blog

Раздяла

Какво означава раздяла?

Терминът раздяла се използва, когато настъпи краят на една любовна връзка.

Тя може да преобърне нашия живот с главата надолу и да предизвика поредица от емоции.

Някои хора бързо приемат края на една връзка и продължават своя живот нормално, но други … могат да попаднат в такава дълбока дупка, че да изпаднат в депресия.

Може да си мислим:  – целия ми живот се проваля, разпада, не намирам смисъл да продължавам да живея, изпитвам тъга, болка, огорчение, вина, разочарование, чувствам се самотна (самотен) и т.н.

Нормално е тези мисли и чувства да продължат една–две седмици и да отминат, но ако продължат за по-дълъг период от време, задължително потърсете помощ от НЛП терапевт.

 

Какви симптоми изпитваме след раздяла?

раздяла Симптомите варират от леки до тежки и често е трудно да се разбере дали тъгата и мъката са нормална реакция след раздяла или са знак за нещо по сериозно като депресия.

Разбирайки по–добре симптомите, които изпитваме, можем да определим дали сме психически стабилни или имаме нужда от НЛП Терапия.

Ще разделим симптомите на нормални и депресивни.

Към нормалните симптоми можем да посочим:

 • Гняв и разочарование
 • Страх
 • Вина и самообвинение
 • Загуба на интерес към дейности
 • Мъка и сълзи

Тези симптоми могат да бъдат обезпокоителни за някой, но те са нормална реакция след такова неприятно събитие в нашия живот. Емоционалното ни състояние ще започне да се подобрява малко по–малко и ние ще се приспособим към нормален живот, без партньора си. Както казват старите хора  – „Времето лекува”. Времето необходимо за преодоляване на раздяла е различно за всеки човек, така че бъдете търпеливи.

Всеки човек след раздяла е нормално да чувства болка и тъга, но ако симптомите не започнат да се подобряват след няколко седмици, а точно обратно – започнат да се влошават, незабавно намерете специалист (НЛП терапевт), който е обучен да се справи с емоционалното ви състояние и бързо да ви върне към нормалния ритъм на живот.

Депресивни симптоми

За да бъдем диагностицирани с депресия след раздяла, трябва да изпитваме най–малко пет от следните девет симптома за период от най–малко две седмици. Ето какво споделят хора след тежка раздяла:

 • Чувствам се тъжен (а), празен (на), безнадеждно в по–голяма част от деня или почти всеки ден
 • Загуба на интерес към дейности, които някога са ме радвали
 • Загуба на тегло и загуба на апетит, (или обратното – увеличаване на апетита и качване на килограми)
 • Сънят ми е неравномерен – или много сън или изпитвам безсъние
 • Забързване на движенията или речта (или обратно забавяне на движенията или речта)
 • Чувствам се безполезен (а)
 • Концентрирам се трудно и бавно вземам решения
 • Мисля си за смъртта, минават ми мисли за самоубийство
 • Нямам енергия

Това може да се случи на всеки, но някой хора са изложени на по–голям риск. Едната причина може да е ако вие имате друго психично заболяване от преди това или хормонални промени. Другата причина може да бъде свързана с загубата на робота или загубата на любим човек.

Какво се случва, ако мъката след раздяла не отминава и всички други симптоми продължават да ни пречат?

Отлагайки да потърсите помощ от специалист признаците и симптомите след раздяла могат да се увеличат и да предизвикат усложнения на вашето физическо и психическо здраве. Ако не се лекува може да прибегнете до употребата на алкохол или наркотици, за да притъпите емоционалната болка, но това само ще влоши състоянието. Възможно е да се появят болки в ставите, главоболие и необясними болки в стомаха. Всичкия този хроничен стрес може да отслаби вашата имунна система и да ви направи по–податливи на инфекции и заболявания. Емоционалното неконтролируемо хранене може да доведе до прекомерно показване на теглото и увеличаване на риска от сърдечно–съдови заболявания и диабет.

Други усложнения, които могат да се появят са :

 

Лечение на симптоми след раздяла

Задължително се консултирайте с НЛП терапевт, ако симптомите не започнат да се подобряват до две–три седмици.

Не правете грешката да лекувате симптомите с антидепресанти, защото те няма да ви помогнат в дългосрочен период, а напротив могат да ви навредят на вашето здраве. Емоциите породени след раздяла са нормална и естествена реакция на вашия организъм, породени от вашия начин на мислене, а лекарствата няма как да излекуват мислите.Информирайте се за рисковете от приема на антидепресанти. Някои лекарства могат да предизвикат сексуални странични ефекти, повишен апетит, безсъние, както и увеличаване на теглото.

В зависимост от тежестта на проблема, вашия НЛП терапевт ще ви помогне да преодолеете негативните чувства, особено ако имате мисли за самоубийство.

Как да преодолеем раздялата сами?

Има и неща, които можете да направите сами с цел по–бързото справяне с тази ситуация, като:

Физическа активност. Физическата дейност и спорт могат да засилят имунната ви система и да повишат вашата енергия. Упражненията увеличават производството на ендорфини, които могат да подобрят настроението ви на вашето тяло. Спортувайте три пъти в седмицата по 30 минути.

Ангажирайте мозъка си. Това може да направите, като се занимавате с любимото си хоби, може да отидете на разходка, да започнете някакъв проект или просто да прочетете  книга.

Достатъчно сън. Сънят е изключително важен във вашето състояние. Той ще подобри психическото ви състояние и ще ви помогне да се справите след раздялата.

Хранителни добавки. Може да прибавите към хранителния си режим естествени добавки, като жълт кантарион, омега–3 мастни киселини под формата на рибено масло и др.

Алтернативни форми на лечение. Масаж, акупункура, медитация и др.

Прочетете статията – Как да преодолеем раздялата?, в която има 5 тактики за справяне със ситуацията.

В заключение ще кажа, че всеки човек в даден момент от живота си е подложен на раздяла и независимо от всички негативни мисли и симптоми, които ви спохождат, тя може да бъде преодоляна. Знайте, че някъде там ви очаква новата любов.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love