blogЗАВИСИМОСТИ

Пристрастяване към хазарта

Какво е пристрастяване към хазарта?

Пристрастяването към хазарта не е финансов проблем, а болестно състояние. То започва като развлекателна дейност и преминава към натрапчиво поведение, което се превръща в основен фокус в живота на комарджията.

Хазартът влияе върху физическото и духовното му развитие. Първичните симптоми са отричане на случващото се и продължаване на залагането, въпреки отрицателните финансови последици.

В основата на зависимостите са незрелостта при взимането на решения, ниското самочувствие, тревожността и депресията. За да се справи със създалата се ситуация, човек трябва да изключи хазарта от живота си.

Той не трябва да забравя, че хазартът има и отрицателно въздействие върху неговото семейство и близките хора. Затова зависимият трябва да избягва всички игри на късмета и залаганията.

Най-важното е да приеме проблема и да се подложи на терапия.

Това състояние е подобно на проблема – Алкохолна зависимост. То може да бъде преодоляно с правилната терапия. Трите фази на пристрастяването към хазарта са печеленето, загубата и отчаянието. Те водят след себе си социално-икономически и психически последици като: кражби, раздяла, бедност и глад.

Хората, които залагат, често страдат от тревожност и депресия, както и от високо кръвно налягане, главоболия, мускулно или нервно напрежение и постоянна умора.

Служителите със симптоми на пристрастяване към хазарта също не работят ефективно, тъй като съзнанието им е заето с мисли за залози, парични затруднения и начини за изкарване на пари. Ангажирането с престъпни дейности и измами често става навик.

 

пристрастяване към хазарта Причини водещи до пристрастяване към хазарта

Досега няма категорична причина, която води до пристрастяването към хазарта. Подобно на много други зависимости, пристрастяването към хазарта може да се дължи на комбинация от генетични, биологични и други фактори. Някои учени стигат до извода, че има генетичен компонент, тъй като хората, които имат някаква предистория на пристрастяването в своите семействата, са изложени на повишен риск от пристрастяване към хазарта.

 

Рискови фактори

Въпреки че дадени хора, които играят на карти или залагат, никога не развиват пристрастеност към хазарта, има и рискови групи от хора, които водят до появата на състоянието. Ето и някои от факторите, водещи до тази  зависимост.

 • Психично нарушение

Хората, които често залагат, злоупотребяват с упойващи вещества, имат нарушения на личността, страдат от безпокойство или депресия. Хазартът може да бъде свързан със състояния като: биполярно разстройство, обсесивно компулсивно разстройство или с дефицит на внимание/хиперактивност.

 • Възраст. Пристрастяването към хазарта по-често се среща при младите и при хората на средна възраст. При детска, юношеска възраст или при напреднала възраст се среща по-рядко.
 • Полова предразположеност. Хазартът е по-често срещан при мъжете, отколкото при жените. Жените, които играят хазарт, в повечето случаи започват на по-късен етап в живота си и могат да се пристрастяват по-бързо.
 • Приятелско или семейно влияние. Шансовете за появата на пристрастеност към хазарта са по-големи, ако членовете на семейство или приятелите имат или са имали този проблем.
 • Влияние на някои лекарства. Лекарствата, които са използвани за лечение на болестта на Паркинсон и синдрома на неспокойните крака, така наречените допаминови агонисти, имат рядък страничен ефект. При някои хора те могат да доведат до натрапчиво поведение, включително и хазарт.
 • Характеристики на личността. Ако човек е силно конкурентен, импулсивен, работохолик, неспокоен или лесно отегчен, може да има риск от пристрастяване към хазарт.

 

Симптоми при пристрастяване към хазарта

Хората с пристрастяване към хазарта почти винаги се опитват да скрият състоянието си. Истината е, че пристрастяването към хазарта може да бъде трудно прикрито. Дори и човек да няма достъп до казина, вече съществува онлайн хазарт. Дори ако играе у дома и няма никой наоколо, зависимостта може да започне да се проявява в други области на живота ви.

Пристрастяването към хазарта може да бъде открито при някои от следните поведения:

 • Продаване на вещи, за да се получат финансови средства за залози;
 • Избягване на работа или други ангажименти заради хазарта;
 • Пренебрегване на всички сметки и разходи от ежедневието и използването на доходите само за хазарт;
 • Извършване на престъпления за финансиране на хазартна зависимост (например: кражба, измама или фалшифициране) или осигуряване на незаконни заеми;
 • Поемане на все по-големи и по-големи рискове при залагания;
 • Обсебване от хазарта като начин на живот и изпитване на удоволствие от залагането;
 • Отричане за пристрастеността към хазарт;
 • Изпитване на чувство за вина след поредната хазартна сесия;
 • Последствия от зависимостта могат да доведат до загуба на: кола, къща, работа или други вещи;
 • Последствия от зависимостта към хазарта могат да доведат до разпадащи се семейни взаимоотношения или приятелства.

Хората с пристрастяване към хазарта в много от случаите не залагат често, но когато започнат, те не могат да се спрат.

 

Лечение при пристрастяване към хазарта

Зависимостта от хазарта е управляема. Човек трябва да развие умение как да управлява правилно парите си. Изключително важно е, зависимият напълно да се откаже от увлечението си към хазарта. Пристрастяването към хазарт се третира с методи и техники както при другите зависимости.

Ето и някои от методите:

НЛП Терапия – това е бърз метод за преодоляване на всякакъв вид зависимости. Създаден е в началото на 70-те години на минали век от д-р Ричард Бандлър и Джон Гриндър. Промяната се случва под формата на разговор в който се правят НЛП техники, които помагат на човек да се откъсне от зависимостта си. Повече за метода може да прочетете в статията – Хазартна Зависимост ЛЕЧЕНИЕ с НЛП

Ако желаете да получите лечение при хазартна зависимост с НЛП Терапия, може да се обадите на 0879859058 и да разберете, как НЛП може да помогне и на вас.

Хипнотерапия – отново много бърз метод, чрез който на подсъзнателно ниво се преструктурират вярванията и човек може да получи желан за него резултат.

Групи за взаимопомощ – този вид групи следват същия модел, като групите за анонимни алкохолици, като се помага да се изгради група за подкрепа на зависими от хазарт.

Промени в начина на живот – Справянето с финансовите последици от зависимостта към хазарта понякога е най-трудната част от процеса на възстановяване. В началото може да се наложи прехвърляне на финансовата отговорност към друг член на семейството или избягване на места и ситуации, които да задействат желанието към  хазартни игри (казина или спортни събития със залози).

Полезна статия – Хазартна зависимост ЛЕЧЕНИЕ

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love