blog

Пречистване на кръвоносните съдове

Какво представлява запушването на кръвоносните съдове?

Артериите и капилярите в човешкото тяло, образуват сложната мрежа от кръвоносни съдове. Тази мрежа придвижва оксидираната кръв през човешкото тяло. Когато кислородът в тялото се изразходва, образувалия се въглероден диоксид в дробовете се издишва, за да може да се вдиша кослород, който да попадне в кръвта. Цикълът има постоянна повторяемост. Когато пътят на кръвта по кръвоносните съдове е без препятствия, кръвта тече свободно.

Но съществуват случаи, при които в някои от кръвоносните съдове се създават препятствия. Тези препятствия се наричат ​​плаки. Те се образуват, когато холестеролът залепва към стената на артериите. Усещайки затруднения в кръвоснабдяването на тялото, имунната система изпраща сигнал и белите кръвни клетки атакуват холестерола. Това води до верига от реакции в организма. В най-лошия случай клетките образуват плака върху холестерола и блокират кръвоснабдяването. Съществуват случаи, при които плаките могат да се откъснат и да предизвикат инфаркт. Тъй като плаките растат, те биха могли изцяло да блокират притока на кръв в дадената артерия. Отстраняването на плаката от артериалните стени не е лесен процес. Той е почти невъзможно без инвазивно лечение. За да спре развитието на плаки, трябва да се предотврати натрупването им.

кръвоносни съдове с кръвни клетки

Един от най-големите фактори за запушването на артериите е повишаването на теглото. Но дори и след неговото понижаване артериалните пътища не биха могли да се разширят и да отстранят мастните натрупвания в тях. Много е трудно фиксирането на натрупването на влакнести и мастни клетки вътре в артериите. Но още по-трудно е пречистването на кръвоносните съдове, той като може да бъдат разрушени стените на кръвоносните съдове.

За съжаление, много хора със запушени артерии осъзнават, че артериите им са блокирани, когато получат инсулт или инфаркт. Не е лесно човек да върне часовника обратно, особено когато става дума за тези важни артерии, и да заживее по по-чист и по по-здравословен начин.

 

Начини за пречистване на кръвоносните съдове

  • Медицинско лечение

С цел да се облекчи запушването на артериите в някои случаи се налага медицинска интервенция. Блокираната артерия може да изисква хирургична намеса. Тя включва вмъкването на тръба в артерията, за да се отстрани натрупалата се плака, като се постави стенд, за да увеличи притока на кръв и да поддържа стените на артериите. След тази интервенция лекарите обикновено предписват диета за по-нисък LDL холестерол.

При по-тежки блокади на кръвоносните съдове лекарите могат да направят байпас на сърцето, за да се уверят, че кръвта може да премине през запушена артерия.

  • Избягване на транс-мазнините

Видът на мазнините, които човек приема в тялото си, влияе на образуването на плака в кръвоносните съдове. Транс-мазнините имат високо съдържание на холестерол, затова трябва да се избягват: пържените храни, тортите и сладкишите, растителната мазнина, бисквитите, маргарина, преработени пакетирани храни.

Наситените мазнини също влияят на здравето на сърцето. Те се намират най-вече в животински продукти като млечни продукти, говеждо, свинско, но и в кокосовото масло и палмовото масло.

  • Прием на повече ненаситени мазнини

Приемът на ненаситени мазнини въздейства на отпускането на артериите. Те съдържат HDL-холестерол, който може да помогне да се вземе лошия холестерол от артериите, преди да се превърне в плака. Сега ще изброя тези храни и може да си ги запишете:

Бобови растения

Бобовите растения могат да направят артериите по-еластични и да допринесат за намаляването на кръвното налягане. Доказано е, че черният фасул има три пъти повече въздействие на артериите от чаша овес.

Лещата е едно от растенията, които понижават кръвното налягане, тъй като тя съдържа протеини, магнезий, фибри, калий, калций.

Храни богато на омега-3 мастните киселини

Яденето на храни, богати на омега-3 мастните киселини, поне два пъти седмично намалява образуването на плака в артериите. Такива храни са мазните риби – сьомга и скумрия.

Авокадото

Авокадото съдържа моно- и полиненаситените мазнини. То помага за понижаването на лошия LDL холестерол и за повишаването на добрия HDL холестерол. Тези зелени плодове също съдържат подходящо количество фибри.

Ядките

Ядките са храна, която помага за отпушването артериите. Те са добър източник на здравословни мазнини. Фъстъците  от своя страна съдържат и растителни стероли – вещества, които понижават холестерола и които помагат за блокиране на абсорбацията на холестерола.

Куркумата

Куркумата е традиционно използвана в индийската кухня и е антиоксидант, който може да предотврати образуването на мастни натрупвания и блокирането на артериите.

Броколи

Броколите са кръстоцветни зеленчуци и съдържат съединението сулфорафан, което подпомага естествените защитни сили на организма срещу артериални запушвания чрез активиране на определен вид протеин.

Аспержи

Аспержите са влакнести стъбла, богати на кверцетин, фитонутриент, който предотвратява слепването на плаките от артериите.

Диня

Динята е източник номер едно на цитрулин. Това е аминокиселина, която организмът използва, за да произведе азотен оксид, който помага за отпускането и гъвкавостта на кръвоносните съдове.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни спомагат за развитието на добри бактерии в червата, което може да има непряка полза за здравето на сърцето.

Храни богати на какао

Богатият на какао шоколад е полезен антиоксидант. В какаото се съдържат флавоноиди – растителни съединения, които имат антиоксидантни свойства и могат да бъдат полезни за сърцето.

Кафе

Кафето, както и шоколадът, е богато на антиоксиданти, а кофеинът в него помага за намаляването на честотата на сърдечните заболявания.

Яйца

Мазнините в яйцата повишават добрия HDL холестерол в кръвта. Това помага да се предотврати натрупването на плака в кръвоносните съдовете.

Горски плодове

Те са богати на фибри и антиоксиданти и спомогнат за разширяването на кръвоносните съдове, което улеснява преминаването на кръвта през тях.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа съединението EGCG, което лекува болестта на Алцхаймер, свива мастните отлагания по стените на артериите и понижава лошия LDL холестерол и триглицеридите.

Кисело мляко

Киселото мляко помага за понижаване на кръвното налягане и лошите нива на LDL холестерол.

Освен изброените по-горе в статията храни за пречистване на кръвоносните съдове използвам и Бамбук на Здравето. Повече за него може да прочетете в статията Бамбук на здравето – предимства!

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

  1. https://www.healthline.com/health/heart-disease/how-to-unclog-arteries
  2. https://www.rd.com/health/healthy-eating/foods-that-help-unclog-arteries/
  3. https://www.womanandhome.com/health-and-wellbeing/unclog-arteries-blocked-arteries-297631/
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321238.php

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *