blog

Рецидивиращо депресивно разстройство

След като прочетете тази кратка и изчерпателна статия ще разберете, какво е Рецидивиращо депресивно разстройство, Причини, Симптоми и възможности за лечение. Приятно четене!

Депресията е сериозно и много изтощително психично разстройство, което засяга много хора, независимо от пол, възраст, етническа принадлежност и раса.

Според някои проучвания на всеки 10 души, поне един е имал период на тежка депресия в живота си, който в последствие е отминал. Но има хора, които трудно се справят с този период в живота си и въпреки, че той е отминал, след известно време отново се завръща с пълна сила.

Това състояние е известно като повтаряща се депресия или рецидивиращо депресивно разстройство и се счита за най-тежкото и трудно за лечение състояние от всички видове депресия.

 

Какво е Рецидивиращо депресивно разстройство?

Това разстройство се характеризира с повторни периоди на депресия. Те могат да бъдат два или повече депресивни периода, всеки от които е разделен с най-малко два месеца на завръщане към нормалното и обичайно функциониране.

Поради цикличността в завръщане на депресивните периоди, много често се бърка с биполярно афективно разстройство.

За да бъде изключена тази възможност е необходимо да липсват периоди на повишаване на настроението и свръх активност, които отговарят за критериите на мания и хипомания.

Ако все пак някой с депресивно разстройство, който прояви периоди на мания, не е изключено диагнозата да бъде променена на биполярно разстройство.

 

Симптоми на Рецидивиращо депресивно разстройство

Този, който страда от рецидивиращо депресивно състояние се сблъсква със същите симптоми на депресия, както при клинична депресия, т.е. чувство на нереалистична тревожност, отчаяние, безнадеждност, хронична умора, раздразнителност, постоянен плач, липса на внимание и концентрация, неспособност за вземане на решения и обща липса на интерес към живота. В допълнение човек е по-податлив да има мисли за самоубийство и/или да направи опит да се самоубие.

Основната разлика в симптомите на повтарящата се депресия и другите видове депресия са периодите на нормално настроение и поведение, които предхождат депресивния период. Тези хора са склонни да страдат от депресивни симптоми, които могат да се преодолеят сами и човек може да се чувства добре в продължение на дни, седмици или дори години, преди да покаже признаци на друг депресивен период в който влиза.

Ако не се лекува, симптомите и рискът от самоубийство се увеличават при всеки следващ период на депресия.

 

Ако вие или някой друг има съмнение, че има тези или подобни симптоми и иска да провери какви са възможностите за лечение може да се обади на 0879 85 90 58  сега  и да получи повече информация.

За повече информация относно симптомите може да прочетете в статията – Депресия Симптоми

 

Причини за Рецидивиращо депресивно разстройство

Почти всеки, който е имал поне един депресивен период е възможно да получи рецидив. Обикновено травматичните състояния, като загуба или смърт на близък човек, хронично заболяване, неуспехи в личния или професионален живот и финансови затруднения могат да са причина за нов период на депресия.

Някои проучвания предполагат, че хората могат да бъдат генетично предразположени към рецидивиращо депресивно разстройство.

Каквато и да е причината, трябва да се разбере, че дори и да знаете истинската причина няма да получите лечение, ако не предприемете конкретни действия за промяна в начина на живот.

Какво ако знаете точната причина? Това няма да ви промени живота, а само ще имате едно предположение, което ще фокусира мисълта към проблема, а не към разрешаването.

 

Диагностика на рецидивиращо депресивно разстройство:

Лице, за да бъде диагностицирано с този вид депресия е необходимо да има няколко периода на депресия, които са се повтаряли през годините. Класифицирания специалист ще зададе нужните въпроси на пациента за да получи пълна картина за настоящето състояние, предишни травми, медицински заболявания, фамилна история и обремененост за психични заболявания и т.н. и въз основа на тази информация би се поставила правилната диагноза.

 

Лечение на Рецидивиращо депресивно разстройство

Както при повечето депресии, така и при повтарящата се депресия, съществуват два вида лечение – чрез лекарства и чрез терапия под формата на разговор със специалист.

Кой от двата метода на лечение ще предпочете клиента, зависи от него. В тежки случаи се налагат и двете – медикаментозно лечение съчетано с терапия за да се овладее състоянието и в последствие с напредъка в терапевтичния процес лекарствата се спират.

Практиката показва, че в дългосрочен период хората, които са предпочели медикаментозно лечение не са си помогнали, защото лекарствата през годините само са потискали симптомите. Идва един момент в който лекарствата не изпълняват своето предзначение и спират да действат.

Тогава тези хора се нуждаят от огромна подкрепа и разбиране, защото те отново са на дъното и не виждат светлина в тунела. Подкрепата от страна на близки и приятели е от съществено значение за преодоляване и лечение на това състояние.

Необходима е работа с терапевт, който да им помогне.

В практиката си използвам НЛП Терапия, като бърз и надежден метод за преодоляване на рецидивиращо депресивно разстройство. Ако желаете да разберете повече за метода, може да ми пишете на е-мейл: info@nlptherapy.bg или прочетете статията – Предотвратяване на депресивно разстройство.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love