blog

Психични разстройства

В статията Психични разстройства ще прочетете за това какви са тези ментални състояния, видовете разстройства и възможностите за лечение. Време за четене на статията – 3 минути.

 

Определение за Психични разстройства

Психичните разстройства обхващат широк спектър от ментални проблеми, с най-различни симптоми. Обикновено те се характеризират с комбинация от натрапчиви мисли, панически страх, силни негативни емоции, нелогично поведение и трудности при взаимоотношения с други хора.

Въпреки, че симптомите на всяко психично заболяване могат да варират от леки до тежки и са различни в зависимост от вида на психичното заболяване, ако човек не се лекува, често това може да попречи да се справи с ежедневни рутинни дейности.

психични разстройства Примери за такива разстройства са шизофрения, депресия, умствени увреждания и нарушения дължащи се на злоупотреба с наркотици.

Повечето от тези заболявания могат да бъдат успешно лекувани, за което ще разберете, след като прочетете статията.

Причините за поява на психични разстройства, могат да бъдат най-различни –  травмиращо събитие, социалната среда, биохимични промени в мозъка, наследственост и др.

Ако вие или някой, когото познавате, ви е трудно да се справите с проблемите и симптомите на вашето психично здраве, може да се обадите на 0879 85 90 58 сега или да прочетете статията до края.

 

Видове Психични разстройства

Има повече от 300 видове психични разстройства, изброени в международния наръчник DMS-5 за психична помощ. Това е наръчник използван от здравните специалисти, за да идентифицира и диагностицира психичните заболявания.

В тази статия ще прочетете само за най-често разпространените психични разстройства:

  1. Тревожни разстройства

Тревожните разстройства се характеризират с прекомерен и постоянен страх, безпокойство и свързани с тях поведенчески смущения.

Страхът включва емоционален отговор на заплаха, независимо дали тази заплаха е реална или въображаема. Тревожността включва очаквания, че може да възникне бъдеща заплаха и това пречи за нормалното функциониране на индивида.

Тревожните разстройства включват Социално тревожно разстройство, Генерализирано тревожно разстройство , Паническо разстройство, различни видове фобии и др.

  1. Нарушения на настроението

Известни са като афективни разстройства, включващи честа смяна на настроението от периоди на повишена активност, еуфория, оптимизъм до крайна тъга и затваряне в себе си водещи до депресия.

Най-често срещаните психични разстройства на настроението са биполярно разстройство и депресивно разстройство.

  1. Психотични разстройства

Те включват нарушено съзнание и мислене изразяващи се в различни симптоми. Най-често засегнатото лице чува, вижда или усеща неща, които не са там (халюцинации) и/или има убеждения в които вярва, че са истина, въпреки доказателства за противното (заблуди). Засегнатите могат да имат трудности да ходят на училище или на работа. Прочетете повече за шизофрения.

  1. Нарушения на личността

Хората с личностно разстройство имат крайни и неадаптивни черти на характера, които са притеснителни за другите, което може да създаде проблеми в училище, работа или в други социални отношения. Повечето хора възприемат тяхното поведение, като отклонение от нормите в обществото. Такива могат да бъдат антисоциално разстройство на личността, параноично разстройство на личността и др.

  1. Хранителни разстройства

Хранителните психични разстройства се характеризират с безпокойство, емоции и вредни хранителни навици, които оказват негативно влияние върху физическото и психическо здраве.

Най-често срещаните хранителни разстройства са булимия /склонност към преяждане, след което се предприемат действия за връщане на храната на вън, чрез повръщане/ и анорексия /ограничена консумация на храна, което води до загуба на килограми/.

Има и по-рядко срещани хранителни разстройства, като Пика, което се характеризира с консумация на нехранителни вещества, като мръсотия, боя, сапун, строителни материали и др. Това разстройство засяга най-често деца, но има и изключения.

  1. Психични разстройства свързани с травма в миналото

Те се развиват след травматично и/или ужасяващо събитие, като сексуално или физическо насилие над личността, неочаквана смърт на близък човек /мъка/, раздяла или природно бедствие, което причинява посттравматичен стрес.

Хората с това разстройство често имат трайни и плашещи мисли и картини в съзнанието /спомени/ и са емоционално чувствителни от това, което са преживели в миналото. Повече за това психично разстройство, може да прочетете в статията – Посттравматично стресово разстройство.

  1. Разстройства, свързани с нарушения на поведението и импулсен контрол

Хората с нарушения на импулсния контрол не са в състояние да устоят на мислите, емоциите или импулсите да извършват действия, които могат да бъдат вредни за другите или да навредят на себе си. Това се изразява в нарушаване правата на другите, като унищожаване на имущество или физическа агресия.

Примери за такива психични разстройства са пиромания /палене на пожари/, клептомания /кражба на вещи, които не са техни и в действителност те нямат нужда от тях/, променливо експлозивно настроение / кратки изблици на гняв и насилие, които не са адекватни на ситуацията/, хазарт /залагане на големи суми пари/ и др.

  1. Злоупотреба с вещества водещи до пристрастяване

Свързани са с употребата на вещества, които водят до пристрастяване. Такива вещества най-често са кокаин, хероин, метамфетамин, опиати, алкохол, никотин, вдишване на бои, лепила и разредители. Тези вещества могат да предизвикат различни състояния на интоксикация, поява на психоза, тревожност или алкохолен делириум.

 

Лечение на Психични разстройства

Съществува мнението, че всички психични разстройства се лекуват с медикаменти, но това е погрешно. Лекарствата използвани при лечение само потискат симптомите и не лекуват причините.

Реалното лечение се случва в терапевтичния процес.

Има много видове терапевтични школи и методи и кои ще изберете зависи от вас. Важното е да знаете, че те се делят на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни терапии.

Това което използвам в практиката си на НЛП терапевт е Невро Лингвистично Програмиране и то спада към краткосрочно ориентираните терапии. Целта е да помогне по-бързо на клиента и той да разреши своя проблем в кратък срок.

Ако вие или някой, когото познавате има или се съмнявате, че има някой от изброените психични разстройства и искате да получи лечение може да се свържете с мен – Милен Петров НЛП Терапевт и Консултант, сега на телефон 0879 85 90 58

Ще се радвам да помогна!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love