blog

Синдром на Хронична умора

Какво е Синдром на Хронична умора?

Това е състояние на постоянна умора и отпадналост, което продължава поне 6 месеца и медицината не знае точната причина. Не се подобрява от почивка и сън и се влошава от физическа и психическа активност.

Синдромът на хроничната умора в медицинските среди е известен също, като миалгичен енцефаломиелит. За да бъде диагностициран човек с това състояние, е необходимо умората да е тежка и да намали способностите му да участва в ежедневни дейности с до 50%.

Това заболяване е много повече от усещане за постоянна умора. Хората са толкова засегнати, че това започва да пречи на техния живот и трудно могат да живеят сами, защото им е непосилно да се справят с обикновени домакински дейности.

синдром на хронична умора Причината за синдром на хронична умора не е известна, въпреки че има много теории – вариращи от вирусни инфекции до психически стрес. Някои експерти смятат, че синдромът на хроничната умора може да се задейства от комбинация от различни фактори.

За да се диагностицира това заболяване са нужни различни медицински изследвания, които да изключат други здравословни проблеми с подобни симптоми.

 

Какви са СИМПТОМИТЕ при Синдром на Хронична умора?

Хората с това заболяване, освен че имат постоянна умора, имат и много други симптоми, някои от които наподобяват грипни вируси. Симптомите, които се проявяват са:

 • Отпадналост и умора
 • Възпалено гърло
 • Главоболие
 • Възпалени лимфни възли в областта под мишниците или на шията
 • Болки в мускулите и ставите
 • Екстремно изтощение, след физическо или умствено натоварване за повече от 24 часа
 • Трудна концентрация, лесно забравяне
 • Чувство за невъзстановяване след нощния сън

Важно е да се отбележи, че симптомите на синдрома, често са сходни със симптоми на други заболявания. Могат да се появят в рамките на няколко часа, дни или да продължат с месеци.

Симптомите понякога могат да изчезнат напълно (ремисия) и след това е възможно да се върнат отново, по-късно (рецидив). Цикълът на ремисия и рецидив може да затрудни управлението на симптомите.

 

ПРИЧИНИ предизвикващи Синдром на Хронична умора

Никой не знае със сигурност точните причини, които предизвикват това заболяване.

Много от заболелите споделят, че се е появило след грип или друга инфекция, други казват, че са почувствали постоянна хронична умора след голям физически стрес след направена операция, а трети споделят, че се е предизвикал след психическо натоварване в следствие на събрана психическа умора.

Въпреки предположенията учените смятат, че причините са комбинация от фактори, които засягат хора, родени с предразположеност към този синдром.

Някои от причините, които са проучени, включват:

 • Вирусни инфекции. Смята се, че някои вируси могат да бъдат причина, като Epstein-Barr, Пневмония, човешки херпес вирус и др.
 • Проблеми с имунната система. Имунната система на хората, които имат синдром на хронична умора е леко нарушена.
 • Хормонални дисбаланси. Хората с това заболяване, понякога изпитват анормални кръвни нива на хормони в хипоталамуса, хипофизната жлеза или надбъбречните жлези.

За да открият възможните причини за синдром на хронична умора, учените изследват връзката между стрес, имунна система, централна нервна система, токсините и активирането на латентен вирус. Някои учени подозират, че този вирус може да бъде една от причините.

 

Рискови фактори

Факторите, които могат да увеличат риска от синдром на хронична умора, включват:

 • Възраст. Синдромът може да възникне във всяка възраст, но най-често засяга хората от 40-те и 50-те години.
 • Пол. Заболяването засяга повече жени, отколкото мъже, но може причината да е в това, че жените да са по склонни да съобщят за симптомите си на лекар.
 • Стрес. Невъзможността някои хора да контролират стреса могат да допринесат за развитието на болестта.

 

Усложнения при Синдром на Хронична умора

Възможните усложнения от синдрома на хронична умора включват:

 • Депресия
 • Социална изолация
 • Чести отсъствия от работа

 

Лечение на Синдром на Хронична умора

До този момент няма единно специфично лечение. Всеки засегнат има различни симптоми и поради това се лекува с различни видове лечение, насочени към лечение на синдром на хронична умора и облекчаване на симптомите.

Промяна в начина на живот

След като се направят промени в начина на живот може да се постигне намаляне на симптомите. Ограничаването или премахването на приема на кофеин ще помогне да се справите с вашето безсъние. Хубаво е да се ограничи и приема на никотин и алкохол. Създаването на навик да си лягате всяка вечер по едно и също време и сутрин да ставате по едно и също време е изключително полезно за правилното възстановяване на организма.

Избягвайте психическия и физически стрес. Отделете време всеки ден  за да релаксирате и да участвате в дейности, които ви харесват.

Терапия

Два вида терапия са ефективни при синдром на хронична умора:

 • НЛП Терапия. Дава възможност да подобрите начина си на мислене, а от там и симптомите.
 • Физиотерапия. Физиотерапевтът може да ви назначи специална тренировка, която постепенно да се увеличава като натоварване.

Лекарства

Никое лекарство не може да излекува причината за вашето състояние, защото единственото което прави е да потиска симптомите. В дългосрочен период няма да доведе до желаното лечение и резултат.

Алтернативна медицина

Акупунктура, Тай Чи, Йога, масаж и др. алтернативни методи, могат да бъдат чудесно допълващо лечение за преборване на симптоматиката на това заболяване. Винаги говорете с вашия лекар преди да започнете с каквото и да е алтернативно или допълващо лечение на синдром на хронична умора.

 

 

Spread the love