blog

Психосоматика

Какво е психосоматика?

Термина психосоматика се използва за да се диагностицира физическо заболяване, за което се смята, че е причинено от психиката на пациента.

Обикновено повечето психични заболявания са психосоматични, защото включват психически и физически признаци (симптоми).

Произхода на думата е гръцки и е съставена от „психо“ – ум и „сомо“ – тяло.

Още през миналия век има научни доказателства за връзка между ума и тялото. Има изписана много литература в тази област, която твърди, че начина на мислене може да предизвика или премахне болест.

психосоматика Правени са много експерименти, които доказват, че плацебо ефекта съществува. На определена група пациенти са давани лекарства, които изглеждат като истински, но в действителност в тях се е съдържало само захар. И познайте какво, само защото им е било казано, че тези лекарства лекуват тяхната болест, повечето били излекувани. Този експеримент е поредното доказателство за връзката между ума и тялото.

Всички заболявания при които има реални физически симптоми, но медицината няма обяснение за това, се определят като психосоматични разстройства.

Сигурно сте чували някой да казва за симптомите на друг човек: „ О това вероятно е психосоматично“, което означава, че физическата болка или болест са въображаеми. Някои смятат, че това е опит на подсъзнанието да привлече вниманието към себе си, търсейки внимание и съчувствие.

 

Причини за Психосоматика

Някои проучвания стигат до заключение, че причина за психосоматика може да бъде  начина по който създаваме мисли, когато сме подложени на стрес. Ненужната тревожност повишават импулсната активност в мозъка, което допринася за физически симптоми.

Понякога прекомерното производство на адреналин може да предизвика физически симптоми, като болки в гърба, шията и др.

Друга причина може да бъде прекомерно стимулиране на вегетативната нервна система от външни дразнители, което да предизвика физически симптоми.

 

Видове Психосоматика

Повечето психосоматични разстройства са причинени от емоционален стрес. Те са разделени на няколко вида:

  • Хипохондриаза – това е състояние, при което човек, смята че има опасно заболяване, което го принуждава често да посещава лекари за да докажат неговите опасения. Например при болки в стомаха си мисли, че е болен от рак.
  • Конверсионно – когато човек няма никакви медицински заболявания, но има неврологични симптоми, като виене на свят, припадъци, притваряне на горните клепачи, загуба на чувствителност в една или няколко части на тялото, проблеми със зрението.
  • Соматизиращо – симптомите включват различни болки, проблеми с либидото, стомашно-чревни симптоми, диария, неврологични симптоми, умора, които нямат връзка с медицинско заболяване.
  • Дисморфно – хората засегнати от този вид психосоматика, изпитват дискомфорт от своето собствено тяло, мислят си, че имат бръчки и често прибягват до козметични процедури, за да подобрят външния си вид. Мислят, че теглото им е извън нормалното и често страдат от анорексия.
  • Болестно – без никакво медицинско обяснение се появяват различни болки в една или няколко части на тялото в продължение на месеци. Например мигрена, нервно напрежение, главоболие, болки в гърба и др.

 

Лечение на Психосоматика

Лечението не е лесно, защото хората с това нарушение често не приемат, че техните симптоми се дължат на умствени (психологически) фактори. Те често се ядосват на лекарите, че не могат да намерят причината за симптомите.

Много хора, за които се смята, че имат психосоматично разстройство, също имат и други психични проблеми, като депресия, генерализирана тревожност или злоупотреба с вещества. Лечението на другите психични разстройства, може да подобри общото състояние.

Има три неща, които може да направите за да подобрите вашето състояние:

Йога

Според Аюрведа, йога включва упражнения за медитация и релаксация, които могат да лекуват психосоматика. Тъй като тези заболявания се предизвикват от умствени състояния като тревожност и безпокойство предизвикани от стрес. Прости упражнения за дишане и асани, които ще отпуснат ума, могат да се практикуват ежедневно за облекчавани на този психичен проблем.

НЛП Терапия

НЛП може да помогне на всеки да промени своите вярвания и ментални нагласи, относно физическо заболяване, което е свързано с психосоматика. След като се изградят нови неврони връзки нежеланите симптоми, както са се появили така могат и да изчезнат. Съществуват мощни и работещи НЛП техники, като Шест стъпков рефрейминг, Промяна на вярванията и др.

Хипноза и Хипнотерапия

Мигрена, астма, стомашно-чревни проблеми, кожни проблеми, наблюдавани при психосоматика, често се лекуват с хипноза. Този метод на лечение има за цел да намери решение на физическите симптоми в подсъзнанието на клиента.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love