blog

Психоза

Какво е Психоза?

Психозата е психично заболяване, което се характеризира с нарушена връзка с реалността.

Хората, които са с психоза, могат да имат халюцинации или мисли, които противоречат на действителността – заблуди. Често се случва да загубят мотивация и избягват социални контакти.

Тези преживявания са плашещи и понякога могат да доведат до действия, като нараняване на други хора или самонараняване. От тази гледна точка е изключително важно да се потърси консултация със специалист.

 

Симптоми на Психоза

психоза Симптомите могат да бъдат:

 • депресивно настроение
 • подозрителност
 • заблуди
 • халюцинации
 • трудно концентриране
 • безпокойство
 • твърде много сън или безсъние
 • избягване на социални контакти
 • нарушения в речта
 • мисли за самоубийство или опит за самоубийство

 

Причини за Психоза

Всеки случай на това психично заболяване е различен и причините са различни. Основно причините могат да се обобщят в три групи – психологически, медицински или от вещества.

 1. Медицински причини

Това могат да бъдат различни заболявания, като:

 • неврологични заболявания, като мозъчни тумори или кисти, инсулт, множествена склероза и някои видове епилепсия
 • невродегенеративни разстройства, като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, болестта на Хънтингтън
 • ХИВ, СПИН, сифилис, делириум, малария, лаймска болест и други инфекции, които атакуват мозъка
 • ендокринни заболявания, като надбъбречна недостатъчност, Синдром на Кушинг и др.
 • метаболитни нарушения, като хипогликемия, хипоксия, хипокалемия и др.

 

 1. Психологически причини

Следните психични заболявания са известни, че предизвикват психоза при някои хора:

 • Биполярно разстройство – настроението се променя от едната (мания) до другата (депресия) крайност. Когато човек се намира във фазата на мания може да има симптоми на психоза.
 • Шизофрения е психично заболяване, което обикновено е придружено от психотични симптоми, като халюцинации и/или заблуди
 • Тревожност причинена от стрес
 • Тежка депресия с психотични симптоми, което кара болния да се чувства тъжен, уплашен и да изпитва гняв, че някой друг се опитва да му навреди. Тази тежка депресия може да е част от клинична депресия, включително следродилна депресия

 

 1. Употреба на вещества

Употребата на наркотици, алкохол и някои видове лекарства могат да предизвикат психоза. Най-много подложени на риск са тези, които имат алкохолна зависимост или зависимост от наркотици. Също така може да се появи психотичен период, ако внезапно се спре употребата на алкохол или наркотици, след като се е злоупотребявало много дълго време с тях. Това се нарича период на оттегляне.

Наркотиците, които мога да се явят причина са най-различни: кокаин, екстази, марихуана, метамефетамин, амфетамин, псилоцибини (магически гъби) и др.

В редки случаи психозата може да се появи и като страничен ефект на някои видове лекарства или в резултат на предозиране на това лекарство.

 

Рискови фактори за развитие на Психоза

Учените все още не са изяснили с точност рисковите фактори, но изследванията показват, че един от факторите може да бъде наследствеността. Ако един член на семейството  има психоза е по-вероятно в семейството да има и друг психично болен.

Децата родени с генетична мутация, известна като синдром на делеция са изложени на риск от развитие на психично заболяване, особено шизофрения.

 

Видове Психоза

Различните видове са причинени от различни специфични условия и обстоятелства, които включват:

 1. Остра Психоза

Известна е още като краткосрочно психотично разстройство. Възниква в период на стрес, като например – смърт на член от семейството, инцидент, травма и др. Обикновено е краткотрайна и отминава след няколко дни или седмици в зависимост от причината на стрес.

 1. Психоза, свързана с употреба на наркотици или алкохол

Тя възниква в резултат на злоупотреба с алкохол или незаконни наркотици, като метамфетамин, кокаин и др. Употребата на халюциногенните лекарства като LSD, често карат тези, които ги взимат да виждат неща, които всъщност не са там, но този ефект е временен. Някои лекарства, отпуснати с рецепта, като стероиди, също могат да причинят симптоми, ако организма се предозира или се спрат изведнъж.

 1. Органична психоза

Обикновено е причинена  от травма в главата, заболяване или инфекция, която засяга мозъка и може да доведе до типичните симптоми.

 

Как се диагностицира Психозата?

При първите симптоми е необходимо да отидете при специалист – най-често това е психиатър. Той ще ви зададе поредица от въпроси за да изследва вашето поведение и мисли.

Много често при децата могат да се появят някои от симптомите, но това не означава, че трябва да се диагностицират с това психично заболяване. Малките деца често имат въображаеми приятели, с които говорят. Това просто представлява въображаема игра, която е напълно нормална за децата.

 

Лечение на Психоза

Лечението може да включва комбинация от лекарства и терапия. Повечето хора получават подобрение на симптомите след правилно лечение.

Лекарства

Понякога хората, които имат психоза, могат да са прекалено тревожни и да бъдат изложени на риск от самонараняване или нараняване на други хора. В тези случаи е наложително да се действа бързо и да им се дадат успокоителни.

Симптомите в дългосрочен период могат да бъдат контролирани с лекарства наречени антипсихотици. Тези лекарства намаляват халюцинациите и заблудите и помагат на хората да мислят трезво. Типът на предписаното лекарство зависи от конкретните симптоми.

Има случаи в които лекарствата се вземат за кратък период от време, но при други като шизофрения може да се наложи да се вземат цял живот.

Терапия

Терапията помага на хората по-лесно да променят начина си на мислене, а от там и на своето поведение. Този подход се оказва ефективен в подпомагането на хората да правят постоянни промени и по-ефективно да управляват заболяването си. Често е много полезно за психотични симптоми, които не се повлияват от лекарства.

 

ПЕРСПЕКТИВИ

Психозата не води до сериозни медицински усложнения, но ако не се лекува, може да бъде предизвикателство за хората, които имат това психично заболяване. Те започват да изпитват затруднения да се грижат за себе си и да водят нормален социален живот.

Важно е да знаете, че повечето хора, които изпитват психоза се възстановяват с подходящото лечение. Дори и при тежки случаи лекарствата и терапията могат да помогнат.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love