blogНЛП

Силата на позитивното мислене

Какво представлява силата на позитивното мислене

Учените са доказали, че позитивното мислене е полезно за вашето здраве. А отрицателните мисли могат да доведат до различни заболявания и да подсилят тяхното въздействие.

Ако човек мисли в правилната посока, може да промени не само деня си, но и целия си живот. Така ще има по-здрав, щастлив и пълноценен живот.

Необходимо е всеки нов ден да се започне със щастлива мисъл. Хубаво е човек да си припомни нещата, които го правят щастлив и му носят усмивка.

Когато даден човек вярва в себе си и в това кой е всъщност, той ще насочи мислите си към правилната посока. Ще вижда положителните качества в хората, които го заобикалят. Всеки ден е хубаво човек да си повтаря кой е и да си повтаря положителни думи и мисли с които да се асоциира.

За да постигне даден човек успех чрез силата на позитивното мислене и за да се справи с предизвикателствата, които му предоставя живота, трябва постоянно да се мотивира от речи на вдъхновяващи го хора.

Ако определена личност през повечето време от ежедневните си дейности се чувства уморен без основателна причина, това е защото негативното мислене е взело превес и изсмуква част от неговата положителна енергия. Обратното на негативните мисли са позитивните. Те действат точно обратното – възраждат и дават нова жизнена енергия на организма. Оптимистичното мислене поддържа човек в бойна готовност да се справи с ежедневния стрес.

Когато човек е в трудна ситуация, не е необходимо да се затваря в себе си и да търси решение само на създалата се трудност, а да се посъветва с близък човек до себе си, с експерт, коуч, терапевт или колега. Така той не остава сам, а вижда и друго мнение по въпроса и при следваща подобна ситуация по-лесно ще намери решение на създалия се проблем в живота му.

Всеки човек трябва да знае, че проблемът и решението е само в неговото съзнание и той сам трябва да вземе окончателното решение за неговите последващи действия.

Позитивното мислене не означава човек да затвори очи към самия проблем и да се впусне в неизвестността, напротив – той трябва да се впусне в осъзнато размишление, което ще го доведе до правилното решение.

Позитивните мисли единствено биха могли да проправят пътя към това решение по-лесен. Всяка личност преминава през всевъзможни грижи за дома, семейството, здравето. Положителните мисли са тези които рефлектират върху случващото се и помагат на психиката на човек да оцелее в потока на отрицателното в живота му.

усмивка с намигване

Ползите от позитивното мислене

В световен мащаб изследователи потвърждават връзката между психиката и здравето. Те определят следните ползи за здравето от силата на позитивното мислене:

 • Човек се справя по-добре по време на стрес и по време на взимането на трудни решения, ако мисли позитивно
 • Хората, които имат повече позитивни мисли в съзнанието си, са по-малко депресирани.
 • Позитивните мисли въздействат положително на стреса и затова хората, които мислят положително се справят по-добре в стресови ситуации. По този начин те се предпазват и от отрицателното въздействие на стреса върху организма.
 • Доказано е, че хората с позитивно мислене повишават по-лесно своята имунна система в сравнение с тези с повече негативни мисли (песимистите).
 • Има доказателства, че хората, които мислят по по-позитивен начин са с по-здравословно тегло, по-ниско кръвно налягане, по-добри нива на кръвна захар и намален риск от инфаркт и инсулт.
 • Доказано е, че хората с позитивно мислене взимат по-рационални решения и мислят в по-добра перспектива.

Допълнителни проучвания констатират, че положителните мисли подобряват резултатите при състояния като – мозъчни тумори, травматични мозъчни наранявания, инсулт, и всички тези състояния до голяма степен са свързани с емоционалното възстановяване.

Какви са начините за изследване на въздействието на положителните мисли върху здравето

Съществуват много начини за изследване на връзката на позитивното мислене върху здравето. В повечето случаи въздействието е изследвано в конкретна ситуация.

За да изследва връзката между мозъчните пътища и емоциите неврологът в Университета на Уисконсин-Медисън доктор Р. Дейвидсън използва мозъчни изображения. Той и екипът му е открил, че емоциите могат да предизвикат „надградни пътища”, разположени дълбоко в областта на вентрален стриатум в мозъка.

От гледна точка на противоположната страна на отрицателните емоции – учените са разкрили, че те атакуват мозъчната област – амигдала – която е свързана със страха и тревожността.

Доктор Р. Дейвидсън разкрива още, че ако зоната на амигдалата непрекъснато се активизира с отрицателни емоции, процесът може да увеличи риска от допълнителни здравословни проблеми. Твърдението на доктор Р. Дейвидсън се допълва с наблюденията на експертите на Д. Хопкинс и Л. Янек. Те са открили, че хората, които гледат на живота по по-позитивен начин имат една трета по-малка вероятност да развият сърдечно-съдови заболявания, които в последствие да доведат до сърдечен удар.

Техники за позитивно мислене

 1. Ако сте благодарни за това което имате, тогава липсата на нещо в живота ви няма да въздейства толкова силно.
 2. Щастието произтича дълбоко във вътрешността на човек и не е необходимо да се търси отвъд нея.
 3. С грижата за себе си човек става по красив отвън и отвътре. Затова не е необходимо дадена личност да се съобразява с определени обществени критерии. Единственият критерий е самият човек.
 4. Всеки трябва да осъзнае, че е достатъчно интелигентен, за да не се сравнява с останалите. Важно е, че той самият го знае.
 5. Дори и даден човек да среща трудности с даден инструмент, технология, система, той трябва да е уверен в себе си, че всичко в живота се усвоява и научава. Никога не трябва да се предава.
 6. Дори и ако нещо не се случи според очакванията, човек не трябва да изпълва душата си с негативни мисли, а да си казва, че се е случило за добро.
 7. Човек не трябва да се натъжава, ако не бъде нает на дадена работа, той трябва да осъзнае, че за в бъдеще решението е правилно и за двете страни.
 8. Ако даден човек е на мнение, че не би оцелял без човек до себе си (приятел или любим), той трябва да знае, че някой ден ще срещне точните хора в живота си.
 9. Ако даден човек съжалява, че е направил нещо по-рано, нека се замисли, че моментът не е бил подходящ и съдбата го е предпазила.
 10. Ако даден човек мисли, че е слаб и не се справя, както трябва, нека се опита да мисли, че е по-силен отколкото подозира. Нека си спомни за всички тежки и трудни моменти, които е преодолял.

Ще се радвам, ако статията Силата на позитивното мислене ви е харесала и я споделите в социалните мрежи.

Благодаря!

 

Милен Петров

НЛП Терапевт

0879859058

info@nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *