blogОКР

Причини за Обсесивно Компулсивно Разстройство

Истинските причини за Обсесивно компулсивно разстройство (ОКР) са нашите самоограничаващи ни мисловни рамки, включващи в себе си множество негативни психологични нагласи, остарели норми и правила, блокиращи ни мисловни модели, предразсъдъци, заблуди, комплекси и много други. В тази статия се разказва за основните видове причини за ОКР, ако желаете да разберете повече какво е ОКР, то прочетете предходна статия Обсесивно Компулсивно Разстройство.

На основа на тях сме натрупали целият си досегашен житейски опит, а те са се подхранвали и увеличавали с времето, принуждавайки ни да живеем в постоянен страх.

причини за обсесивно компулсивно разстройство Постепенно сме генерирали толкова много стрес в опити да се борим с този „труден“ и „несправедлив“ живот, че сме се озовали в капана на Обсесивно компулсивно разстройство.

Но Обсесивно компулсивно разстройство е само крайното проявление на страха, породен от мисловните ограничения с които сме свикнали да живеем. Дълги години нашите реакции, мисли и чувства са се базирали несъзнателно на тях, без да имаме реална представа за това.

Много от тези самоограничаващи модели и негативни психологични нагласи са валидни, както за онези страдащи от Обсесивно компулсивно разстройство, така и за огромна част от хората в днешното ни общество. Това са и основните причини, които малко по–малко са ни причинили страх и стрес, а от там и до Обсесивно компулсивно разстройство.

Основните видове ПРИЧИНИ за Обсесивно компулсивно разстройство:

 • Светът е лош. Животът е тежък и е процес на постоянна борба на всички фронтове, било то лични или професионални.
 • Колкото съм по–чувствителен, толкова съм по–слаб. Следователно, трябва да притъпя всякакви чувства и емоции, за да изглеждам силен. Не мога да си позволя да плача, защото това е израз на слабост.
 • Не заслужавам да съм щастлив. Дори в редките моменти когато съм спокоен и щастлив, започвам да изпитвам вина, защото не смятам, че е редно да се чувствам по този начин.
 • Имам ниска самооценка и се мразя. Мразя начина по който изглеждам, по който мисля и по който живея основна причина за Обсесивно компулсивно разстройство. Постоянно се сравнявам с другите и се потискам защото смятам, че са нещо повече.
 • Животът ми е безсмислен. Не допринасям с нищо за общото благо. Не съм постигнал нищо съществено. Не съм пълноценен. Аз съм едно нищо.
 • Има изначално по–умни, по–красиви, по–надарени, по–просветлени от мен и аз не мога да бъда, като тях. Трябва да съм специално избран, за да постигна просперитет в дадена област.
 • Да изпитвам вина, безпокойство и тревожност е нещо нормално и това е естествено състояние на всички хора. Ако случайно изпадна в моменти на пълно спокойствие веднага се сещам нещо за което е „необходимо“ да се разтревожа.
 • Мнението и очакванията на хората имат огромно значение за мен е друга важна в днешния свят причина за Обсесивно компулсивно разстройство. Трябва да правя, това което искат другите (родители, приятели, колеги) от мен, за да ме харесват. Постоянно търся одобрение от другите. Когато някой не ме харесва или изкаже негативно мнение за мен е нормално да се чувствам потиснат. Ако някой се смее или говори тихо близо до мен, винаги смятам, че ми се подиграва или надсмива.
 • Трябва да играя различни роли в отношенията си с хората. Ако направя или кажа нещо, което отразява истинската ми същност и то не се хареса или нарани емоционално другиго, изпитвам непоносима вина.
 • Трябва да се обяснявам постоянно, дори за най–дребната си постъпка, пред роднини, приятели, партньор(ка). Ако не искам да отида някъде или да направя нещо, съм длъжен да обясня защо. Не мога да отговоря директно, че в момента нямам желание.
 • Аз съм жертва на обстоятелствата и нищо не мога направя по въпроса. Единствено, което ми остава е да се самосъжалявам и да страдам. Всеки път когато се опитам да променя нещо, животът ме мачка и ми показва, колко нищожен съм всъщност.
 • Времето ме притиска. В днешния забързан свят времето може да бъде една от основните причини за обсесивно компулсивно разстройство. Имам хиляди ангажименти и трябва да препускам бясно от един на друг. Винаги бързам и нямам време за нищо. От друга страна постоянно се притеснявам, че не използвам времето си пълноценно.
 • Трябва да съм безгрешен. Изпитвам срам и вина, когато допускам грешки. Чувствам се жалък. Страх ме е, че другите ще ме помислят за некомпетентен. Ето защо трябва да съм перфектен(а) във всичко, което правя.
 • Парите са нещо лошо и само коравосърдечните и безотговорни хора, забогатяват за сметка на по–добросърдечните и по–скромните.
 •  Характерът ми е такъв и не мога да се променя. Генетично съм обусловен да се държа по определен начин (да се гневя, ядосвам, безпокоя, самообвинявам и т.н.). Биохимията на организма ми е такава.
 • Смятам, че съществуват различни категории хора и мигновено приравнявам някой към една от тях: добър, лош, умен, глупав, мързелив, работлив, красив, грозен, слаб и т.н. От тук нататък мнението ми за този човек се изгражда на база на първоначалното.

Когнитивните теоретици смятат, че хората с този проблем имат дефектни убеждения и мисли, които се явяват една от основните причини за появата на Обсесивно компулсивно разстройство.

Изброените причини за Обсесивно компулсивно разстройство в тази статия, засягат когнитивния модел, който разглежда, че всеки човек има от време на време натрапчиви мисли. Проблема е при хората с високо чувство на отговорност, които тълкуват тези мисли като много важни и значими за техния живот, което може да доведе до катастрофални последици. Повторното изкривяване на образа на натрапчивите мисли води до развитие на маниите, защото мислите са толкова изтощителни, че индивидът се ангажира с компулсивно поведение, за да се опита да се съпротивлява или да неутрализира тези натрапчиви мисли.

Запознах ви с основните причини за обсесивно компулсивно разстройство, за въпроси и връзка с мен не се колебайте да ми се обадите и да обсъдим вашето ново начало.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love