blog

Пролетна умора

С настъпването на пролетта все повече хора изпитват постоянна умора и отпадналост, изтощение, липса на енергия, желание за повече сън, а при някои се появява главоболие и загуба на апетит. Човек се чувства без енергия и му се спи през целия ден.

Някои учени описват това състояние като пролетна умора, а други като сезонна депресия.

 

Какво е Пролетна умора?

Пролетната умора е термин, който се използва да опише промяна в настроението (физически или поведенчески промени), което съвпада с настъпването на пролетта.

Това състояние не може да се диагностицира, като болест, защото реално не е заболяване.

Пролетната умора се предизвиква от смяна на сезоните, когато студената зима свършва и започва по-топлата пролет. Това състояние е свързано с физически симптоми, като най-характерния, който хората изпитват е липса на енергия в тялото.

 

Симптоми на Пролетна умора

пролетна умора След края на зимата, на тялото му трябва време да се адаптира и се появяват симптоми като постоянна умора, липса на енергия и др. породени от хормонална промяна в организма.

Появява се летаргия и сънливост, които са нормални симптоми, причинени от спадане на кръвното налягане, дължащо се на честата промяна на температурата през пролетните дни.

Други типични физически симптоми включват главоболие, мигрена и световъртеж. Някои хора чувстват болки в ставите и мускулите, докато други получават безсъние или твърде много им се спи.

Появяват се и психически симптоми като раздразнителност и трудна концентрация.

Като цяло на човек му е трудно да изпълнява ежедневните си задължения. Пролетната умора засяга в по-голяма степен хората, които имат по-ниско кръвно налягане.

Добрата новина е, че това състояние не трае дълго и изчезва, когато нивото на серотонин в тялото се нормализира.

Ако симптомите на пролетна умора продължават повече от няколко месеца е добре да се консултирате с лекар, защото може да сте развили – синдром на хронична умора.

 

Причини за Пролетна умора

Това състояние не е изследвано обстойно и причините не са известни със сигурност, но най-вероятно са виновни нашите хормони.

През зимния период няма много слънце, защото дните са кратки и това е причина за недостатъчно производство на хормон наречен серотонин. Производството му от организма зависи от голяма степен от дневната светлина и когато тя липсва, тялото реагира с появата на пролетна умора.

Този хормон е отговорен за чувствата на удовлетворение, щастие, прави ни енергични и активни. Това е причината и някои от нас да страдат от депресия през зимата.

Разбира се, нашето тяло е създадено да работи съвършено и когато има дефицит на серотонин, тялото реагира, като включва на авариен режим и главната роля се поема от друг хормон, наречен мелатонин, който регулира съня. Затова и през пролетта изпитваме по-голяма нужда от сън – просто тялото иска да компенсира.

Мелатонинът не само регулира съня, но той е мощен антиоксидант и подпомага унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е накарало хората да го наричат „хормон на младостта”. Мелатонинът действа благоприятно за съня и подобрява неговите качества, а както е известно сънят е този, който помага на организма да се възстанови след уморителен ден или след тъмна и студена зима.

Друга основна причина за пролетна умора е дефицит на витамини. През зимата сме изложени на много малко часове слънчева светлина, което изразходва запасите на витамин D. Много от нас пренебрегват консумацията на сезонни плодове и зеленчуци, които да заредят тялото с витамини, нужни му за правилния обмен на вещества за производство на енергия в тялото.

 

Лечение на Пролетна умора

Тъй като пролетната умора не е болест не е изненада, че към момента няма медицинско лечение, което да я излекува.

Лечението се свежда до някои малки промени, които всеки може да направи за да излезе бързо от периода на изтощение.

Какво да направя за да изляза от пролетна умора?

  • Променете хранителните си навици – нека една трета от консумираната храна да бъде от пресни плодове и зеленчуци.
  • Пийте достатъчно вода – около 1,5 до 2 литра на ден.
  • Спортувайте – всяка физическа дейност и спорт зареждат тялото с енергия. Може да е просто дълга разходка или каране на колело, няма значение какво ще изберете, просто го направете.
  • Излизайте често на разходки – сред природата на чист въздух и особено на слънце ще ви помогнат да си набавите загубените количества от витамин D през зимата.
  • Правете си контрастни душове – редуването на топла и студена вода укрепват тялото и го правят по издръжливо.
  • Други алтернативни начини за преодоляване на пролетна умора са сауна, масаж, медитация и др.

Ако всичко изброено по-горе не ви накара да се чувствате по-добре, и вие все още имате отпадналост и умора е добре да се консултирате с вашия личен лекар. Той може да ви назначи изследвания, които да потвърдят или отхвърлят други заболявания, като заболявания на щитовидната жлеза, хроничен дефицит на витамин D или анемия.

Spread the love