от колкото предполагате. Преодоляване на страха е техника измислена от креативния гений д–р Ричард Бандлър, който е ко–създател на НЛП (Невро–лингвистично програмиране). Как Ричард Бандлър е създал НЛП може да прочетете в статията – История на НЛП?

Страхът има много степени – от сковаващия, изпълващ организма ни с адреналин ужас, през различни нива на уплаха до обикновеното безпокойно очакване, че ще се случи нещо лошо. Но всички те водят до реакции на нервната система, които могат да възпрепятстват нормалното и функциониране. Да предизвикат умствена и душевна депресия, изтощение, а понякога дори и психически сривове.

 

Проучване на страховете

Преди да се пристъпи към преодоляване на страха, трябва да се определи точният страх. Когато едно списание задало на две хиляди и петстотин души въпроса от какво се боят най–много, се оказало, че списъкът наброява над седем хиляди различни вида.

Сред най–често споменаваните видове страх били:

Много хора се страхуват дори просто да живеят, уплашени до смърт от това, че могат да умрат. Те не знаят как да преодолеят ужаса, който ги измъчва. Хиляди други постоянно са преследвани от предчувствието за надвиснала беда. Тяхното ежедневие дотолкова се отравя от него, че не могат да намерят и минута покой.

Има и такива, които се боят от почти всичко. Уплахата дотолкова е пропила живота им, че ги възпира от каквото и да било смислено начинание.

 

Преодоляване на страх

За преодоляване на страха е важно първо да вникнем по–добре в неговата същност. То почти винаги касае нещо, което все още не се е случило, или с други думи не съществува. Ние се тревожим от вероятността за материализиране на фантом, живеещ само в нашето въображение.

Повечето хора биха се поболяли да вървят по тясна греда, прехвърлена високо над планински поток.

Ако обаче ширината на същата тази греда бъде обозначена върху тротоара, те ще крачат по нея без никакъв проблем, като дори през ум няма да им мине, че могат да загубят равновесие.

Следователно опасността в първия случай се дължи единствено на собствения им страх от падане. За да я елеминират, те трябва просто да не допускат мисълта за нея да обхване съзнанието им, да държат под пълен контрол ума и тялото си.

За да надвиете страховете си, проследявайте всеки един от тях до логичния им, завършек и се убеждавайте сами, че нещата, от които се боите, засега не съществуват никъде другаде, освен в собственото ви въображение.

Независимо дали някога ще се случат, или не, тревогата за тях е загуба на време, нерви, както и на реална умствена и физическа енергия.

Спрете да се тревожите, както бихте спрели да ядете или пиете нещо, от което сте сигурни, че ви прилошава. Ако трябва да се притеснявате за нещо, притеснявайте се за ужасните последици от притеснението – това може да ви помогне към преодоляване на страха.

Само вашите убеждения, че страховете са въображаеми, няма да ви освободи напълно, докато не обучите съзнанието си да отхвърля и най–малкия намек за тях, да противостои на всичко, което води до появата им. Това означава постоянна бдителност и умствена нагласа.

Когато лошите предчувствия и тревожност започнат да надигат глава, вие не трябва да затваряте очи и да ги оставяте да се разраснат, а да реагирате на часа, насочвайки съзнанието си в противоположна посока.

При страх от личен неуспех, вместо да си мислим колко сме дребни и жалки, колко сме неподготвени за тежката задача, която ни предстои, и колко е сигурно, че ще се провалим, трябва да си вдъхваме увереност, че сме силни и компетентни, че вече сме изпълнявали подобни задачи в миналото и че ще вложим целия си натрупан опит, за да се справим достойно и с тази.

Това ще ни позволи да триумфираме над текущата ситуация и да сме готови за поемане дори на още по–големи предизвикателства в бъдеще.

Ако нямаме такава настройка, трябва да я придобием с помощта на техники от НЛП, щом искаме да вървим напред.

Същият принцип за поддържане на ведри, уверени, изпълнени с надежда мисли важи и при преодоляването на всички останали видове страх, които тормозят дните и нощите ни.

Отначало може да ви се стори трудно да промените потока на съзнанието си, да престанете да го изпълвате с мрачни и потискащи картини.

Първото, върху което трябва да поработите, е способността ви за концентрация и действие. След това на помощ идва НЛП Терапия за преодоляване на страха, които действат веднага и променят мисловните модели.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love