blog

Психични Заболявания

Повечето хора вярват, че психичните заболявания са редки и се случват на някой друг, но всъщност те са често срещани и широко разпространени. Десетки хиляди българи страдат от някаква форма на психични заболявания за която дори и не знаят.

Повечето хора не са готови да си признаят, че страдат и не знаят как да се справят. Това може да се отрази на тяхното физическо и психично здраве.

 

Определение за Психични Заболявания

психични заболявания Психичните заболявания включват широк спектър от психични нарушения, които оказват влияние върху настроението, мислите и поведението.

Повечето от тях се появяват за пръв път в края на тийнейджърските или началото на двадесетте години, но могат да се появят и по-късно.

Не всеки, който има притеснения за психическото си здраве има проблем, защото всеки може да е засегнат за кратък период в живота си при повишен стрес, травмиращо събитие или нещо друго, но за кратък период симптомите и притесненията отминават.

Симптомите стават притеснителни, когато продължат дълъг период от време и водят до невъзможността да се води нормален и пълноценен живот. Появяват се трудности при изпълнение на рутинни житейски задължения, като ходене на работа, училище, срещи с хора и др.

Повечето психични заболявания се повлияват добре или напълно изчезват при лечение с НЛП Терапия, лекарства или други алтернативни форми на лечение.

 

Ако мислите, че вие или някой от вашето семейство има нужда от помощ, никога не е късно да потърсите специалист. Обадете се на 0879 85 90 58  сега  или направете запитване на info@nlptherapy.bg за разберете, че има надеждна помощ.

 

Видове Психични Заболявания

Има повече от 200 видове психични заболявания, класифицирани в различни групи. Симптомите могат да включват промени в настроението, личността, навиците и/или социална изолация и да варират като честота и интензитет.

Най-често срещаните видове са:

 

Ако мислите, че вие или някой от вашето семейство има някои от изброените психични заболявания,  никога не е късно да потърсите помощ. Обадете се на 0879 85 90 58  сега  или направете запитване на info@nlptherapy.bg за разберете, че има много възможности за лечение. Коя ще изберете, зависи от вас.

 

Признаци и Симптоми на Психични Заболявания

Важно е да знаете, че появата на някои от изброените по-долу симптоми, могат да се дължат на сериозен психичен проблем, който трябва да бъде диагностициран на време. Симптомите не трябва да се дължат на скорошно вземане на лекарства или други вещества.

Симптомите за всички психични заболявания са различни и могат да повлияят върху емоциите, мислите и поведението.

Симптомите могат да бъдат:

 • Проблеми с концентрацията и паметта, които трудно се обясняват
 • Промени в съня – много сън или недостатъчно сън (безсъние)
 • Промени в хранителните навици, което води до увеличаване на теглото или рязко отслабване
 • Постоянна умора, липса на енергия
 • Възприемане на света по различен начин, водещ до заблуди, параноя или халюцинации
 • Чести промени в настроението от едната до другата крайност
 • Необичайно странно поведение
 • Повишена чувствителност към гледки, звуци, миризми или допир
 • Загуба на интерес към дейности и социални задължения, като ходене на училище, работа, спортуване и др.
 • Ирационален панически страх, тревожност и безпокойство
 • Изблици на гняв, враждебност, насилие
 • Необясними физически заболявания, които медицината не може да обясни
 • Намалено либидо
 • Мисли за самоубийство и/или опит за самоубийство
 • Неспособност за справяне с ежедневни дейности и разрешаване на проблеми
 • Постоянно нервно напрежение, изразяващо се с подозрителност и недоверие към другите

Понякога симптомите се появяват като физически проблем, като болка в стомаха – нервен стомах, болки в гърба, главоболие или други необясними болки от медицинска гледна точка.

Причини предизвикващи Психични Заболявания

Въпреки, че точните причини предизвикващи тези заболявания не са установени със сигурност, се смята, че тези състояния са причинени от комбинация на генетични, биологични и/или стресови фактори в живота на човек.

 • Наследственост (генетика). Много психични заболявания се развиват в семейства в които един или двамата родители има/т психично заболяване. Гените съдържат кодирана информация за функцията на всяка клетка в тялото и отговарят за това как изглеждаме, действаме, мислим и т.н. Но факта, че някой в семейството е или е бил психично болен, не означава, че и вие ще имате такъв проблем. Наследствеността означава, че сте по-предразположени да имате психичен проблем, отколкото ако не сте имали засегнат член на семейството.
 • Биохимия. Невротрансмитерите в мозъка са естествени химикали, които носят сигнали до други части на мозъка и тялото. Когато нервните мрежи включващи тези химикали, са нарушени, функцията на нервните рецептори и нервните системи се променя, което води до някои психични заболявания.
 • Психическа травма в миналото. Някои заболявания на психиката, могат да бъдат предизвикани от психическа травма в миналото. Такива могат да бъдат – тежко емоционално, физическо или сексуално насилие, смърт на близък роднина, проблеми в семейството, развод, честа смяна на месторабота или училище и др.

Запомнете, независимо от причините предизвикващи психични заболявания, с правилната терапия много хора се възстановяват напълно.

 

Ако мислите, че вие или някой от вашето семейство има нужда от помощ, никога не е късно да потърсите специалист. Обадете се на 0879 85 90 58  сега  или направете запитване на info@nlptherapy.bg за разберете, че има надеждна помощ.

Лечение на Психични Заболявания

Много хора, които имат психично заболяване не искат да говорят за това и не търсят лечение. Но човек няма от какво да се срамува!

Това е медицинско състояние, точно както сърдечно заболяване или диабет. И всеки потърсил лечение за своето психично здраве знае, че е лечимо. В действителност 80% от страдащите от психични заболявания, се възстановяват напълно към нормален живот, ако получат подходящо лечение.

Терапията може да бъде полезна както за хората с психични заболявания, така и за членовете на техните семейства.

Когато търсите терапевт, бъдете търпеливи и говорете с няколко професионалисти, преди да изберете. Проучете добре с какви методи работи и как може да ви помогне. Това може да отнеме време и докато търсите подходящото лечение, може да не се чувствате комфортно, но в дългосрочен план ще се радвате, че сте потърсили помощ.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love