blogСТРАХОВЕ

Социална Фобия ЛЕЧЕНИЕ

След като прочетете статията социална фобия лечение, ще знаете, че съществува лечение и ще предприемете действия за преодоляване на тази фобия.

Преди да прочетете статията – социална фобия лечение, може да поискате да разберете причините за появата на тази фобия прочитайки статията от НЛП блога на сайта –“Социална фобия„.

Приятно четене.

социална фобия лечение Социална фобия е вид тревожно разстройство, което причинява панически страх от социални ситуации, които включват разговор с други хора.

Хората с това заболяване търсят лечение, защото имат проблеми да говорят с други хора, да се срещат с непознати и да присъстват на социални събития. Те се страхуват да бъдат обсъждани от други хора.

Обикновено разбират, че страховете им са ирационални или нереални, но се чувстват безсилни да ги преодолеят.

Социалната фобия е различна от това да бъдете срамежливи. Срамежливостта обикновено е краткосрочна и не нарушава живота на човек. Тази фобия, присъства постоянно в живота и повлиява изключително негативно на способностите на човек да:

  • Работи
  • Ходи на училище
  • Води разговори с хора, извън семейството

Лечението на социална фобия включва НЛП Терапия и техники за самопомощ, които ще разгледаме в статията.

За съжаление, много хора не търсят лечение на социална фобия, защото си мислят, че могат сами да контролират симптомите, или че нещата ще се оправят от само себе си. Но това не е така.

Ако имате нужда от помощ, вземете решение да се консултирате с НЛП терапевт, който може да помогне.

 

Диагностициране на Социална Фобия

Първата стъпка за лечение на социална фобия, се изразява в това да разкажете на вашия НЛП терапевт за симптомите, които изпитвате. Симптомите могат да бъдат, както психически, така и физически.

Много често хората с този проблем имат и депресия, но това да не ви притеснява, защото може да се лекуват паралелно със НЛП техники.

Това тревожно разстройство, често остава незабелязано в продължение на години, преди да се потърси лечение. Отлагането на лечение на социална фобия във времето води до определени навици или поведение, които отключват повече страхове. Тези навици или поведение, могат да бъдат преодолени с НЛП техники, за да получите лечение на социална фобия.

Вашият НЛП терапевт ще разговаря с вас и ще разбере дали това безпокойство, което поражда социалната фобия се отнася само за една конкретна ситуация или за всички социални ситуации. На тази основа ще вземе решение с кои НЛП техники да препрограмира грешните мисловни модели и да премахне страха и безпокойството, които изпитвате в социални ситуации.

Много често при хората със социална фобия се случва така, че първоначално са доста неспокойни от първата консултация с НЛП терапевт, защото реално трябва да разговарят с непознат. Но това първоначално чувство на тревожност и страх, бързо отминава, защото опитния НЛП терапевт е обучен бързо да изгражда доверие с клиентите. По време на терапия, клиента се чувства спокоен да разговаря за своята фобия и постига промяна благодарение на НЛП.

Ако поради някаква причина сте взимали или вземате лекарства за лечение на социална фобия, трябва да знаете, че те са потенциално опасни, защото имат много странични ефекти. Лекарствата в дългосрочен период, могат да направят вашата тревожност още по-висока, отколкото в началото, защото лечението с лекарства има пристрастяващ ефект. Тези нежелани реакции от лекарствата, могат да бъдат премахнати с НЛП терапия.

Често в практиката се случва хора с тревожно разстройство да имат зависимости, но това не е проблем за Невро-лингвистичното програмиране, защото разполага с доказани и надеждни техники да се справи и със тях.

 

Самопомощ при Социална Фобия – Лечение

Различни техники, могат да помогнат за лечение на социална фобия, като дълбоко дишане, релаксация, медитация, визуализации и др. В тази статия ще прочетете за техниката дълбоко дишане.

Дълбоко дишане

Дишането е естествен процес от живота на човек, но когато изпитваме тревожност и безпокойство дишането става плитко и гръдно за да ни подготви за борба или бягство. Ако се научите да контролирате дишането си,  ще можете да контролирате симптомите на социална фобия.

  1. Седнете на удобен стол с изправен гръб и отпуснати рамене. Поставете едната ръка на корема, а другата на гърдите.
  2. Вдишайте бавно и продължително през носа, като надуете корема.
  3. Задръжте за една секунда и издишайте бавно през носа, като усетите корема да се свива.
  4. При вдишване и издишване, не трябва да усещате движение в гърдите, а само в коремната област.
  5. Вдишванията и издишванията  трябва да бъдат на равни интервали. Например може да започнете със три секунди и с ежедневната практика да увеличавате времето за вдишване и издишване.
  6. След издишване задръжте за една секунда.
  7. Както всяко ново умение и това – бавното дълбоко дишане отнема време и практика. Хубаво е да практикувате по три пъти на ден.

Колкото повече практикувате дълбоко дишане, толкова повече ще сте в състояние да контролирате симптомите и да подпомогнете лечението.

Всеки знае, че ако търси, намира, така и вие сте попаднали на статията социална фобия лечение, защото сте търсили и сега имате възможност да зададете своите въпроси, като натиснете синия бутон:

ЗАДАЙ ВЪПРОС

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love