blog

Рефлукс

Какво е Рефлукс?

Термина Рефлукс е свързан със стомаха и хранопровода и се използва, когато има връщане на стомашна киселина обратно в хранопровода. Това често е свързано с изгаряща болка в долната част на гръдния кош, известна като киселини.

Когато тези киселини се появяват повече от два пъти седмично, това състояние може да се диагностицира, като гастроезофагеална рефлуксна болест.

рефлукс Гастроезофагеалната рефлуксна болест е храносмилателно разстройство, което засяга долния езофагеален сфинктер – това е пръстен на мускулите между хранопровода и стомаха.

При нормално храносмилане, долния езофагеален сфинктер се отваря за да позволи на храната да премине в стомаха и след това се затваря, за да предотврати връщането на храна и стомашна киселина обратно в хранопровода. Рефлукс на стомаха се появява, когато езофагеалния сфинктер се отпуска неправилно, което позволява съдържанието на стомаха да се върне обратно в хранопровода.

Много хора, включително бременни жени, страдат от стомашни киселини причинени от гастроезофагеална рефлуксна болест. Лекарите вярват, че някои хора страдат поради състояние наречено хиатална херния. В повечето случаи това състояние може да се облекчи чрез промени в начина на живот, но в други се налага приема на лекарства и дори хирургична намеса.

 

Причини за Рефлукс

Има много причини, които оказват влияние върху симптомите на това заболяване. Изброените по-долу причини допринасят за отслабване и отпускане на долния езофагеален сфинктер, което влошава стомашния рефлукс:

Начин на живот – злоупотреба с алкохол, цигари, кофеин и др. забранени вещества.

Медикаменти – теофилин, нитрати, прогестерон, седативи, антихистамини и др.

Начин на хранене – мазни и пържени храни, шоколад, чесън и лук, напитки с кофеин, кисели храни, като цитрусови плодове и домати, пикантни храни и др. Консумиране на големи количества храна, вечер преди лягане.

Други медицински състояния – хиатална херния, бременност, диабет, затлъстяване.

Една от причините, която не може да бъде предотвратена, е хиатална херния . Това е дупка в диафрагмата, която позволява горната част на стомаха да влезе в гръдната кухина. Обикновено диафрагмата действа, като допълнителна бариера, която помага на долния езофагеален сфинктер да поддържа стомашната киселина в стомаха.

Хиаталната херния обикновено не изисква лечение. В редки случаи, когато хернията е голяма или се усуква, може да се наложи операция.

 

Симптоми на Рефлукс

Симптомите на рефлукс могат да бъдат някои от следните:

 • киселини – неприятно усещане за парене в долната част на гърдите, което често се случва след хранене
 • киселинен рефлукс – когато стомашната киселина се качва през хранопровода и навлиза в устата, което причинява неприятен и кисел вкус
 • езофагит – възпаление на лигавицата на хранопровода, дължащо се на честото връщане на стомашна киселина през хранопровода
 • лош дъх, зъбна ерозия
 • гадене, повръщане
 • проблеми с гърлото, като болка при преглъщане, дрезгав глас или ларингит
 • суха и упорита кашлица
 • подуване на корема, болки, оригване, газове
 • болка при преглъщане и / или затруднено преглъщане

Киселината е неудобно усещане за парене, което се появява в хранопровода и се усеща зад областта на гърдите. Тя може да продължи няколко часа и често се влошава след хранене.

Болката от киселини може да се придвижи към врата и гърлото. В някои случаи стомашната течност може да достигне гърба на гърлото и да причини горчив или кисел вкус.

 

Рефлукс лечение

Най-доброто лечение е да се промени начин на живот. Това включва промени в хранителните навици и може да последвате следните съвети за лечение:

 • Избягвайте да прескачате закуска или обяд, което ще доведе до преяждане в края на деня.
 • Избягвайте късните обилни вечери, включително употребата на напитки (това включва газирани и кофеинови напитки).
 • Поддържайте изправена позиция по време и след хранене и пиене на течности. Не яжте най-малко три часа преди лягане.
 • Намалете или напълно спрете консумацията на алкохол. Пиенето на твърде много алкохол може да предизвика симптоми на рефлукс при някои хора.
 • Намалете или ограничете пикантните и пържени храни.
 • Ако сте легнали, подложете възглавница под главата си, която с помощта на гравитацията да попречи на киселината да влезе в хранопровода.
 • Чрез практикуването на здравословни хранителни навици може да установите, кои храни и напитки ви пречат и след консумацията на кои се чувствате добре.

Ако вашия рефлукс не се подобрява от промени в начина на живот и хранителни навици, може да се прибегне до използване на лекарства, които да облекчат симптомите.

Те са под формата на течни и таблетни форми и се наричат ​​антиациди. Има налични десетки марки в аптечната мрежа, всички с подобна ефективност.

Преди да предприемете вземането на лекарства е необходимо да се консултирате с лекар.

Антиацидите осигуряват бързо, но краткотрайно облекчение чрез намаляване съдържанието на киселинност в стомаха.

Те съдържат химически съединения, като калциев карбонат, натриев бикарбонат, алуминий и магнезиев хидроксид. За съжаление може да възпрепятстват абсорбцията на хранителни вещества, което води до недостатъци с течение на времето.

В много редки случаи при лечение на рефлукс се прибягва до хирургична намеса, чрез която да се подсили долния езофагеален сфинктер.

Spread the love